Obavijesti

News

Komentari 88

Najam nam je 2200 kuna, a ne daju takav kredit u bankama!?

NISU 'SPOSOBNI' Par iz Osijeka želi kupiti stan uz subvenciju, ali država im ne dopušta ratu veću od 1500 kn. Stan u kojem su sad plaćaju 2200 kuna plus režije

VIDEO

Podstanari su u 50 kvadrata osječkog stana i plaćaju ga 2200 kuna na mjesec plus režije. Zato je osječki bračni par htio podnijeti zahtjev za državne subvencije za kupnju stana. Dočekao ih je hladan tuš iz banke.

- Uz naša primanja od 7000 kuna, mogli smo dobiti samo 45.000 eura kredita. Na 30 godina rata bi nam bila 1500 kuna. Rekli su nam da za veću ratu nismo kreditno sposobni. Dakle, možemo i dalje za tuđi stan plaćati više od 2000 kuna, ali ne možemo dobiti kredit s tolikom ratom. Jesu li subvencije samo za bogate ili za nas kojima doista trebaju - požalio se čitatelj iz Osijeka.

Još 1000 stanova 

Dodaje kako za tih 45.000 eura, koliko može dobiti kredita, ne može pronaći pristojan stan za obitelj i pita kad će država prilagoditi natječaje i za podstanare?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz resornog Ministarstva graditeljstva odgovorili su kako državne subvencije za samokupnju nisu jedini način da obitelji dođu do nekretnine.

- Postoji i program POS-ovih stanova za mlade obitelji, koje do kvadrata mogu doći po nižoj cijeni od tržišne. Kroz POS je već sagrađeno 8000 stanova, u što se uložilo četiri milijarde kuna, a planiramo gradnju još 1000. Za one kojima je i POS preskup, takve stanove mogu i unajmiti. Planira se nova gradnja POS-a i u Osijeku te će biti i stanova za najam - rekli su iz Ministarstva graditeljstva.

POS-ovi stanovi mogu se unajmiti preko državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). U ponudi su trenutačno stanovi za najam u Zadru i zagrebačkom naselju Sopnica-Jelkovec. Cijene su 20 kuna po četvornome metru za stanove veće od 60 kvadrata i 25 kuna za manje. Uz stan, mogu se unajmiti i garaže te parkirna mjesta. APN je početkom godine ponudio 442 POS-ova stana u najam i 664 garažna ili parkirna mjesta.

Jeftiniji i najam POS-a 

Već su sklopili 960 ugovora o najmu u Osijeku, Zagrebu, Zadru, Puli, Bjelovaru, Splitu, Ogulinu i mjestu Nerežišća u središtu otoka Brača.

Ugovor traje 60 mjeseci, a najmoprimac unajmljeni stan može i kupiti. Ako ga kupi u prvih 36 mjeseci najma, od pune cijene nekretnine odbit će mu se cijeli iznos najma koji je već platio. Ako kupuje nakon tri godine, iznos mu se umanjuje za 85 posto cijene najma. Ali ako netko želi kupiti POS-ov stan nakon više od pet godina najma, morat će platiti punu cijenu. Koliko će to biti, procijenit će ovlašteni sudski vještak.

Strože kreditiranje 

Tko želi unajmiti POS-ov stan, ne smije imati nekretninu u mjestu u kojemu traži najam, a ne smiju je imati ni članovi njegova kućanstva. Također, najamnina ne smije prelaziti 30 posto ukupnih primanja svih članova obitelji.

Dopredsjednik interesnog udruženja agencija za nekretnine pri HGK Boro Vujović u najnovijoj analizi svoje agencije Opereta kaže kako su desetak i više godina kupci dizali kredite s kojima su se zaduživali i do 120 posto svojih mogućnosti.

- Danas je zaduživanje uglavnom do 50% - smatra Vujović te dodaje da se i zbog strožih uvjeta kreditiranja danas teže zadužuje, što je i za gospodarstvo i za kupce sigurnije. Tako se, kaže, neće ponoviti veliki financijski slomovi kao 2008.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a