News

Komentari 3

Nadarena srednjoškolka: Petra (16) je radila i priručnik iz Hrvatskog jezika za nastavnike

Nadarena srednjoškolka: Petra (16) je radila i priručnik iz Hrvatskog jezika za nastavnike

Projekt 'Josipova jezična galerija' je pokrenula Petrina profesorica iz osnovne škole. To su nastavni materijali, tj. priručnik za nastavnike, ali i učenike osnovnih škola

Sanja Miloloža (51) profesorica i učiteljica savjetnica hrvatskog jezika je u početku pandemije pokrenula portal 'Josipova jezična galerija' na kojem objavljuje materijal za gramatiku hrvatskog jezika. Tamo su i 'Znalci radoznalci' nastavni materijali, tj. priručnik za nastavnike, ali i učenike osnovnih škola. Web stranicu je napravio njen sin, a većinu ilustracija i likove potpisuje Miloložina preminula kći Iva.

Predstavljeno je i najnovije izdanje za dodatnu nastavu u 8. razredu s temom zavisnosložene sintakse. Djelo donosi 100 zavisnosloženih rečenica s uvodnim tumačenjima, citatima i rješenjima raščlambe svih primjera.

Ovu knjigu zavisnosloženih sintaksa je ilustrirala akademska kiparica Ana Maria Maravić koja je nastavila rad Ive Milolože s likovima Josipom, Maksom i Vatricom., Sanja Bosak(56) također profesorica i učiteljica savjetnica hrvatskog jezika u osnovnoj školi Malešnica. Kad bi naveli sve njihove projekte i uspjehe ne bi bilo mjesta za Petru Popović (16) srednjoškolka koja je zapravo zvijezda ovog teksta jer je upravo ona napisala 100 primjera zavisnosloženih sintaksa u samo u par dana. Dok se mi divimo brzini i sposobnosti, Petra to uopće ne vidi kao nešto posebno.

Petra je učenica drugog razreda na MIOC-u u Zagrebu, a u osnovnoj školi Jure Kaštelana prosjek joj je bio 5.0. te je bila učenica Sanje Milolože. Sudjelovala je na mnogim natjecanjima, a iz područja hrvatskoga jezika bilježi razinu državnog natjecanja i rezultati su joj bili na samom vrhu. Pa ju je tako i uključila u stvaranje priručnika za nastavnike.

- Petra je nadareno dijete, sve rješava od šale. U osnovnoj školi je uspjela u minuti zapamtiti 54 riječi, bila je aktivna novinarka digitalnog školskog lista Čarobna frula, pisala je o skloništu za napuštene pse Dumovec, išla je u Zimsku školu kineskog jezika na Sljemenu i o ekološkim prosvjedima - Eko, ne ego - ispričala nam je Miloloža - ispričala nam je Miloloža.

- U osnovnoj sam voljela sve predmete, osim tehničkog. On mi nije bio toliko zanimljiv - ispričala nam je Petra, koja je na prvu sramežljiva, a ljubav prema znanju koji posjeduje je nevjerojatan. Kako kaže, za sad planira studirati medicinu u Rijeci ili negdje vani, na nekom od prestižnih sveučilišta. Voljela bi kad bi na MIOC-u bilo više jezika uz matematiku, a smiješno joj je koliko su joj vršnjaci nepismeni.
Sav materijal na web stranici Josipova jezična galerija je besplatan, tako da je dostupan svima. Jedan hvale vrijedan projekt profesorica koje zaslužuju divljenje. Njima to nije posao, već poziv.

Najčitaniji članci