Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Na Velesajmu građani sami mijenjaju i trguju knjigama

Školarci lanjske udžbenike donose na Zagrebački velesajam, a volonteri im u zamjenu daju komplet knjiga za novu školsku godinu i nude nadoplatu

Sanjin Strukić
Foto: Sanjin Strukić
4 komentara

Pet knjiga i radnu bilježnicu za srednju školu platio sam ukupno 250 kn, rekao je muškarac, koji je jučer posjetio 14. paviljon na Zagrebačkom velesajmu, a želio je ostati anoniman. Platio ih je gotovo 300 kuna manje nego što u knjižari. Na Velesajmu je udruga “Hodočašće knjige” organizirala razmjenu udžbenika za učenike od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole.
- Imam dvije kćeri osnovnoškolke. U knjižari bih udžbenike, radne bilježnice i ostalu opremu za školu platila barem 4000 kuna. Ovdje možda ne platim ništa - kaže Anita Sablje. Donijela je knjige za 5. i 7. razred, a za tjedan dana volonteri udruge će joj pripremiti knjige za 6. i 8. razred. Ako su udžbenici koje je donijela vredniji od onih koje će dobiti, udruga će joj nadoplatiti razliku i obrnuto. Od maturanata udruga otkupljuje udžbenike, a budući “petaši” ne moraju donijeti knjige, nego kupiti nove po cijenama nižim do 70 posto. Antikvarijat će na Velesajmu ostati do početka školske godine. Udruga djeluje u Bjelovaru, Koprivnici i Varaždinu.
- Htjele smo pomoći ljudima koji iz dana u dan žive sve teže - zaključile su četiri volonterke. Građani udžbenike razmjenjuju i putem internetskih oglasa.
Postojeći Zakon o udžbenicima ionako propisuje potrebu čuvanja udžbenika. Lani je 80 posto udžbenika naslijeđeno u školama i nije nam potreban novi zakon, rekla je glasnogovornica Školske knjige Sonja Brhanić. Jadranka Kosor planira novi zakon o udžbenicima. Vrijedili bi četiri godine. Time bi, tvrdi, onemogućili nakladnike da svake godine tiskaju nova, dopunjena izdanja knjiga. U Školskoj knjizi misle da bi Vlada u izradu novoga zakona morala uključiti sve sudionike obrazovnog procesa. S tim se slažu ostali nakladnici. Počeli su distribuciju knjiga za ovu godinu. Omogućili su narudžbu knjiga na internetu kako bi rasteretili knjižare.
- Udžbenike dostavljamo po cijeloj Hrvatskoj, uključujući otoke i udaljena mjesta - istaknuo je Andrija Pećarić iz Profila.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message