Obavijesti

News

Komentari 31

Polančec: Sanader je naredio privatizaciju Dalmacijavina

Polančec: Sanader je naredio privatizaciju Dalmacijavina
5

Polančec je trebao svjedočiti i prije mjesec dana, no tad je bio optuženik u slučaju Spice. Stanića i Gotovca terete za primanje i davanje mita i zloporabu položaja

VIDEO

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec svjedočio je u četvrtak na ponovljenom suđenju bivšem potpredsjedniku HFP-a Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću. Rekao je kako je odluku o privatizaciji Dalmacijavina donijela Vlada.

- Dalmacijavino je početkom 2005. bio dugu od 150 milijuna kuna za neplaćeni porez. Vlada na čelu s premijerom ga je htjela skinuti s vrata. Bio sam ljut na HFP jer nisu ponudili rješenje za Dalmacijavino pravdajući se time da se sa DORH-om ne mogu usuglasiti. Naime, DORH je naložio da isele iz zgrade koju su proglasili pomorskim dobrom i to bez naknade, što je po meni bilo potpuno pogrešno i protuzakonito - kaže Polančec. Tvrdi da dug Dalmacijavina prema državi danas iznosi najmanje 650 milijuna kuna.

Dodao je kako s optuženim Ivanom Gotovcem nikada nije bio u dobrim odnosima jer mu se nije sviđalo njegovo ponašanje i karakter. Objasnio je da je na ljestvici od 1 do 100, Gotovac imao utjecaj dva, on pet, a Sanader 98.

- Ni jedna tvrtka u Dalmaciji se nije mogla privatizirati, a da s tim nije bio detaljno upoznat Sanader - rekao je Polančec. Neki zastupnici s Hvara lobirali su kod njega da se nekretnine Dalmacijavina izuzmu iz privatizacije, računajući da će neki vinari biti zainteresirani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dolazili su mi Tadić i Peronja, ali nismo se odlučili na razdvajanje - kazao je Polančec. Svjedočila je i Snježana Frković iz DORH-a, zadužena za Dalmacijavino. Za nju je pak Polančec rekao da je često bio s njom u kontaktu:

- Koristila je stan za državne dužnosnike, što je protuzakonito. Htjela je veći stan pa je lobirala kod mene jer sam tada bio zamjenik predsjednika Povjerenstva za imovinu Vlade - kazo je Polančec. Frković, koja je svjedočila prije Polančeca, kazala je da Dalmacija vino nije smjela koristiti zgradu jer je postala pomorsko dobro. Gotovac ju je stalno zvao pokušavajući promijeniti njihovu odluku a jednom ju je naljutio jer je spomenuo špekulacije da će zemljište dobiti turističku namjenu i izaći iz režima pomorskog dobra. Kaže da je lani u travnju konačno potpisan sporazum o preseljenju Dalmacijavina iz spornih objekata.

Svjedočenje Polančeca zatražila je Gotovčeva obrana jer je bio predsjednik Uprave HFP-a i tako nadređen Gotovcu. Njega se tereti da je Staniću omogućio da stekne dionice tvrtki (Bellevue, Dalmacijavino) u vlasništvu HFP-a, mimo tržišnih uvjeta. Stanića terete da je podmitio Gotovca pekom i putovanjem u Monte Carlo. Vrhovni sud lani u srpnju je ukinuo oslobađajuću presudu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina