Obavijesti

Promo sadržaj

Najbolji vozači kamiona za Scanijino europsko finale

Najbolji vozači kamiona  za Scanijino europsko finale
3

Scania Hrvatska d.o.o. je 13. i 14. travnja bila domaćin prvog Scanijinog regionalnog natjecanja za vozače kamiona iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije – Scania Driver Competitions

Nakon prijave i riješenog teorijskog testa na web stranicama pojedine države, dvadeset najuspješnijih po broju bodova teorijskog testa stiglo je u Zagreb na polufinalno natjecanje u subotu, 13. travnja, a zatim i finalnu borbu za prvo mjesto države koju predstavljaju i odlazak u Švedsku na finalno europsko natjecanje, gdje će, zajedno s kolegama iz svih europskih zemalja, voziti za pobjedu i glavnu nagradu – kamion u vrijednosti 100.000 Eura konfiguriran po želji pobjednika. Prijavilo se 420 vozača iz cijele regije, a njih 155 je riješilo teorijski test. 

U izlučnom natjecanju za regionalno finale, u subotu, 13. travnja od natjecatelja se tražilo praktično znanje osiguravanja tereta u prikolici, otkrivanje 'grešaka' na kamionu i prikolici na zadatku provjere vozila prije vožnje te vještina defanzivne i ekonomične vožnje pod paskom Scanijinog trenera vozača po unaprijed definiranoj ruti na javnoj cesti. 

Po troje najboljih iz svake države ušli su u finale, koje se održalo po hladnom i kišovitom vremenu u nedjelju. Pred finaliste su postavljena dva poligonska zadatka: Vodeni izazov – precizna i mirna vožnja s vodenim tankom od 1000 litara fiksiranim na sedlo tegljača, gdje je bilo važno izgubiti što manje vode te Gašenje i spašavanje, gdje je bio cilj ocijeniti vozačevu sposobnost brze i točne reakcije u simuliranoj hitnoj situaciji na cesti. 

Nakon tog jutarnjeg dijela programa, najatraktivniji je bio zadatak za državne pobjede: Knock The King Head 2 Head, ‘sučeljavanje’ kojem je cilj bio da vozač pokaže svoje umijeće preciznog i sigurnog manveriranja vozilom (tegljač s poluprikolicom), dok ima suparnika s druge strane. Nakon uzbudljive borbe, Scania je dobila pobjednike po državama. 

Titulu najboljeg vozača za Hrvatsku branio je Saša Hlišć, koji je pobijedio na Young European Truck Driver natjecanju 2015. godine, a sudjelovao je i njegov kolega s istog natjecanja, Kristian Radoš. Kiki je ove godine završio na trećem mjestu, Saša na drugom, a pobjedu za Hrvatsku odnio je Goran Stojaković iz Kutine. Najbolji vozač Bosne i Hercegovine je Adnan Mujkić iz Brčkog, drugo mjesto osvojio je Dejan Trubarac, a treće Đorđe Mandić. Slovenski pobjednik je mladi vozač Rok Bečan iz Tržiča, na drugom mjestu je završio Natan Ožbolt, a na trećem Jožef Ropret. Srpske boje će u Švedskoj predstavljati Gergelj Homolja iz Tornjoša, iza njega je na drugom mjestu Nikola Šujica, dok je treći Nikola Dragićević. Cijelo natjecanje pratio je fair play i izvrsna atmosfera između kolega vozača. 

Nagrade Scanije, financijskih kuća Scania Credit i Scania Leasing te partnera Scania Driver Competitions projekta, tvrtki Krone, Continental Adria i Hell Energy Adria, najboljim vozačima predali su Karol Sokol, generalni direktor Scania East Adriatic Region, Urška Fon Satler, regionalna direktorica prodaje i marketinga i Ekaterina Ermolenkova, regionalna direktorica servisa. Natjecatelje, vozače, Scanijine kupce i partnere te ekipu koja je organizirala ovo događanje, zabavljala je Indira Forza (ex. Colonia), a nedjeljni program sjajno je moderirala i vodila Ida Prester.

S obzirom da se ove godine slavi 50. godina Scanijinog V8 motora, posjetitelji su mogli uživati u pogledu na izloženi crnu i bijelu Scaniju S650 V8 te se i iznutra upoznati s ovim slavljeničkim izdanjem kamiona, koji je s posebnom opremom i vizualima 'V8 50' godina, proizveden u samo 500 primjeraka.    

Posljednje Scanijino natjecanje vozača u regiji, održano je 2015. godine pod imenom Young European Truck Driver, i to samo za Sloveniju i Hrvatsku, uz dobno ograničenje od 35 godina za natjecatelje. U ovogodišnjem izdanju natjecanja dobno ograničenje je ukinuto, a samo natjecanje u regiji prošireno je na Bosnu i Hercegovinu te Srbiju. 

Europsko finale održat će se od 23. do 26. svibnja u švedskom gradiću Södertälje, gdje se nalazi sjedište Scanije. Daljnji razvoj Scania Driver Competitions natjecanja možete pratiti na Scanijinim Facebook i Instagram profilima.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pozivamo vas u Zagrebačko kazalište mladih na premijeru predstave Anđeo od leda
PROMO

Pozivamo vas u Zagrebačko kazalište mladih na premijeru predstave Anđeo od leda

Čitanje kazališta u četvrtak, 25.travnja 2024. u 18:00 sati, dvorana Polanec

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...