'Na Spomeniku Hlokausta pisat će što bude trebalo pisati' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

'Na Spomeniku Hlokausta pisat će što bude trebalo pisati'

'Na Spomeniku Hlokausta pisat će što bude trebalo pisati'
1

Odluka Gradske skupštine o podizanju spomenika svim žrtvama Holokausta, prema Bandićevom prijedlogu, našla se na udaru kritika Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Svjetskog židovskog kongresa (WJC)

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je izjavio da se podići spomenik žrtvama Holokausta onako kako je i predviđeno prvonagrađenim radom, dodavši da će na njemu pisati ono što "bude trebalo pisati".

"Spomenik Holokausta, prvonagrađeni rad, ide na odabranu poziciju. To ćemo napraviti i to je dug Hrvatske prema svima stradalima u Holokaustu", poručio je Bandić poslije konferencije Digitaln@HR. 

Dodao je da će na spomeniku pisati ono što "bude trebalo pisati", kao i da proces dogovora ide svojim tijekom.

"Hrvatska će sama odlučiti po tom pitanju i nitko joj neće postavljati uvjete", rekao je Bandić.

Radovi na spomeniku autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine još nisu počeli, a Grad Zagreb podići će ga u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, kao gestu sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu, s porukom da se prošlost ne ponovi.

Odluka Gradske skupštine o podizanju spomenika svim žrtvama Holokausta, prema Bandićevom prijedlogu, našla se na udaru kritika Židovske općine Zagreb (ŽOZ), Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i veleposlanika Izraela u Hrvatskoj Ilana Mora.

ŽOZ i WJC smatraju da se time želi prikriti istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase Holokausta. Mor je naglasio da je važno da svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni, uključujući Hrvatsku, pogleda vlastitu povijest i suoči se s njom bez pokušaja da je uljepša.

Gradonačelnik nije htio komentirati izmjene Gradskog urbanističkog plana (GUP), kao ni otvoreno pismo arhitekata i urbanista, koji su nedavno zatražili sudjelovanje struke i javnosti pri izmjeni GUP-a, navodeći da nacrt izmjena za "Zagrebački Manhattan" nije javno raspravljen te da je njegovo donošenje proceduralno neprihvatljivo.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...
Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'
ATENTAT NA DONALDA TRUMPA

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'

U tom trenutku napadač je krenuo pucati na skup na kojem je Trump u to vrijeme taman govorio o migracijama, kazao je Michael T. Slupe