Obavijesti

News

Komentari 33

Nadzor otkrio nezakonitosti u radu Centra za socijalnu skrb u Glini, naredili im čak 51 mjeru

Nadzor otkrio nezakonitosti u radu Centra za socijalnu skrb u Glini, naredili im čak 51 mjeru

Ministarstvo je prošle godine otkrilo nezakonito postupanje i propuste u radu Centra dok ga je vodio bivši ravnatelj Saša Petrić, koji radi bez licence

VIDEO

24sata su prije nekoliko dana otkrila kako Saša Petrić, bivši ravnatelj i aktualni zaposlenik Centra za socijalnu skrb u Glini, protuzakonito radi bez potrebne licence. 

Petrić je donedavno vodio Centar u jednom od najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj, a prema sudskom registru, ravnateljem je prestao biti 20. siječnja ove godine.

Sad su nam iz nadležnog Ministarstva potvrdili da su prošle godine izvanrednim nadzorom otkrili nezakonito postupanje i propuste u radu centra tijekom Petrićevog vodstva te im naredili čak 51 mjeru. Štoviše, protiv Petrića je podnesena i kaznena prijava.

Bivši šef socijale u Glini više od dvije godine radi protuzakonito. Nedavno je dobio novi ugovor
Bivši šef socijale u Glini više od dvije godine radi protuzakonito. Nedavno je dobio novi ugovor

Podsjetimo, Hrvatska komora socijalnih radnika upozorila je da Petrić "već više od dvije godine obavlja djelatnost socijalnog rada bez odobrenja kojeg je zakonom obvezan posjedovati". Informaciju nam je potvrdila i aktualna ravnateljica Centra koja je s njim sklopila novi ugovor.

Protuzakonit rad

Licenca, odnosno odobrenje za rad, obnavlja se svakih šest godina. Svaki socijalni radnik dužan ju je imati. U suprotnom, ne smije raditi. Komora navodi da su Petriću više nego dovoljno puta izlazili ususret, nastojeći riješiti situaciju kako bi stekao uvjete za obnovu odobrenja za rad. Ističu da se nije odazvao na nijedan mail koji mu je poslan na privatnu i službenu adresu te smatraju kako je "svjesno obavljao djelatnost socijalnog rada protivno Zakonu o djelatnosti socijalnog rada".

Svejedno, u veljači ove godine nova ravnateljica Mirjana Ceković s njim je sklopila novi ugovor o radu na neodređeno. Tvrdi da tada nije znala da Petrić, koji sada radi u Stručnoj cjelini za novčana davanja, nema odgovarajuću licencu. Dodaje da je poduzela "određene radnje i mjere s ciljem da se to riješi". Petrić nam kaže da je licenca "u postupku".

Evo kako možete pomoći Stanku i drugim nesretnicima s Banije da nabave drva i prežive zimu
Evo kako možete pomoći Stanku i drugim nesretnicima s Banije da nabave drva i prežive zimu

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike su nam potvrdili da su u dva navrata, od 9. do 11. kolovoza i 19. listopada prošle godine, obavili izvanredni upravni nadzor na Centrom za socijalnu skrb u Glini. Nadzor se, kažu, odnosio na organizaciju rada i postupanje bivšeg ravnatelja Saše Petrića.  Nadzornici su postupali po anonimnom podnesku stručnih radnika vezano za otežane uvjete rada nakon potresa, brigu za sigurnost, uznemiravanje ravnatelja, neprimjeren odnos prema stručnim radnicima, korisnicima te nezakonito postupanje.

Naređena 51 mjera

Utvrđeno je nezakonito postupanje i propusti u radu Centra te je naređena 51 mjera, s rokovima postupanja za svaku od mjera bez odgode u predmetima skrbništva, udomiteljstva, postupku određivanja mjera obiteljsko pravne zaštite kao i mjere koje se odnose na poslovanje Centra. Također, Upravnom vijeću je naređeno da preispitaju odgovornost Petrića.

Centar je postupio po svim naloženim mjerama. Što se tiče mjere oko ravnatelja, on je sam zatražio svoje razrješenje i Upravno vijeće je na sjednici održanoj 13. siječnja 2022. donijelo Odluku o njegovu razrješenju. Svejedno, već sljedeći mjesec je dobio novi ugovor.

Nemojte čekati da se država pobrine za vas. Neće biti sreće
Nemojte čekati da se država pobrine za vas. Neće biti sreće

Također, navode iz Ministarstva, protiv Petrića je podnesena i kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela. Ipak, sredinom lipnja ove godine, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je odbacilo kaznenu prijavu. Iz Odvjetništva nam nisu htjeli poslati rješenje o odbačaju prijave, pozvavši se na Zakon o kaznenom postupku. Dodali su da su ga dostavili žrtvi i podnositelju prijave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a