Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Najmlađem rudaru (17) kobni petak bio je prvi radni dan

Joseph Dunbar (17) bio je toliko uzbuđen što u ponedjeljak počinje raditi u rudniku Pike River da je došao na posao u petak. Nagovorio je šefove da ga puste u rupu

News.com
Foto: News.com
8 komentara

Najmlađem zatočenom novozelandskom rudaru Josephu Dunbaru (17), kobni petak je bio prvi radni dan. Zapravo je trebao početi raditi u ponedjeljak, ali je bio toliko uzbuđen da je došao u petak moliti šefove da se spusti i osjeti kako je biti pod zemljom. S osmjehom na licu spustio se u rudnik ugljena Pike River, 50-ak kilometara od Greymoutha na jugu zemlje.

Sada je zarobljen 2,5 km od ulaza zajedno s 28 kolega nakon eksplozije metana. Ne zna se ima li preživjelih. Proslavio je 17. rođendan dan ranije. Dječakova majka Pip Timms otkrila je kako mu je posao u rudniku trebao promijeniti život.

- Veselio se tome zadnja dva tjedna. Ovdje nema mnogo drugih mogućnosti za posao. Ovo je njegova karijera. Ipak, koliko god čudno zvuči, ne žalim što je tako. Ne osjećam grižnju savjesti što sam ga pustila - rekla je majka. Dječakov otac, šogor i nećak također rade u rudniku.

Joseph se nadao kako će, nakon što stekne malo iskustva, otići raditi u rudnik u Australiju gdje su puno bolje plaće. Njegova obitelj, zajedno s obiteljima drugih rudara, čeka vijesti o svojim voljenima. Nadaju se najboljem, ali i pripremaju za najgore.

"Očito je kako 29 rudara ne čeka da ih spasimo"

Iako su spasioci dobili zamjenski robot, situacija je sve gora. Šef rudnika Peter Whittal rekao je kako su otkrili da je nekoliko sekundi prije eksplozije prestala raditi ventilacija. Rekao je da preživljavanje rudara ovisi o tome jesu li bili blizu eksplozije.

- Mislim kako je postalo očito da 29 rudara ne sjede dolje i čekaju da ih spasimo. Koliko ih čeka, ne znamo. Ali to su ti koji trebaju da ih spasimo i njih želim vidjeti - rekao je Whittall. Za sada još nema dokaza da je itko preživio eksploziju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message