Obavijesti

News

Komentari 100

Najopasniji 'princ kaosa': On je stvarni gospodar sirijskog rata

Najopasniji 'princ kaosa': On je stvarni gospodar sirijskog rata
5

Novi broj tjednika Express otkriva: Tko je stvarni vladar Saudijske Arabije, moćni princ s kojim snishodljivo razgovaraju engleski prinčevi, predsjednik Francuske Republike, pa i arogantni Donald Trump

VIDEO

Dok su globalni mediji nagovještavali početak trećeg svjetskog rata i američki napad na ruske pozicije u Siriji, francuski predsjednik Emmanuel Macron se sastao sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom i kritizirao kritičare princa Bin Salmana! Reuters je prenio da je Macron poručio kritičarima princa da je "Bin Salmana najjednostavnije kritizirati, a da mu zapravo treba dati vremena" kako bi se on mogao pokazati kao reformistički mladi lider.

French President Emmanuel Macron welcomes Saudi Arabia

Bin Salman je, naime, još od 2015. prijestolonasljednik Saudijske Arabije jer mu je otac kralj u prilično lošem zdravstvenom stanju.On je danas de facto vladar ove monarhije, a - nimalo slučajno - iste godine, 2015., kad je Bin Salman postao ministar obrane, počeo je rat u Jemenu. Riječ je o ratu u kojemu je najveći pojedinačni uzrok pogibije civila zračno bombardiranje, u kojemu je Saudijska Arabija jedina koja bombardira iz zraka, u kojemu vladaju glad, kolera, sektaško nasilje, u kojemu su svoje uloge pronašli i Al Kaida i ISIL... Uglavnom, rat koji je princ Bin Salman pokrenuo u Jemenu još prije tri godine natjerao je mase Jemenaca da spas potraže u Somaliji. Nije riječ o pogrešci. Jemenci bježe u Somaliju.

Trump je nekoć tvrdio da Saudijci stoje iza napada 11. rujna. Ali prošle je godine princ Bin Salman, njemu i obitelji, dao sjajne darove ukupno vrijedne 1,3 milijarde dolara

Saudijska Arabija je i dalje po slobodi medija 168. od 179 zemalja svijeta - gora je od Jemena, Libije, Somalije... Što se ljudskih prava tiče, tamo je na djelu snažan, rigidni režim koji se oslanja na apsolutističku monarhiju i vehabijsko tumačenje islama, a to znači da se najstrožim kaznama kažnjavaju vračanje, vrijeđanje kralja, preljub i slične stvari. A princ Bin Salman na glas 'reformatora' došao je dopustivši ženama da voze automobil, idu u kino, diverzifikacijom ekonomije s nafte na druga područja, iskorjenjivanjem korupcije...

Saudi Arabia

Na tome mjestu nastavlja se niz problema s Macronovim opisivanjem princa Bin Salmana kao reformatora. Princ je u studenome prošle godine u hotelu Ritz Carlton u Rijadu zatočio 11 prinčeva te desetke (navodno i stotine) političara i biznismena koje je optužio da su potkradali kraljevstvo i bili upleteni u podmićivanje.

Vrlo brzo počele su se širiti vijesti da zatočene prinčeve i ostale ispituju i muče zloglasni plaćenici američke paramilitarne tvrtke Academi, ranije poznate kao Xe Service, a još prije toga ozloglašene kao Blackwater. Zapad ga je tad bez ustručavanja nazivao 'najopasnijim princem svijeta', kasnije će postati i 'princ kaosa'. Bin Salman nije spriječio ni zatvaranje nepodobnih novinara ni njihovo maratonsko bičevanje, a neki članovi kraljevske obitelji posljednjih su godina znali poginuti u neočekivanim okolnostima. Da se ne spominje otmica premijera Libanona Saada Haririja, također u studenom, kad je ovaj doputovao u Rijad na poziv Bin Salmanova oca kralja. Ili otkriće da je vlastitu majku strpao u pritvor kako bi je ušutkao jer se ona protivila njegovu beskrupuloznom usponu na vlast. A u ratu u Jemenu i dalje se umire od gladi.

French President Emmanuel Macron and Saudi Arabia

- Iz civilnog društva čujem legitimna pitanja, kao i od novinara o ljudskim pravima i raznim osjetljivim pitanjima o vašoj zemlji, ali također pratim i što se događa u regiji, govorio je Macron Bin Salmanu.

- Mi možemo izabrati i dalje se držati naših tradicionalnih pozicija i prve znakove modernizacije tog društva proglasiti kozmetičkima. Ako to učinimo, onda ostavljamo princa Muhameda da se suočava s onima na tom prostoru koji razmišljaju drugačije, koji odlučuju ići unazad i podržavati politički islam ili terorizam, govorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, jasno aludirajući na Iran.

U Parizu je princ Bin Salman predsjedniku Macronu ponudio da će vojska Saudijske Arabije pripomoći ako ih saveznici pozovu da skupa udare po Siriji.

- Ako naše savezništvo s našim partnerima to bude iziskivalo, mi ćemo se odazvati, velikodušan je bio princ.

Tako nedvosmisleno uključivanje Saudijske Arabije u rat u Siriji nedvojbeno bi dovelo do izbijanje otvorenog sukoba između šijitske Islamske Republike Iran i vehabijske sunitske Saudijske Arabije. Čak i bez Rusa ili Amerikanaca, bio bi to ratni pakao kojemu se razmjeri i kraj ne mogu naslutiti.

French President Emmanuel Macron welcomes Saudi Arabia

Zanimljivo, upravo je Macron bio taj koji je osobno jurio onomad u studenome u Rijad kako bi s Bin Salmanom razgovarao i urgirao povodom optužbi da je on, princ prijestolonasljednik Bin Salman, oteo libanonskog premijera. I ucjenjivao ga sigurnošću njegove obitelji.

Jasno, Saudijska Arabija u Siriji nije od jučer. Među najgorim i najokrutnijim džihadističkim skupinama koje je Rijad podupirao nalazi se Jaysh al Islam (Islamska vojska), sunitska salafistička, definitivno radikalna skupina, čiji je vođa bio, do pogibije, Zahran Alloush, sin saudijskog klerika. Ova skupina odbijala se priključiti Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) u doba kad je još bilo sasvim nesporno da je riječ o potpuno sekularnoj pobunjeničkoj skupini.

Jaysh al Islam su čak i druge glavne pobunjeničke skupine optužile da je u travnju 2016. ispalio projektil s bojnim otrovom na četvrt u Alepu koji je bio i ostao pod kontrolom Kurda. U studenome 2015. ta ista skupina koju podržava Saudijska Arabija, a znamo da je princ Bin Salman do 2017. bio ministar obrane, u Istočnoj Guti je zarobljene šijite, civile, strpala u kaveze i javno izložila uz svoja vojna postrojenja.

Zapadni mediji redom su tad prenijeli fotografije žena i djece u kavezima koji su im služili kao živi štit, navodili su jeziva mučenja ljudi, klanja... A osim toga, ta skupina surađuje s Al Kaidinim frakcijama u jezivu ratu u Siriji. Svoj izvještaj sa sastanka Macrona i Bin Salmana u Parizu Reuters zaključuje Macronovom izjavom:

- Partnerstvo između Saudijske Arabije i Francuske vrlo je važno, posebno sad kad Europa i Bliski istok prolaze kroz svjetske promjene.

Princ kaosa, stvarni gospodar sirijskog rata, samo je čvrsti nastavljač saudijske politike koja već godinama svojim naftnim milijardama utječe i na poteze Washingtona.

Prošle je godine, pisali su libanonski mediji, Trump, čovjek koji tvrdio da Saudijci stoje iza napada 11. rujna, od princa Bin Salmana primio razne darove vrijedne više od 1,3 milijarde dolara. Bili su tu golemi dijamant, pištolj od čistog zlata star oko 80 godina, zlatna sablja teška 25 kilograma i nakićena dijamantima, 25 komada ručnih satova za cijelu obitelj, jahta...

I najveća ulica u Rijadu nosi Trumpovo ime.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava