News

Komentari 7

Najmanje 22 mrtvih i 1000 ozlijeđenih u potresu u Turskoj

Najmanje 22 mrtvih i 1000 ozlijeđenih u potresu u Turskoj

Najmanje su 22 osobe poginule a više od tisuću je ozlijeđeno u snažnom potresu na istoku Turske, gdje su spasioci u subotu izvlačili prve žrtve iz ruševina

Najmanje je trideset ljudi ostalo pod ruševinama nakon snažnog potresa magnitude 6,8 koji je u petak oko 20.55 sati (18.55 sati po srednjoeuropskom vremenu) pogodio okrug Sivrice, u pokrajini Elazigu.

AFAD, vladina agencija za katastrofe, objavila je u subotu ujutro na Twitteru da je iz ruševina dosad spašeno petero preživjelih.

Među njima je i trudnica koja je desetak sati bila pod ruševinama, objavila je državna agencija Anadolu.

- Bilo je strašno, zgrada se počela rušiti a mi smo istrčali van. Sada smo na farmi izvan grada . rekao je za AFP Melahat Can (47), stanovnik Elaziga.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se "poduzeti sve potrebne mjere" kako bi se pomoglo stradalom području i da je onamo poslao neke ministre.

- Preko naših ustanova, napose AFAD-a i Crvenog polumjeseca, prisutni smo u narodu - objavio je na Twitteru.

Sportske dvorane, škole i knjižnice otvorile su vrata svima koji su pobjegli iz svog doma, objavile su vlasti.

Turska televizija je objavila snimke stanovnika koji u panici istrčavaju iz svojih zgrada i iz zgrade čiji se krov zapalio, a objavila je i snimke spasilaca koji traže preživjele u ruševinama zgrade.

AFAD navodi da je nakon potresa zabilježeno najmanje 30 manjih potresa i da je više od 400 spasilačkih ekipa poslano na teren.

Najmanje su 22 osobe poginule, među kojima 17 u pokrajini Elazigu i četiri u susjednoj pokrajini Malatyji, a 1030 je ozlijeđeno, pokazuju najnoviji podatci AFAD-a.

Potres se osjetio na širem području na istoku Turske, pa tako i u Tunceliju, izvijestila je televizijska mreža NTV.

Turska je u seizmički najaktivnijem dijelu svijeta pa su potresi ondje česti.

U potresu magnitude 7,4 na sjeverozapadu zemlje 1999. godine poginulo je više od 17.000 ljudi, među kojima tisuću u Istanbulu.

Stručnjaci smatraju da je svakog trenutka moguć potres veće snage u Istanbulu, gospodarskom središtu zemlje, s više od 15 milijuna stanovnika gdje stambene zgrade, često neplanski građene, rijetko udovoljavaju antiseizmičkim standardima. (bs)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci