Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Najviše volim biti u šumi': Ona je jedina lovočuvarica u Istri...

Promatramo životinje, pazimo da imaju hrane u hranilicama, mičemo zamke koje postave krivolovci i, najbolje od svega, stalno smo u prirodi, kaže Ines koja pazi na područje od 11.000 hektara

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
45 komentara

Ines Jerman (34) iz Buzeta jedina je lovočuvarica u Istri, a ima i dvogodišnji lovački staž.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

[video: 1198357 / ]

Nošenje puške na “čeki” i čekanje satima po svakakvim vremenskim neprilikama da divljač naiđe za nju ne predstavljaju nikakav problem.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198364 / ines jerman]

- Jesam li jedina lovočuvarica u Hrvatskoj, ne znam, ali sam jedina u Istri. Lovkinja u Istri ima. U tom poslu našla sam se slučajno. Zapravo, cijeli svoj život šetam i boravim u prirodi. Kad je otvoren natječaj u Lovačkom društvu “Mirna” Buzet za radno mjesto tajnika i lovočuvara, javila sam se odmah. Inače sam diplomirana inženjerka agronomije. Osim mene, moj brat se bavi lovom. Lovim srne, divlje svinje, fazane..., evo baš sam se vratila iz lova.

Kako je biti jedina u muškom društvu lovaca, Ines kaže da je odlično i da se svi međusobno poštuju.

- Tajnica sam u lovačkom društvu od početka 2016.godine, odmah sam položila lovački ispit, a zatim i ispit za lovočuvara. Imam svoje dvije puške, koje nosim u lov. Prvi put kad sam pucala, od trzaja puške ostala mi je masnica na ramenu, a nakon toga sam naučila kako se puca i kako se pravilno drži puška.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Uvjet da netko bude lovočuvar je da položi lovački ispit i da ima svoju pušku. Ja imam sačmaricu i karabinu. Moj opis posla nije samo odstrel, to je samo dio slagalice. Bavim se predivnim poslom koji vam omogućava da stalno budete u prirodi. Promatramo i životinje, gdje su, kakvo je kretanje, migracije, sprečavamo krivolov, mičemo zamke koje su protuzakonite, kontroliramo lovce, koji moraju imati valjane dokumente - objasnila je lovočuvarica. Kaže da je starijim lovcima ona kao lovočuvarica malo čudna, ali mlađi lovci su je odlično prihvatili.

Dodaje da joj je najbolji dio lova upravo onaj kad je sama u šumi i osluškuje zvukove. Ne ide uvijek s puškom na teren jer posao uključuje i zapisivanje, primjerice kad je došla srna, kad je došao srndać, a kad su stigle divlje svinje...

- Tek nakon toga idem zadovoljna kući. Odstrel divljači je dio lova, ali lov nije samo pucanje. Tu je i kontrola ima li divljač dovoljno hrane u hranilicama, soli u solištima, promatranje njihovih kretanja - objašnjava Ines.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ovaj posao ne bi mijenjala, sretna je što je tijekom rada upoznala puno novih prijatelja.

- Svi me pitaju kako žena može raditi kao lovočuvar. Ima žena koje su pilotkinje, koje upravljaju prekooceanskim brodovima, pa mi je i ovaj posao normalan za ženu, a ne nešto što se smatra ‘muškom profesijom’ - kaže za kraj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message