News

Komentari 0

Na svjetskim tržištima azijske burze prate rast Wall Streeta

Na svjetskim tržištima azijske burze prate rast Wall Streeta

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple i Amazon, te skoku cijena nafte

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no obujam trgovanja je mršav jer se na nekoliko velikih tržišta zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer pao više od 2 posto.

Pritom su cijene dionica u Australiji porasle više od 1, a u Hong Kongu oko 0,6 posto. U Japanu, Južnoj Koreji i Kini danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple i Amazon, te skoku cijena nafte.

Jutros je nastavljen rast cijena 'crnog zlata' šesti dan zaredom, pa je na londonskom tržištu barel poskupio za 4,3 posto, na 28,40 dolara, a na američkom tržištu za 1,4 posto, na 21,80 dolara.

Rast cijena nafte zahvaljuje se nadi ulagača da će s postupnim pokretanjem gospodarstava u svijetu ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Uz to, na snagu je stupio dogovor OPEC-a i njegovih saveznika na čelu s Rusijom o daljnjem smanjenju proizvodnje, što bi trebalo ublažiti razliku između prevelike ponude i smanjene potražnje.

Napetosti između SAD-a i Kine zbog optužbi iz Washingtona da je Peking premalo učinio na sprječavanju širenja korona virusa, koje su jučer pritisnule svjetske burze, jutros su u drugom planu.

Podršku tržištima pružaju, pak, najave niza zemalja da će uskoro olabaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbio korona virus, što će oživjeti gospodarske aktivnosti.

Dolar ojačao  

 A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,39 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,28 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 106,75 na 106,55 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0900 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0950 dolara.

Najčitaniji članci