Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
265 komentara

Na sudu zbog zastave EU, a poslije ročišta ju onda potrgala

Kristinu Ćurković (22) su saslušali jer je skinula zastavu EU s poglavarstva u Splitu. Rekla je kako je samo štitila ugled Hrvatske. U performansu je opet trgala zastavu

Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
265 komentara

Kristina Ćurković (22), splitska aktivistica protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u petak je saslušana na Prekršajnom sudu u Splitu. Tereti je se za remećenja javnog reda i mira jer je u travnju uklonila zastavu EU-a sa zgrade Gradskog poglavarstva. Široj javnosti postala je poznata nakon što je lani jajima gađala HDZ-ove čelnike u Omišu. Pred sudom u petak dalo joj je potporu 30-ak njezinih pristaša, žestokih protivnika ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

- Uklonila sam s Banovine zastavu EU i zamijenila je hrvatskom državnom zastavom, jer prema zakonu isticanje strane zastave  na javnim institucijama i a zgradama lokalne samouprave je prekršaj. Nakon što sam je makla, nazvala sam policiju i prijavila nepoznatog počinitelja koji ju izvjesio. Sad se meni sudi za remećenja javnog reda i mira, a samo sam čuvala dostojanstvo i ugled RH, te štitila javni red  i mir - kazala je Ćurković prije ulaska u sudnicu gdje je dala iskaz o događaju za koji može biti novčano kažnjena s 180 do 700 kuna.

Njezine su je pristaše čekali dok je iznosila iskaz, a nakon toge je otpratili na splitsku Pjacu gdje je Ćurković upriličila performans.

Performans na Pjaci

Izvukla je improviziranu europsku zastavu na kojoj je ucrtala petokraku sa srpom i čekićem koji je na kraju pokidala pred oduševljenim poklonicima. U govoru protiv EU napomenula je da su lani 'omogućili gay paradu' u Splitu.

- Rodila sam se prije 20 godina, a sjećam se rata i "sladoledara" onih u bijelim košuljama sa znakom EU,  koji su pili kave s jugočetnicima dok su naše majke postajale udovice. Stavili su nam embargo na uvoz oružja da se ne možemo braniti. Sad nas se uvodi u "Uniju", koja dolazi od latinske riječi "unus"- što znači jedno, jedinstvo, a na što vas to podsjeća?!– grmila je Ćurković na Pjaci.

Okupljene je na svom performansu upozorila i na Lisabonski sporazum koji je Hrvatskoj ukida suverenitet.

- Pokidat ću ovo svoje umjetničko djelo jer je to ono što hrvatski narod većinski misli, a nitko ne govori. Sličan je umjetnički performans lani u Rijeci izveo neki Slovenac, Janez, tako što je pokidao ustavom zaštićenu hrvatsku zastavu.Tako što je on imao tu slobodu, pa sam i ja je uzela, te kidam ovu fantomsku krpu – objasnila je Ćurković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message