Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
153 komentara

Nagodili se: SDP će dugovanje plaćati u ratama kroz 6 godina

Ne mogu govoriti o detaljima ove nagodbe. Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti da zaštitimo SDP, koji će rasti i uskoro preuzeti odgovornost za Hrvatsku, rekao je Bernardić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
153 komentara

Iza SDP-ovaca dramatičan je dan na Iblerovom trgu gdje se pet sati pregovaralo sa Slobodanom Ljubičićem o nagodbi kojom bi se dug od 10 milijuna kuna platio na rate. Zbog pregovora prekinuta je i sjednica Predsjedništva SDP-a. Dogovor je na kraju ipak postignut, a prihvatilo ga je i navedeno stranačko tijelo pa će se milijunski dug platiti u obrocima tijekom idućih šest godina.  

Patrik Macek/Pixsell U ZEMLJI SINKOPE Nekoć velika stranka sad je na milosti tipa kojeg zovu Kikaš...

Naime, pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda odlučeno je da SDP mora platiti troškove Televiziji Sljeme zbog predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. godine. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije želio ulaziti u detalje nagodbe.  

- Suprotno najavama da će SDP završiti u blokadi i bankrotu morat ću razočarati. Ništa od toga se neće dogoditi. SDP raste i nastavit će rast. Kao što sam najavio da ćemo riješiti spor to smo i učinili. Predsjedništvu smo predstavili model rješenja iza kojeg je ono stalo po kojemu ćemo dugove obročno isplatiti, a tužitelj će odustati od još jedne tužbe koju ima protiv SDP-a - objavio je Bernardić u središnjici stranke.

'SDP ĆE RASTI' Bernardić o blokadi SDP-a: Ne brinite, riješit ću i taj problem

S obzirom da je prvostupanjska presuda išla u korist SDP-a, a izgubio je pravomoćnu presudu, Bernardić navodi kako to otvara sumnju i dvojbu u sam postupak. 

- U skladu s tim mi ćemo iskoristiti sve naše pravne mogućnosti u sljedećem razdoblju da zaštitimo SDP - ustvrdio je. 
Bernardić je podsjetio kako je prije godinu dana naslijedio stranku s manjkom u blagajni od 10 milijuna kuna. 

- Predstavili smo plan restrukturiranja, napravili uštede od 4 milijuna kuna u prošloj godini, izašli iz godine koja je bila izazovna, burna, godina lokalnih izbora i uspjeli fiskalno konsolidirati stranku. Kao što smo to uspjeli jednom: radom, odricanjem, bolnim rezovima i restrukturiranjem, tako ćemo to uspjeti i drugi put. Slijedi nam razdoblje puno rada, naravno rezova, odricanja, ali optimist sam. SDP će rasti i SDP će uskoro preuzeti odgovornost za Hrvatsku - ustvrdio je Bernardić.  

POGLEDAJTE VIDEO

O tehničkim detaljima same nagodbe, kaže, ne može govoriti. No, matematika je jasna. Uzme li se dug koji je s kamatama narastao na 9,5 milijuna kuna SDP će mjesečno morati izdvajati 132.000 kuna. Na pitanje kako su tekli pregovori sa bivšim stranačkim kolegom Slobodanom Ljubičićem koji su u središnjici SDP-a trajali satima, uzvratio je: 

- Osobno sam bio angažiran i cijeli SDP-ov tim je bio angažiran u pregovorima. Ono što je jasno jest da drugog rješenja nema. Imate potencijalan rizik od ovrhe i blokade ili mirno rješavanje spora. Obročna otplata je jedno rješenje. Riješili smo i ovaj kostur u ormaru - izjavio je Bernardić. 

Na sjednici Predsjedništva SDP-a bilo je i onih koji su se protivili nagodbi "s takvom ekipom", a šef SDP poručuje:  

- Naravno da je bilo razgovora o svemu. Mi smo mogli izabrati rizik od blokade i ovrhe ili smo mogli izabrati ovaj razumski put - rekao je. 

Bernardić je odgovorio i na poruku Milana Bandića koji je čelnika SDP-a pitao "Di su pare"

- Bilo bi zanimljivo koliko bi dugo trajao Bandićev odgovor na pitanje "Di su pare'" - uzvratio je. 

DUŽNI 9,5 MILIJUNA KUNA SDP-u ovrha zbog Bandića, ali Bero i on se druže na večerama

Na pitanje zašto Slobodan Ljubičić pristaje na obročnu otplatu ako ima pravomoćnu presudu i ovrhom može sjesti na račun SDP-a i dobiti novac, uzvraća:  

- Čak i kada sjedate nekome na račun ne znači da ćete dobiti te novce odjednom, ako nema sredstava na računu. Morate ići jednostavno u proces. Što bi se u tom slučaju dogodilo? Niti bi on dobio svoj novac niti bi mi mogli otplaćivati svoje obveze. Vrlo jednostavno. Dakle ovo je kompromis - zaključio je Bernardić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message