Obavijesti

News

Komentari 2

Najviša razina u pet mjeseci: Cijene nafte ratu peti tjedan!

Najviša  razina u pet mjeseci: Cijene nafte ratu peti tjedan!
1

Nakon što su u prvom tromjesečju skočile oko 30 posto, cijene su nafte porasle i u prvom tjednu drugog kvartala, dosegnuvši najviše razine od početka studenoga prošle godine

VIDEO

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, dosegnuvši najviše razine od studenoga prošle godine, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva i sukobu u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,8 posto, na 70,34 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,9 posto, na 63,08 dolara.

Četvrti tjedan zaredom rastu cijene goriva, najviše benzina
Četvrti tjedan zaredom rastu cijene goriva, najviše benzina

Nakon što su u prvom tromjesečju skočile oko 30 posto, cijene su nafte porasle i u prvom tjednu drugog kvartala, dosegnuvši najviše razine od početka studenoga prošle godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poticaj cijenama pružili su u petak bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada. U ožujku je u SAD-u otvoreno 196.000 radnih mjesta, više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec dana prije.

Dobri pokazatelji iz SAD-a

Ti su podaci ublažili strahovanja od prebrzog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i od slabljenja potražnje za energentima.

- Ovi su podaci dovoljni da bi održali cijene nafte na američkom tržištu iznad razine od 60 dolara barem nekoliko tjedana, kaže Josh Graves, strateg u tvrtki RJO Futures.

Podršku cijenama pruža i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon još jednog kruga pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je krajem prošloga tjedna da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma, koji bi mogao biti objavljen u roku od četiri tjedna.

Cijene nafte potiče i smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, koje se pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte rastu i zbog sankcija SAD-a na naftni sektor Irana i Venezuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Ponuda na tržištima mogla bi biti smanjena i zbog sukoba u Libiji između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga.

- Razvoj situacije u Libiji poticajan je za cijene nafte. No, zasad se nafta iz Libije isporučuje i vjerojatno će tako i ostati, kaže John Kildoff, partner u tvrtki Again Capital.

Rekordna proizvodnja u SAD-u

S druge strane, rast cijena nafte ograničen je zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Prošloga je tjedna objavljeno da je proizvodnja u SAD-u dosegnula rekordnih 12,2 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

A proizvodnja bi mogla i dodatno porasti, s obzirom da je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u znatno povećan nakon šest tjedana smanjenja tog broja.

Broj aktivnih postrojenja povećan je za njih 15, na ukupno 831 postrojenje. U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo 808 postrojenja.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte dodatno porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Pokretanje videa...

poskupljenje goriva 01:18
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag