Obavijesti

Promo sadržaj

Nadomak Zagreba: vanserijska vina s Plešivice i zanimljivosti muzeja u Jastrebarskom

Nadomak Zagreba: vanserijska vina s Plešivice i zanimljivosti muzeja u Jastrebarskom
9

Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Danas to čine muzeji i vinske kleti na dvije stotine kilometara vinskih cesta pričajući priču o vinu i okupljanju, običajima i bogatoj stoljetnoj vinogradarskoj povijesti svjedočeći o životu kulture na putovima vina

Područje na granici Hrvatske i Slovenije, područje je bogate vinogradarske i kulturne povijesti. Vinogradarstvo je na ovim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Četiri vinske ceste vijugaju vinogradarskim krajevima od Svetog Ivana Zeline, Plešivice i Samobora, preko granice sa Slovenijom do Šmara pri Jelšah.

Stoljeća sadnje i obrađivanje vinograda oblikovalo je ovo područje i geografski i etnografski. Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Danas to čine muzeji i vinske kleti na dvije stotine kilometara vinskih cesta pričajući priču o vinu i okupljanju, običajima i bogatoj stoljetnoj vinogradarskoj povijesti svjedočeći o životu kulture na putovima vina.

Predstavljamo: Plešivička vinska cesta

Ono po čemu je Jaska i jaskansko područje najpoznatije je Plešivička vinska cesta, otvorena 2001. godine, a koja se sastoji od oko četrdeset vinara s raznolikom ponudom. Osim autohtonih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj ovdje se može uživati i u svjetski poznatim sortama vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota.

Jaska: mlin i mlinareva kuća Gorica svetojanska izvana

Turistička ponuda Plešivičke vinske ceste nudi degustacije vina u podrumima, autohtonu domaću hranu te smještaj u prekrasno uređenim objektima, s pogledom koji svakoga ostavlja bez daha.

Također, u prekrasnom plešivičkom krajoliku može se uživati i baveći se raznim sportskim sadržajima poput: biciklizma, letačkih sportova, lova, ribolova, trčanja ili jednostavno šetnjom plešivičkim obroncima.

Plešivičku vinsku cestu okružuje i pitoma ljepota okoliša, kao i kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ljubazni domaćini.

Jaska: Režek

Predstavljamo: Gradski muzej i galerija Jastrebarsko

Gradski muzej i galerija Jastrebarsko dobra je početna točka za razgled grada budući se u predvorju muzeja nalazi info centar Turističke zajednice grada Jastrebarskog, gdje posjetitelji mogu dobiti sve korisne informacije.

Gradski muzej i galerija smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građenoj 1826. godine. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja od 13. do prve polovice 20. stoljeća.

Jaska: Muzej i galerija Jastrebarsko

Ovdje je izložena i glasovita "bula" - povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada.

Tu je i zbirka predmeta vezanih uz stare zanate kroz stoljeća gdje se čuvaju predmeti i alati jaskanskih opančara, bravara, stolara, bačvara, kolara, lončara, pletara i tkalaca.

Etnografska zbirka sadrži narodne nošnje, tradicijske predmete i namještaj iz života Jaskanki i Jaskanaca kroz povijest. U muzeju se nalazi i očuvana jaskanska nošnja s kraja 18. stoljeća koja je jedinstven primjerak takve građanske nošnje u Hrvatskoj.

Posebno mjesto u muzeju zauzima zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koju između ostalog čini i kolekcija fotografija, lovačkih predmeta i trofeja grofa Stjepana Erdödya, strastvenog lovca i pionira fotografije u ovom kraju.

Jaska: dvorac i park Erdody

Digitalni katalog na www.inculturaveritas.eu nudi cjelovit pregled ponude nove destinacije – informacije, fotografije i lokacije vezane uz objekte kulturne, prirodne baštine i vinarije, virtualne šetnje u muzejima, promotivne spotove i ostale zanimljivosti

Digitalni katalog dio je projekta In Cultura Veritas, a radi se o milijun eura vrijednom EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. koji predstavlja uspješnu suradnju između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Njegov glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve