Obavijesti

News

Komentari 3

Nadarena srednjoškolka: Petra (16) je radila i priručnik iz Hrvatskog jezika za nastavnike

Nadarena srednjoškolka: Petra (16) je radila i priručnik iz Hrvatskog jezika za nastavnike
2

Projekt 'Josipova jezična galerija' je pokrenula Petrina profesorica iz osnovne škole. To su nastavni materijali, tj. priručnik za nastavnike, ali i učenike osnovnih škola

VIDEO

Sanja Miloloža (51) profesorica i učiteljica savjetnica hrvatskog jezika je u početku pandemije pokrenula portal 'Josipova jezična galerija' na kojem objavljuje materijal za gramatiku hrvatskog jezika. Tamo su i 'Znalci radoznalci' nastavni materijali, tj. priručnik za nastavnike, ali i učenike osnovnih škola. Web stranicu je napravio njen sin, a većinu ilustracija i likove potpisuje Miloložina preminula kći Iva.

Albert Gajšak: 'CircuitMess je 2021. imao prihod od milijun eura, to je porast od 92 posto'
Albert Gajšak: 'CircuitMess je 2021. imao prihod od milijun eura, to je porast od 92 posto'

Predstavljeno je i najnovije izdanje za dodatnu nastavu u 8. razredu s temom zavisnosložene sintakse. Djelo donosi 100 zavisnosloženih rečenica s uvodnim tumačenjima, citatima i rješenjima raščlambe svih primjera.

Ovu knjigu zavisnosloženih sintaksa je ilustrirala akademska kiparica Ana Maria Maravić koja je nastavila rad Ive Milolože s likovima Josipom, Maksom i Vatricom., Sanja Bosak(56) također profesorica i učiteljica savjetnica hrvatskog jezika u osnovnoj školi Malešnica. Kad bi naveli sve njihove projekte i uspjehe ne bi bilo mjesta za Petru Popović (16) srednjoškolka koja je zapravo zvijezda ovog teksta jer je upravo ona napisala 100 primjera zavisnosloženih sintaksa u samo u par dana. Dok se mi divimo brzini i sposobnosti, Petra to uopće ne vidi kao nešto posebno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Petra je učenica drugog razreda na MIOC-u u Zagrebu, a u osnovnoj školi Jure Kaštelana prosjek joj je bio 5.0. te je bila učenica Sanje Milolože. Sudjelovala je na mnogim natjecanjima, a iz područja hrvatskoga jezika bilježi razinu državnog natjecanja i rezultati su joj bili na samom vrhu. Pa ju je tako i uključila u stvaranje priručnika za nastavnike.

- Petra je nadareno dijete, sve rješava od šale. U osnovnoj školi je uspjela u minuti zapamtiti 54 riječi, bila je aktivna novinarka digitalnog školskog lista Čarobna frula, pisala je o skloništu za napuštene pse Dumovec, išla je u Zimsku školu kineskog jezika na Sljemenu i o ekološkim prosvjedima - Eko, ne ego - ispričala nam je Miloloža - ispričala nam je Miloloža.

U hrani menze doma Stjepan Radić studenti pronašli dlake, žicu, a sad im ne radi ni dućan
U hrani menze doma Stjepan Radić studenti pronašli dlake, žicu, a sad im ne radi ni dućan

- U osnovnoj sam voljela sve predmete, osim tehničkog. On mi nije bio toliko zanimljiv - ispričala nam je Petra, koja je na prvu sramežljiva, a ljubav prema znanju koji posjeduje je nevjerojatan. Kako kaže, za sad planira studirati medicinu u Rijeci ili negdje vani, na nekom od prestižnih sveučilišta. Voljela bi kad bi na MIOC-u bilo više jezika uz matematiku, a smiješno joj je koliko su joj vršnjaci nepismeni.
Sav materijal na web stranici Josipova jezična galerija je besplatan, tako da je dostupan svima. Jedan hvale vrijedan projekt profesorica koje zaslužuju divljenje. Njima to nije posao, već poziv.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a