Obavijesti

News

Komentari 4

Najmanja u Hrvatskoj: 'Bebu ćemo pratiti još godinu dana'

Najmanja u Hrvatskoj: 'Bebu ćemo pratiti još godinu dana'
5

Elena je rođena s 414 grama. U bolnici je provela 112 dana i izborila se za život. Iz bolnice je otpuštena s 2000 grama i sad je kod kuće...

VIDEO

Sretni smo što je sve završilo na najbolji način. Nisam ni sumnjala, iako je bilo teških trenutaka za sve nas. Iznimno smo zahvalni liječnicima osječke bolnice jer su u mnogočemu zaslužni što je naša Elena danas s nama, kazala je kratko mama Marija ponosno gledajući svoju malu “mrgudnu” curicu koja se žilavo izborila za život.

Beba u Osijeku rođena s tek 414 grama: Prava je mala mrgudica
Beba u Osijeku rođena s tek 414 grama:  Prava je mala mrgudica

Elena je rođena krajem svibnja u osječkom Kliničkom bolničkom centru. Posebna je po tome što je najmanja beba otpuštena iz bolnice u Hrvatskoj, a prema registru “Tiniest Babies Registry” iz SAD-a, do sada je od 1930-ih godina iz bolnice otpušteno oko 250 beba rodne mase manje od 400 grama. Na svijet je došla kao palčić, u 27. tjednu trudnoće. Liječnici koji su vodili Marijinu trudnoću odlučili su je poroditi carskim rezom. Težila je samo 414 grama i bila dugačka 24 centimetra, taman da prekrije mamin dlan i dio podlaktice. No njeno sićušno tijelo nikog nije obeshrabrilo jer su sve Elenine vitalne funkcije radile samostalno, osim pluća, koja su trebala pomoć respiratora te pomoć liječnika i sestara te ostalog medicinskog osoblja Klinike za pedijatriju, ali i požrtvovne roditelje koji su neprestano bdjeli uz svoju malenu Elenu. Djevojčica je prije dva dana puštena kući s kilažom od 2000 grama i sposobnošću da sama diše i jede.

- Elena se rodila u dobi kad je preživljavanje palčića uobičajeno. Elenin problem bila je njena mala porođajna težina i tijekom njenih 112 dana boravka u bolnici imala je više komplikacija povezanih s preranim rođenjem. Ponajprije mislim na teškoće s disanjem i hranjenjem, zbog čega je bila na respiratoru 36 dana, a 90 dana u inkubatoru koji je imitirao situaciju nalik na maternicu. Tako rano rođena djeca nemaju dovoljno razvijena pluća za samostalno disanje, a rano tijekom liječenja mogu se javiti problemi s hranjenjem te upalom crijeva te se u najtežim slučajevima takva stanja moraju i operativno rješavati - objasnio je dr. Darjan Kardum, pedijatar i neonatolog, jedan od liječnika koji su bili zaduženi za Elenu. Što se tiče dugoročnih prognoza, oprezni su, ali i optimistični.

- Ona ima uredan ultrazvuk mozga, glavica raste prema očekivanjima. Samostalno jede i obavlja sve fiziološke potrebe. Ipak, potrebno je redovno praćenje kod oftalmologa jer tu može biti pogoršanja nalaza, a i mi ćemo još najmanje godinu dana Elenu držati na oku - rekao je dr. Kardum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"