Obavijesti

News

Komentari 0

Nadbiskup Kutleša u Sisku: Sveti Kvirin prinio je sebe kao žrtvu, zavrijedio nebesku slavu

Nadbiskup Kutleša u Sisku: Sveti Kvirin prinio je  sebe kao žrtvu, zavrijedio nebesku slavu

Okupljene je najprije pozdravio biskup Košić podsjetivši kako je tu župu na današnji dan prije 30 godina osnovao kardinal Franjo Kuharić, a prvi župnik bio je Alojzije Petranović

Svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i grada Siska, proslavljena je u subotu, a zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša u propovjedi je istaknuo kako je "sveti mučenik Kvirin zavrijedio nebesku slavu po svom najizvrsnijem svjedočanstvu ljubavi".

Proslava je počela okupljanjem brojnih vjernika, članova udruga i zajednica te predstavnika institucija iz javnog života ispred katedrale Uzvišenja svetog Križa, a uslijedila je procesija od katedrale gradskim ulicama do bazilike sv. Kvirina, gdje je održano svečano misno slavlje. Predvodio ga je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i biskupima Zagrebačke metropolije te 60-tak svećenika.

Kutleša s mise za domovinu pozvao na čuvanje identiteta i sveopću skrb za obitelj
Kutleša s mise za domovinu pozvao na čuvanje identiteta i sveopću skrb za obitelj

Okupljene je najprije pozdravio biskup Košić podsjetivši kako je tu župu na današnji dan prije 30 godina osnovao kardinal Franjo Kuharić, a prvi župnik bio je Alojzije Petranović. Biskup je ujedno čestitao novom zagrebačkom nadbiskupu obilje Božjeg blagoslova svih svetih, a osobito sv. Kvirina i bl. Alojzija Stepinca. 

U homiliji nadbiskup Kutleša je istaknuo kako je sveti mučenik Kvirin zavrijedio nebesku slavu po svom najizvrsnijem svjedočanstvu ljubavi.

Svećenik u Novoj Gradiški slao poruke dječaku: 'Došao nam je i pred kuću, zvao ga je u auto...'
Svećenik u Novoj Gradiški slao poruke dječaku: 'Došao nam je i pred kuću, zvao ga je u auto...'

- Prinio je sama sebe za žrtvu upravo po riječima koje svetom Kvirinu pripisuje martirologij Svetog Jeronima: Uistinu sam postao svećenikom ako sama sebe prinesem za žrtvu Bogu. Svaka proslava svetog Kvirina doziva nam u svijest te njegove riječi. Danas s vama želim razmišljati upravo o mučeništvu kao pozivu na sebedarje i u aktualnosti toga poziva u današnje vrijeme- rekao je Kutleša.

U nastavku je spomenuo papu Benedikta XVI. rekavši kako je u jednom od svojih govora opazio da je temeljni uvjet nasljedovanja Krista i u lagodnim i u teškim vremenima mučeništvo pravog gubljenja sebe. 

Za zlostavljanje maloljetne djece ne smije više biti zastare!
Za zlostavljanje maloljetne djece ne smije više biti zastare!

Na kraju sve okupljene je pozdravio domaći župnik i rektor bazilike Robert Jakica koji je čestitao i zahvalio na službi nadbiskupu Kutleši, poklonivši mu u ime župe reljef koji prikazuje sv. Kvirina, rad sisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika.

Slavlje su pratili Zbor bazilike i Biskupijski zbor pod vodstvom Katarine Mandić. Proslavi je prethodila devetnica kojom su se Siščani i hodočasnici u bazilici duhovno pripravljali za proslavu svoga zaštitnika.