Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Najbolji: Iz kanadera u sedam sati bacio 160 vodenih bombi

Bojnik Ivica Markač u sedam sati iz kanadera izbacio 160 vodenih bombi i tako oborio svjetski rekord tijekom gašenja požara na otoku Hvaru. Gasio je cijeli dan

Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
27 komentara

Ivica Markač (41), kapetan kanadera CL 415 iz protupožarne eskadrile HRZ-a i PZO-a sa Zemunika, 6. rujna je poletio prema Hvaru. Cijeli dan se borio s vatrenom stihijom. Nije ni slutio da će oboriti svjetski rekord u bacanju “vodenih bombi”.

U dva izlaza na požarište i u ukupno sedam sati gašenja požara izbacio je 160 “bombi”.

- Uopće nismo ganjali rekord nego smo gasili požar, a rekord se dogodio sam po sebi. Cilj nam je bio dokrajčiti požar, kako ne bismo drugi dan morali dolaziti ponovno jer požar se već bio produljio na dva dana. Najprije smo ga ugasili, a onda se zbog nepristupačna terena ponovno aktivirao tijekom noći - ispričao nam je bojnik Ivica Markač.

Posadi kanadera 811 u obaranju rekorda na ruku je išlo to što je požar bio blizu mora, a morska površina relativno mirna. Tako im je između dva bacanja u prosjeku trebalo od jedne i pol do dvije minute.

- Između dva bacanja ima jako puno radnji. Da ekipa nije uigrana, ja to nikako ne bih uspio sam napraviti - ističe kapetan, koji je za obaranje rekorda saznao tek nakon slijetanja.

Svaki put kad se vrate u bazu, brojilo očitava koliko je bilo izbačaja vode.

- Kad smo vidjeli da ih je 160, nismo mogli vjerovati. Iznimno sam ponosan na kopilota, satnika Igora Trošelja, i mehaničara, satnika Antu Marića - rekao je Markač, koji je oborio rekord nekadašnjega kolege Vlade Kocmana, pilota iz iste eskadrile.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message