Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najmaturant Filip: Prijavit ću se na 'Potjeru', volim kvizove

Filip Vinković (18), maturant Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, sa sto posto je riješio višu razinu matematike na maturi. Iz iste škole dolazi i Tina Čatlaić, koja je sa 100 posto riješila hrvatski jezik

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
22 komentara

Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu ove se godine zaista može pohvaliti najmaturantima. Osim Tine Čatlaić (18) koja je državnu maturu iz hrvatskog jezika napisala bez greške, 100-postotni rezultat na maturi postigao je još jedan učenik te škole, Filip Vinković (18) iz Svetog Martina na Muri. Oboje su proglašeni najučenicima generacije.
Filip je kao maturant prirodoslovno-matematičkog smjera bez greške napisao test više razine matematike. U Gimnaziji, kaže Filip, jako su ih dobro pripremili za polaganje mature, te je s peticom položio i hrvatski jezik.
- Imao sam jako dobru podlogu. Nije mi bilo teško i očekivao sam da ću sve dobro riješiti. Jedan zadatak s jednadžbam a je bio malo zeznuti, ali vjerovao sam da sam ga dobro riješio što se na kraju i pokazalo točnim. S matematikom sam se počeo baviti još prije polaska u školu. Ljubav prema tom predmetu mi je usadila sestrična Ivana, koja je odlazila po državnim natjecanjima. Tako sam krenuo i ja, najprije samostalno, a onda sam kroz školovanje nadograđivao i napredovao u svom znanju. Na državnim natjecanjima sam sudjelovao od petog razreda osnovne škole do 4. srednje - kaže nam inteligentni i skromni mladić koji je interes za matematiku pokazivao još prije polaska u osnovnu školu.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Znanje je unaprjeđivao i nadograđivao tijekom cijelog školovanja, što mu je omogućilo i odličan uspjeh na maturi te upis na Prirodoslovno-matematički fakultet. Cijelo svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje je bio odličan učenik s 5,0, osim drugog razreda srednje škole, kada je imao četvorku iz povijesti.

Sudjelovao je i osvajao nagrade na državnim natjecanjima. Jednom je bio prvi, te je osvojio dvije treće nagrade i četiri pohvale. Za maturu se, kaže, nije ništa posebno pripremao, već je ponovio znanje s natjecanja. Upravo to su nam rekli i drugi najmaturanti, Tina Čatlaić i Marko Rajković iz Osijeka.
- Kroz pripreme za natjecanja, dobio sam dosta znanja. Odlazio sam i u Centar izvrsnosti iz matematike u Varaždin, gdje su me također profesori jako dobro pripremili za natjecanja. Za državna natjecanja sam se pripremao nekoliko mjeseci ranije, dva-tri pa i više sati na dan - kaže Filip, otkrivajući još jedan element svoga uspjeha:
- Matematiku sam radio i nakon nastave, vikendima. Pomažem i prijateljima ako negdje zapnu pa im malo pojasnim gradivo. Već pomalo dajem i instrukcije drugima. Većini ljudi, matematika predstavlja problem. U mojem razredu, uglavnom je svima matematika dobro išla, a čak nekoliko nas se upisalo na PMF. Uglavnom su mi i drugi kolege poznati koji su se upisali na taj fakultet, jer sam ih upoznao na državnim natjecanjima.

Filip nalazi vremena i za svoje hobije. Trčanje je neizostavni dio njegovog svakodnevnog života, a do sada je istrčao i dva polumaratona.
- Redovito idem i na Pub kvizove u Stari Hrast u Čakovcu svaki četvrtak. To je vrlo zanimljivo iskustvo gdje stječemo znanja iz matematike, sporta, glazbe, geografije i sličnih područja. Jedna osoba sastavi 50 pitanja iz raznih područja i onda se 20 ekipa natječe tko će biti bolji u znanju. Kad dođem na studij u Zagreb, namjeravam se prijaviti u neki kviz, možda Potjeru - kaže Filip, koji je na taj način stekao puno znanja iz drugih područja.
Filip se veseli studiju u Zagrebu, iako mu je pomalo žao što napušta svoj kraj i prijatelje,  te se nada da će biti jednako uspješan kao i u srednjoj školi.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message