News

Komentari 74

Nabavite energetski certifikat: Prijete kazne i do 10.000 kuna

Vlasnik ste apartmana ili iznajmljujete stan? Od 1. siječnja 2016. obvezni ste po zakonu imati i energetski certifikat. Procedura certificiranja traje minimalno 15 dana

Ako ste vlasnik apartmana ili iznajmljujete stan, od 1. siječnja obvezni ste po zakonu imati i energetski certifikat.

Obvezu izrade certifikata imaju tako vlasnici zgrade koja se iznajmljuje i ima površinu veću od 50 kvadrata. Ako se radi o posebnom dijelu stambenog objekta, odnosno apartmanu koji ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 metara četvornih, vlasnici, također, moraju imati energetski certifikat.

Ovisno o potrošnji energije objekt se smješta u jedan od 8 energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F, G, a energetski razredi označavaju količinu i kapacitet uštede energije korištenjem obnovljivih izvora te mogu utjecati na tržišnu vrijednost nekretnine. Količina utrošene toplinske energije, točnije energetski razred je potrošena energija po kvadratnom metru. Razredi se označavaju slovima od A do G, s tim da je G najlošiji energetski razred, A i A+ su najbolji.

Kada nabavite dokument, on će vam vrijediti deset godina, a koliko ćete za to platiti ovisi o kvadraturi i složenosti zgrade. Maksimalne iznose je definiralo Ministarstvo graditeljstva, pa je tako najviša cijena izrade energetskog certifikata za pojedinačni stan u zgradi 2700 kuna, za postojeće stambene građevine s kvadraturom od 50 do 250 metara četvornih do 4750 kuna, dok za kuću površine do 400 kvadrata iznosi 7400 kuna.

Kazna za vlasnika nekretnine koji prodaje ili iznajmljuje stan bez energetskog certifikata sežu do 10.000 kuna za fizičke osobe, dok za pravne osobe kazna iznosi i do 30.000 kuna.

Procedura certificiranja traje minimalno 15 dana, stoga požurite, jer možda će biti prekasno. 

Najčitaniji članci