News

Komentari 246

Na ulice Sydneyja izašla vojska: Kontroliraju provođenje mjera

Na ulice Sydneyja izašla vojska: Kontroliraju provođenje mjera

Ministar policije David Elliott poručio je kako će vojska pomoći u provođenju mjera jer se dio stanovnika Sydneyja ponaša kao da se mjere ne odnose na njih, a mnogi kritiziraju ovu mjeru i nazivaju je pretjeranom

U Australiji se širi delta soj korone, a od lipnja se zbog toga zarazilo gotovo 3 tisuće ljudi, od čega je 9 umrlo, prenosi BBC.

Sydney je pod lockdownom već pet tjedana, ali se unatoč tome zaraza i dalje širi pa je danas zabilježeno još 170 novih slučajeva.

Mnogi kritiziraju uključivanje vojske u provođenje mjera i zovu to pretjerivanjem.

Uvedeni lockdown trajat će najmanje do 28. kolovoza, a ljudi ne smiju izlaziti iz svojih domova osim za kupovinu, vježbanje i brigu za starije osobe.

Australske obrambene snage pridružit će se policiji koja u mjestima s najviše zaraženih osigurava provođenje mjera koje uključuju i ograničavanje putovanja na 10 kilometara od mjesta stanovanja.

Ministar policije David Elliott poručio je kako će vojska pomoći u provođenju mjera jer se dio stanovnika Sydneyja ponaša kao da se mjere ne odnose na njih.

Organizacija za zaštitu ljudski prava, Australski Savez odvjetnika, kaže kako je slanje vojske na ulice zabrinjavajuć potez u društvu liberalne demokracije.

Novi val zaraze najviše je pogodio radnike u esencijalnim sektorima i siromašnija susjedstva. Mnogi kritičari mjera tvrde da policija tamo ciljano provodi strože mjere i da su tamo restrikcije strože za razliku od urbanih dijelova grada.

Neki također kritiziraju vlasti i upozoravaju da bi trebali više poticati cijepljenje jer je Australija dosad cijepila tek 17 posto odrasle populacije što je jedna od najnižih stopa među OECD zemljama.

Najčitaniji članci