Obavijesti

News

Komentari 30

Na suđenju Milanu Martiću ispitat će se stotinjak svjedoka

Na suđenju Milanu Martiću ispitat će se stotinjak svjedoka
1

Ratnom vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj sudi se u odsutnosti za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995. Martić u Estoniji služi kaznu od 35 godina zbog ratnih zločina u Hrvatskoj

VIDEO

Na suđenju Milanu Martiću, ratnom vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj, za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995. koje je ovog tjedna u njegovoj odsutnosti počelo na zagrebačkom Županijskom sudu, bit će ispitano stotinjak svjedoka, uglavnom oštećenika tog događaja.

Za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog, osim Martiću koji u Estoniji služi kaznu 35-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, sudi se i tadašnjem vojnom zapovjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću, koji je također nedostupan hrvatskom pravosuđu. 

Na suđenju će, osim ispitivanja svjedoka, biti pregledana i dokumentacija, doznaje se na sudu. Prema nekim procjenama, nepravomoćni  završetak postupka može se očekivati do kraja godine.

Optužnicu protiv Martića i Čelektića zbog osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u siječnju 2003.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. svibnja te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja 1995. godine.

Hrvatsko tužiteljstvo Martića i Čeleketića tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda