Obavijesti

News

Komentari 67

'Nadamo se da ćemo do ljeta smanjiti gužve na granicama'

'Nadamo se da ćemo do ljeta smanjiti gužve na granicama'
2

Mi radimo na tome kontinuirano, od dijaloga sa svim partnerima na razini Europske unije, dakle s Komisijom, s Vijećem, s drugim državama članicama, kao i izravno sa Slovenijom, rekao je premijer...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak nadu kako će se do početka turističke sezone naći rješenje o trenutnom "neodrživom stanju sa dugim čekanjima na granicama". 

"Mi radimo na tome kontinuirano, od dijaloga sa svim partnerima na razini Europske unije, dakle s Komisijom, s Vijećem, s drugim državama članicama, kao i izravno sa Slovenijom", rekao je premijer na marginama manifestacije "Tjedan EU fondova".

"Podsjećam još jednom, pooštravanje ove uredbe o Schengenu koja je na neki način nametnuta zbog prijetnji terorizmom u brojnim državama članicama; sustavne kontrole svih koji ulaze i izlaze iz EU-a, ta uredba temeljem i našeg zalaganja ima mogućnost derogacije da se prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole", pojasnio je Plenković. Kako je dodao, Hrvatska i Mađarska su to napravile, a očekujemo to i od Slovenije.

Po njemu, Slovenija taj dio nije napravila u mjeri u kakvoj je napravila Hrvatska. "Vodimo razgovore sa svima da objasnimo koliko je turizam za nas bitan, koliko je gospodarstvo važno, ne želimo da dođe do štete u turističkoj sezoni", istaknuo je premijer. "Hrvatska u BDP-u glede turizma ima udio od otprilike 18 posto, prema tome učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da se to pitanje riješi, a mislim da Hrvatska ima sve argumente na svojoj strani", kazao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Pripremili smo cjelovitu dokumentaciju s točno evidentiranim satima trajanja za prelazak granice na pojedinim prijelazima i, kao što sam rekao, za nas je ovo stanje neodrživo, u kontaktima smo sa svim kolegama i tražimo rješenje, a vjerujem da ćemo ga do početka turističke sezone i naći", najavio je. 

Na pitanje o proširenju istrage u "slučaju dnevnice", po kojoj su se akontacije na fiktivne dnevnice isplaćivale i nakon Sauchinog odlaska, odnosno i za vrijeme iduće dvije Vlade, pri čemu se spominje da je krivotvoren i potpis šefa njegova kabineta Davora Božinovića, Plenković je rekao da istraga traje i da se on u to ne može miješati.

"Kada smo utvrdili da postoje problemi koji su išli u smislu vremenske dinamike i dalje nakon Vlade u kojoj je radio gospodin Saucha odmah smo obavijestili DORH, prema tome nažalost i to se događa, ali ne bih se miješao u istragu", izjavio je Plenković.

Kako je dodao, "Božinović je kao i brojni drugi ljudi u Vladi obavio sve što je potrebno s DORH-om i davao iskaze o tome".

U spomenutoj istrazi Uskok bivšeg šefa premijerova Ureda Tomislava Sauchu tereti za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u Uredu premijera Sandra Zeljko, a koju tužiteljstvo tereti da je nastavila dizati akontacije fiktivnih dnevnica i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora.

Upitan je li razgovarao sa Mostovim ministrima o tome što oni misle o izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, premijer je rekao kako nisu imali tu raspravu. Dodao je kako "to nije stvar ministara, nego je to budući predmet razgovora između HDZ-a i Mosta". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!