Obavijesti

News

Komentari 135

Najveći vodič za sve blokirane: Kako doći do oprosta dugova

Najveći vodič za sve blokirane: Kako doći do oprosta dugova
1

Vlada je sad napokon predložila da oni koji su u blokadi duže od tri godine, a zadnjih šest mjeseci nisu ništa platili, automatski postaju deblokirani...

VIDEO

Nakon brojnih odugovlačenja i odgoda, Plenkovićeva vlada je predstavila paket mjera za otpis dugova i rješavanje blokada građana, koje su postale pošast u hrvatskoj. ali uzrok problema, ovršni zakon, još nije promijenjen. mjere bi svakako trebale olakšati život dijelu građana.

Kroz 24 pitanja i 24 odgovora donosimo vam vodič kako se izvući iz blokade:

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

1. Kad novi paket počinje vrijediti?

Vlada je paralelno pustila u proceduru tri zakona. Jedan je onaj o otpisu dugova, drugi su izmjene zakona o stečaju potrošača, a treći je onaj koji regulira ovrhe nad računima. Sva tri prvo moraju proći javnu raspravu do kraja svibnja, zatim će se sve morati proći procjene i tek onda u Sabor. Ako se požure, bit će usvojeni u srpnju.

2. Tko otpisuje dugove do 10.000 kuna?

Zakon propisuje da dugove moraju otpisati državne institucije, lokalna uprava, državne tvrtke i ustanove poput HEP-a ili HRT-a, ali i gradovi, općine, županije i njihove tvrtke, poput Zagrebačkog holdinga. Svi oni trebaju otpisati dug do 10.000 kuna ako su zbog njega blokirali račun građanima.

U blokadi je 325.254 građana: Duguju čak 43,4 milijarde kuna
U blokadi je 325.254 građana: Duguju čak 43,4 milijarde kuna

3. Što s dugom banci, telekomu...?

Vlada samo vjeruje da će i oni ići u otpis duga do 10.000 kuna po uzoru na državu. Dozvolit će im da svi to vode kao porezne olakšice, odnosno odbit će im otpis od poreza. Privatne tvrtke ipak Vlada ne može natjerati, te će dužnik ovisiti o dobroj volji.

4. Mogu li sad prestati plaćati i čekati otpis?

Ne. Mjere otpisa do 10.000 kuna se odnose na one koji su bili blokirani na dan 31.12.2017. godine i moraju biti blokirani na dan stupanja zakona. Vlada i njene tvrtke će deblokirati automatski preko 11.000 dužnika takvih dužnika.

5. Što trebam učiniti za otpis dugova?

Ako dugujete do 10.000 kuna ministarstvima, javnim poduzećima i ustanovama, onda ništa. Otpisivat će automatski, obećali su u Vladi. Privatnici će vjerojatno donijeti svoje propise nakon stupanja zakona. Još 80.000 građana je blokirano zbog duga privatnicima manjeg od 10.000 kuna

6. Koji dugovi mi se neće moći otpisati?

Dugovi koji su nastali jer nije plaćana alimentacija, uzdržavanje roditelja i drugih osoba, oni koji su ovršeni zbog prekršaja ili kaznenog dijela, naknade štete zbog smrti ili ozljede. To se smatra obvezom koja se mora ispuniti od dužnika.

7. Što s dugom iznad 10.000 kuna?

On, kao i kamate i dalje ostaju, ali Vlada procjenjuje da će uz otpis duga od 10.000 kuna biti lakše vratiti i taj ostatak. Vlada je propisala i mogućnost obročnog plaćanja na 60 mjeseci ako se želi iz blokade, ali na tu glavnicu ide zatezna kamata.

8. Kad ide deblokada mog računa?

Vlada je sad napokon predložila da oni koji su u blokadi duže od tri godine, a zadnjih šest mjeseci nisu ništa platili, automatski postaju deblokirani. Fina će tako deblokirati 32 milijarde kuna, ali taj cijeli dug sa svim kamatama i troškovima ipak ostaje.

'Dugovi građana prema državi do 10.000 kuna će se otpisati!'
'Dugovi građana prema državi do 10.000 kuna će se otpisati!'

9. Zašto me onda uopće i deblokiraju?

Ideja Vlade je deblokadom omogućiti dogovor, te kroz druge mjere poput nagodbe, reprograma, otplate dijela duga omogući barem normalniji život. Ako dogovora ne bude i ništa se ne uradi, dužnik će opet u blokadu.

10. Hoću li ja snositi trošak ovrhe?

Dosad je sav trošak odvjetnika, PDV-a, bilježnika za vjerovnika bio besplatan. Sada će vjero niki morati sve to platiti, a novac će im se vratiti samo ako ovrha uspije. Vlada procjenjuje da će tako destimulirati obijesno ovršivanje.

11. Što ako nisam u skupini za otpis?

Vlada uvodi brzi stečaj dužnika za one koji imaju dug glavnice do 20.000 kuna i tri godine su u blokadi. Po automatizmu Fine, bit će im pokrenut stečaj, a ako nemaju imovine za prodati, on će se otvoriti i zatvoriti, a dug će biti otpisan.

12. Što ako imam neku imovinu i dug 20.000?

Za takve slučajeve ide jednostavni stečaj potrošača u kojem se imenuje povjerenik. Imovina će biti prodana, namireno koliko se može od nje isplatiti vjerovnike. A nakon toga stečaj se zatvara i ostatak duga otpisuje.

Odgovore na ostalih 12 pitanja potražite u izdanju 24sata od subote

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!