Obavijesti

News

Komentari 0

Na Visokom učilištu Algebra 20% više upisanih brucoša

Na Visokom učilištu Algebra 20% više upisanih brucoša
2

Visoko učilište Algebra upisuje 10. generaciju studenata na studijima primijenjenog i multimedijskog računarstva te digitalnog marketinga. Očekuje se porast broja novih studenata od čak 20% u odnosu na prošlu akademsku godinu

Prvi rezultati upisa na ljetnom upisnom roku Visokog učilišta Algebra već su vidljivi i pokazuju rast interesa studenata za studijima primijenjenog računarstva, multimedijskog računarstva i digitalnog marketinga. U usporedbi s prošlogodišnjim ljetnim rokom, do danas je upisano čak 20 posto više brucoša. Povećan interes studenata pokazuje kako oni sve više prepoznaju prilike za atraktivnim karijerama koje im se otvaraju u domaćem i globalnom digitalnom sektoru. Razvoj domaćih tvrtki i snažna orijentiranost prema izvozu, naročito u segmentu razvoja softvera, potvrđuje i prije nekoliko dana objavljena analiza Hrvatske udruge poslodavaca.

Visoko učilište Algebra trenutačno upisuje svoju 10. generaciju studenata na studijima primijenjenog računarstva (programskog i sistemskog inženjerstva), multimedijskog računarstva te digitalnog marketinga, jedini takav studij u široj regiji. Prema trenutačno dostupnim podacima voditelja centra karijera i voditelja prijavnog ureda, po završetku upisnog roka očekuje se porast broja novih studenata od čak 20 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu, tako da će u novoj školskoj godini nakon završetka i jesenskog upisnog roka na Visokom učilištu Algebra biti više od 800 brucoša i studenata.

Prošle je godine neki od ovih studija na Visokom učilištu Algebra odabralo više od 200 novih studenata, a samo u području studija primijenjenog računarstva porast je bio veći i od 30 posto. I Visoko učilište Algebra raste u skladu s povećanim interesom studenata pa tako na današnji dan nastavu studentima drži 140 nastavnika i asistenata.

Mladi prepoznaju važnost digitalnih studija i vrijednosti koju im u pogledu daljnjeg razvoja njihove karijere donose Algebrini studiji, nastavnici i povezanost sa tvrtkama i vendorima (Microsoft, Oracle, IBM, SAP, Cisco…). Podaci o zapošljavanju diplomanata računarstva zaista su pomalo nevjerojatni – čak 100 posto diplomanata prošlogodišnje generacije Visokog učilišta Algebra bilo je zaposleno već u trenutku promocije.

Ovakvi podaci, ipak, nimalo ne začuđuju, jer nedavno objavljena analiza stanja u hrvatskom ICT sektoru, koju je za Hrvatsku udrugu poslodavaca i HUP – Udrugu informatičke i komunikacijske djelatnosti provela tvrtka Bisnode, pokazuje daljnji stabilni rast i razvoj tvrtki koje djeluju u ovom području. Prema podacima istraživanja, prošle je godine u hrvatskom ICT sektoru otvoreno 1300 novih radnih mjesta, na ukupan broj od oko 33.000 zaposlenih u ovoj grani gospodarstva (u što nisu uračunati stručnjaci za računarstvo izvan samog ICT sektora).

Posebno je ohrabrujuće što je izvoz dosegao 19 posto udjela u prihodima (odnosno čak 6 milijardi kuna vrijednosti) jer on uvelike omogućava daljnji razvoj sektora, te što sektor raste iznad stope prosječnog rasta BDP-a. Kada se gledaju ljudski potencijali, postaje očito da snažan rast u području razvoja softvera i servisa, gdje su tvrtke uprihodile više od 8 milijardi kuna uz čak 31 posto udjela izvoza, uvelike stoji iza velikih potreba za softverskim (ali i sistemskim) inženjerima te se i time može objasniti vrlo visoka zaposlenost diplomanata s ove vrste studija.

"Praktične vještine, koje se stječu paralelno s temeljnim znanjima tijekom studija na Visokom učilištu Algebra odmah su primjenjive i našim studentima omogućavaju rad na konkretnim zadacima i projektima odmah po završetku studija, što poslodavci itekako prepoznaju", naglašava dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, i nastavlja: "Ne radi se samo o zapošljavanju diplomanata, već poslodavci studente rado uzimaju i na praksu, ljetne škole, studentske poslove i druge oblike konkretne suradnje i prije nego što završe sa studijem. Drago nam je vidjeti da i budući studenti sve više prepoznaju ove prilike koje im se, već tijekom studija a posebice nakon što diplomiraju, pružaju u zdravom i atraktivnom ICT sektoru".

Diplomanti Visokog učilišta Algebra danas rade u najboljim domaćim tvrtkama poput Ericssona Nikole Tesle, Spana, Infinuma, Pet minuta, Rimac Automobila Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Infobipa i brojnih drugih, ali i u vodećim globalnim liderima kao što su Google, Amazon, Microsoft, Intel, IBM i Dell.

Godišnje svoje studije na Visokom učilištu Algebra završava oko stotinu studenata, a velik broj odlučuje se za daljnji nastavak studija na nekim od diplomskih studija iz područja primijenjenog računarstva i digitalnog marketinga. Nedavnim strateškim sporazumima u području doktorskih studija te prošlogodišnjim uvođenjem MBA programa u području e-Leadershipa koji povezuje digitalne tehnologije s poslovnim vještinama i vještinama upravljanja, Visoko učilište Algebra stvorilo je ponudu obrazovnih programa koja studentima omogućava daljnju specijalizaciju i profesionalizaciju nakon završetka preddiplomskih studija, uz nekoliko mogućih putova prema daljnjem usavršavanju i napretku karijere.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21