Obavijesti

Promo sadržaj

Najveći automobilski terenski pothvati u povijesti

Najveći automobilski terenski pothvati u povijesti
8

Automobili mogu mnogo više nego što vjerujemo. Pravi dokaz za to su terenci koji redovito ruše granice zamislivog, a među njima dominira jedna legenda – Land Rover

Automobili mogu mnogo više nego što vjerujemo. Pravi dokaz za to su terenci koji redovito ruše granice zamislivog, a među njima dominira jedna legenda – Land Rover. 

Marka koja ove godine slavi 70. rođendan nastala je iz jednog jednostavnog razloga. Kako bi Velika Britanija dobila vozilo koje se može nositi s američkim Jeepom. Kroz godine se pokazalo da je Land Rover ne samo dostigao, već uvelike prestigao američke izumitelje terenskog vozila. 

Auto koji je nastao kao radno vozilo zbog svojih se terenskih sposobnosti ubrzo uvukao u srca avanturistima i istraživačima iz čitavog svijeta. Tamo gdje bi drugi zapeli ili se uopće ne bi usudili krenuti Land Rover je prolazio bez problema. A ovo su neki od najvećih i najzanimljivijih pothvata legendarnog terenca.

Ekspedicija London – Singapur (1955.-1956.)

Šestorica studenata s britanskih sveučilišta Oxford i Cambridge su u dva Land Rovera 1955. krenuli na najveću automobilsku avanturu u dosadašnjoj povijesti. Na putu između Londona i Singapura prošli su kroz Europu (uključujući i Hrvatsku), Tursku, Siriju, Irak, Iran, Afganistan, Pakistan, Indiju, Nepal, Burmu, Tajland i Maleziju. Putu dug oko 29.000 kilometara trajao je oko šest mjeseci, a Land Rovere nije zaustavila niti činjenica da su se stotinama kilometara morali probijati rutom gdje nema nikakve ceste, djelomično i kroz džunglu.  

Camel Trophy (1980.-2000.)

Najpoznatije ekstremno offroad natjecanje u povijesti smatralo se svojevrsnim "Olimpijskim 4x4 igrama". Timovi iz brojnih svjetskih država koristili su razne Land Rover automobile, pa čak i luksuzni Range Rover koji je dokazao da ga niti najgori uvjeti na svijetu ne mogu zaustaviti. Vozilo se po najnegostoljubivijim blatnjavim terenima, primjerice u Amazoni, Sumatri, Papua Novoj Gvineji, Zairu, Madagaskaru, Sibiru, Mongoliji... Iako se radilo o natjecanju timovi su si konstantno međusobno pomagali u kritičnim situacijama, a velik dio prihoda je poklonjen lokalnim zajednicama kroz čija su područja sudionici utrke prolazili. 

Penjanje na branu (1986.) 

Za potrebe snimanja reklamnog spota Land Rover Defender se uz pomoć vitla popeo na 56 metara visoku branu u Velikoj Britaniji. Da bi dokazali da je tako nešto moguće pothvat su na istoj lokaciji i u istom automobilu ponovili trideset godina kasnije u legendarnoj emisiji Top Gear.

Američka ekspedicija (1989.)

Konvoj osam luksuznih Range Rovera postao je prva automobilistička ekspedicija koja je savladala 1000 kilometara zahtjevne planinarske rute po sjevernoameričkom Stjenjaku (Rocky Mountains). 

Najbrži prelazak pustinje (2013.)

Iako se nakon završetka Camel Trophyja Land Rover neko vrijeme nije upuštao u službene terenske avanture njihovi automobili su i dalje ostali među najboljim terencima na svijetu. Unatoč činjenici da su postali nemjerljivo luksuzniji i profinjeniji od modela iz prošlog stoljeća. Range Rover Sport je postavio rekord za najbrži prelazak pustinje Rub' al Khali u Saudijskoj Arabiji. Riječ je o 849 kilometara dugačkoj pješčanoj pustinji koju je automobil prošao za samo 10 sati i 22 minute. 

Spust na stazi Inferno (2017.)

Što sve može Range Rover Sport dokazao je Ben Collins koji je slavu stekao kada se saznalo da je on zapravo misteriozni Stig. Collins se u Range Roveru sport spustio niz 14,9 kilometara dugačku spustašku stazu u Švicarskoj i na trenutke jurio i 155 km/h. 

Uspon do nebeskih vrata (2018.)

Posljednji veliki Pothvat Land Rover je ostvario u Kini. Range Rover Sport PHEV postao je prvi automobil koji se popeo do Nebeskih vrata u Kini. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini