Obavijesti

News

Komentari 14

Najstariji zoološki vrt u ovom dijelu Europe slavi 93 godine

Najstariji zoološki vrt u ovom dijelu Europe slavi 93 godine
1

Kad je otvoren 1925. godine, Zoološki vrt u Zagrebu imao je tri lisice i sovu, a posjetitelji su ulaznicu plaćali jedan dinar. Prošle godine je Zoo posjetilo rekordnih 422 tisuće ljudi

VIDEO

Jedno što je nastao sam od sebe, a drugo što je najjeftiniji na svijetu, pa omogućuje posjet i najsiromašnijem djetetu. Ovamo dolaze ljudi iz svih krajeva jedino da vide ovaj naš prvi zoološki vrt. Nitko nije sanjao da će mu tolika biti privlačna snaga.

Ovo je tek jedan od gomile novinskih tekstova koje su 30-ih godina prošlog stoljeća bilježile svaku novost u tadašnjem zoološkom vrtiću u Zagrebu. Skromno otvorenje bilo je 27. lipnja 1925. godine na otočiću maksimirskog perivoja, a za to je bio zaslužan prirodoslovac Mijo Filipović. Građani su plaćali jedan dinar kako bi vidjeli tri lisice i dvije sove.

Ideju je kasnije prepoznao tadašnji gradonačelnik Vjekoslav Heinzel, a vrt se već iduće godine proširio na tri puta veću površinu. Počele su stizati i “atraktivnije” životinje.

Preokret se dogodio kad je u Maksimir stigao lav Buršl, a vrtić se nazvao vrtom. Među prvima, a možda i najpoznatiji stanovnik, svakako je bio pavijan Štefek. U ZOO je stigao netom nakon otvorenja, a njegova fotografija krasila je sve novine i zagrebačke razglednice. Zarađivao je bome dobro, a Zagrepčani su u škrabicu kraj njegove nastambe ubacivali dinare. Štefek ih je privlačio natpisom “Molim, kupite mi ženicu”.

Sve su životinje 30-ih godina bile svezane špagom. Razlog je bio taj što su ih timaritelji vodili gradom i tako sakupljali novac za razvoj vrta.

Prvi timaritelj 

- Sjećam se da smo jednom lava pokazivali u haustoru na Jelačićevu trgu. Pokazivali smo ga za novac, a narod je dolazio gledati strašnu zvijer i plaćao - prisjetio se 1968. Antun Tonček Dolenec, prvi timaritelj Zoološkog vrta. Pola stoljeća proveo je radeći sa životinjama. U počecima u dvorišnim zgradama vrta živjelo je nekoliko obitelji koji su ujedno bile zaposlenici ZOO-a. Među njima se istaknula obitelj Pogačić jer je njihov sin Stjepan Pogačić 1959. sa 16 godina bio najmlađi timaritelj tigrova i lavova na svijetu.

S tigricama je bio toliko blizak da su mu Nera i Gita davale poljupce! Iako u Maksimiru više nema žirafa, građani su ‘60-ih godina posjećivali tri žirafe koje su stigle iz Afrike. No dvije su ubrzo uginule zbog crijevnih parazita kojima su se zarazile od trgovaca, a treću su prodali ZOO-u u Skoplje.

Žirafe ipak nisu bile toliko popularne koliko slonovi. Prva slonica, Mysore, u ZOO je došla 1930. godine iz Indije, a posljednja slonica, Suma, uginula je 2006. godine nedugo nakon smrti njene cimerice, slonice Patne. Posljednje dane života provela je slušajući Mozartovu glazbu. Najstariji stanovnik maksimirskog zvjerinjaka je nilski krokodil koji je u Zagreb stigao 1972. godine, baš na otvaranje Tropske kuće za gmazove. Tamo živi i danas, a timaritelji procjenjuju da ima 70 godina.

Svi vole Lavlji most 

Najmlađa je zebra koja je na svijet došla prije nešto više od mjesec dana, na Dan planeta Zemlje. Članovi benda Dubioza kolektiv nadjenuli su joj ime Cheeza. Danas će na proslavi rođendana Zoološkog vrta ime dobiti i kalifornijski morski lav i lavica. Zbog brzine i okretnosti, ravnatelja Damira Skoka lavica podsjeća na našu bivšu plivačicu i olimpijsku pobjednicu Đurđicu Bjedov, pa je zbog toga već sad zove Đurđica. Prisjeća se kako je i on svoju kćer vodio u Zoološki vrt, koja se odmah popela na Lavlji most i rekla: “Tata, slikaj me”.

- Ne znam postoji li dijete u Zagrebu koje nema sliku s tog mosta. Zoološki vrt je, kao i park Maksimir i Dinamo, simbol grada Zagreba - rekao je Skok, koji je ravnatelj vrta tri godine. Prošle godine ga je posjetilo rekordnih 422.000 ljudi, a u Hrvatskoj je četvrta destinacija po posjećenosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa