Obavijesti

News

Komentari 26

Najskuplje hrvatsko vino dvije je godine ležalo na dnu mora

Najskuplje hrvatsko vino dvije je godine ležalo na dnu mora
6

Njegova cijena je nešto manja od 2.000 kuna, ali to nije ni najmanji problem jer Ivo Šegović i Edi Bajurin do Nove godine trebaju isporučiti 500 amfora i boca u SAD

VIDEO

Prijatelji Ivo Šegović iz Janjine na poluotoku Pelješcu i Edi Bajurin iz Dubrovnika od prije nekoliko dana mogu se pohvaliti da imaju i prodaju najskuplje hrvatsko vino. Njegova cijena je nešto manja od 2.000 kuna, ali to nije ni najmanji problem jer do Nove godine trebaju isporučiti 500 amfora i boca u SAD, a pristigle su i narudžbe iz Hong Konga i Češke. 

Plavac mali, kojeg su prethodno dvije godine čuvali na dnu mora na dubini od 20 metara, nazvali su Brodska tajna (Navis Mysterium). Proizvod su prigodno zaštitili kao vlastiti patent na Zavodu za intelektualno vlasništvo.

Privatni album

- Ono što posebno želimo naglasiti je da je Navis Mysterium u potpunosti hrvatski proizvod. Vino je plavac mali iz Janjine, amfora se peče od gline u Požegi, "noge" u kojima se drži amfora su od kovanog željeza iz Siska, kutije se rade u Varaždinu, vino je odležavalo u našem Jadranskom moru - priča Ivo Šegović.

Uspjeli iz trećeg pokušaja

Vinska priča dvojice prijatelja nije tekla baš tako glatko. Kad su prvi put 2011. godine polegli u kavezima boce u more, more je probilo čepove i propalo je vino u 200 boca. Godinu kasnije čepove na bocama su obložili s dva sloja voska, no opet je nešto boca propalo zbog probijanja mora. Tek u trećem pokušaju su boce zaštitili s dva sloja voska i gumom u tekućem stanju te ih stavili u amfore. Pritom su kombinirali i amfore rasporedili na više lokacija u Malostonskom zaljevu i Mljetskom kanalu.

Privatni album

- Dok se zbog jakog strujanja mora u Mljetskom kanalu na amfore i boce nije ništa uhvatilo, u Malostonskom zaljevu su rezultati bili fascinantni. Vizualno, amfore i boce su izgledale kao da smo zaronili na mjesto brodoloma nekog jedrenjaka od prije nekoliko stotina godina, bile su prekrasno "obrasle" morskom florom i školjkama - priča Ivo Šegović.

Zbog vina svakih 10 dana zaranjao u more

Pravdajući visoku cijenu vina, Ivo, koji je inače strastveni ronilac, tvrdi da je zbog potrebe nadzora amfora i boca morao svakih 10 dana u posljednje dvije godine skočiti u more i zaroniti do kaveza u kojima je vino odležavalo na uvijek istoj temperaturi, zbog čega je takve uvjete i nazvao idealnim. 

- Trebalo je svaki put otvarati i kušati vina te tako provjeravati je li došlo do prodiranja mora. Dok ne završi u prigodnoj darovnoj kutiji, svaku amforu i bocu u kavezu zaključanu katancem na dnu mora trebalo je dignuti barem pedeset puta, a to vam je isto toliko zarona. Više sam vremena provodio u moru nego na kopnu - priča Ivo dodajući da se ne može točno odrediti trajanje cijelog procesa, "jer sve ovisi o prirodi i lokalitetu na kojemu se drži vino".

Privatni album

Naime, do pojave prvih kamenica na amforama i bocama potrebno je nekad devet mjeseci, a nekad i godinu dana. Prije uranjanja vino u amforama i bocama odležava tri mjeseca u podrumu. Opet, nakon vađenja iz mora treba proteći jedno razdoblje desalinizacije.

- I nijedna amfora i boca nisu iste, sve su unikatna djela prirode - tvrdi Ivo.

Brodska tajna osvojila srebrnu medalju

Nakon plavca malog iz Janjine, Ivo i Edi udruženi u tvrtku Edivo kane u amfore stavljati Dingač i Postup od grožđa svojih kooperanata s tih područja, a posao će proširiti i na maslinovo ulje. 

Inače, Hrvatska se može pohvaliti i s pjenušcima koji su, prvi u svijetu, fermentirali na morskom dnu na dubini od 30 metara. Taj eksperiment je 2006. godine provela Poljoprivredna zadruga Vrbnik nekih pola milje od vrbničke obale, a rezultati su bili iznad očekivanja. Na stalnoj temperaturi od 12 stupnjeva, u polumraku, miru i tišini, te uz veći pritisak nego u podrumu, morski pjenušac, prigodno nazvan Valomet, bio je kudikamo bolji od onoga iz podruma. Valomet se radio isključivo od vrbničke žlahtine.

Da Navis Mysterium nije samo atraktivan suvenir, nego je riječ i o uistinu vrhunskom vinu, pokazuje priznanje koje su Ivo i Edi dobili na nedavno održanoj Sabatini u Tučepima dobivši za kvalitetu svojeg vinskog uratka – srebrnu medalju.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag