Obavijesti

News

Komentari 4

'Nabavkom PET/CT uređaja nestaje monopol privatnika'

'Nabavkom PET/CT uređaja nestaje monopol privatnika'
1

Kujundžić smatra da zbog nabavke PET/CT uređaja ne bi trebalo biti većeg pritiska na državnu blagajnu, a u teoriji postoji mogućnost potpore iz EU-ovih fondova

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak, komentirajući optužbu tjednika Nacional da je studiju o isplativosti nabavke PET/CT uređaja naručio od nepoznate riječke tvrtke za 24.500 kuna, da nabavkom četiri takva uređaja nestaje monopol privatne ustanove koja je na tome zarađivala 40 milijuna kuna godišnje.

"Radi se o naručenom članku za privatnu ustanovu, koja je u čudnim vremenima i na čudnovat način, dobila ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a time i monopol. Od 2007. godine oni jedini imaju PET/CT aparate kojima se postavljaju dijagnoze metastaza tumora. Oni su zarađivali silan novac, oko 40 milijuna kuna godišnje", rekao je Kujundžić novinarima uoči uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Podsjetio je kako se izrađuje Nacionalni plan borbe protiv raka, gdje se analiziralo što učiniti u situaciji kada privatna ustanova ima monopol, a uređaji su dotrajali i kvare se.

Pokretanje videa...

01:09

"Ti aparati su dijagnostički manje valjani jer ne prepoznaju manje tumore. Nismo išli raditi studiju koja košta stotine tisuća kuna za izračun nečega što može malo dijete izračunati", naglasio je Kujundžić.

Na izradu studije htjeli su potrošiti minimalni iznos, a konzultantska tvrtka koja je angažirana to radi i za poljoprivredu, informatiku, zdravstvo i sl. Dodao je kako ne zna o kojoj tvrtki se radi te da se tražila najbolja ponuda.

Građani će za "nula kuna" dobiti nove PET/CT uređaje 

Ustvrdio je kako će građani za "nula kuna" u četiri bolnice dobiti nove PET/CT uređaje te ponovio kako je članak naručen u borbi za profitom, dok njemu ostaje ustrajati u borbi protiv raka za sve hrvatske građane.

"Tri godine po 40 milijuna državu košta oko 120 milijuna kuna, a četiri nova aparata koštat će najviše 60 milijuna", ocijenio je. Odluka o tome donijet će se na jednoj od sljedećih sjednica Vlade, najvjerojatnije u ranu jesen, u sklopu Nacionalnog plana borbe protiv raka. 

Upitan ima li podršku premijera Andreja Plenkovića rekao je kako je sve lako izračunati - privatna kuća ne može imati monopol, novi aparati bolje prepoznaju tumore, a u sve je uključena i financijska ušteda.

Kujundžić smatra da zbog nabavke PET/CT uređaja ne bi trebalo biti većeg pritiska na državnu blagajnu, a u teoriji postoji mogućnost potpore iz EU-ovih fondova.

Također je komentirao Mostov zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora radi njegove smjene, rekavši da se raduje sastanku na kojem će izložiti što je sve Vlada učinila za hrvatsko zdravstvo, a ponešto će kazati i o radu onih koji traže njegov opoziv.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS