Obavijesti

News

Komentari 22

Nakladnici protiv ministrice: 'Radne bilježnice su potrebne'

Nakladnici protiv ministrice: 'Radne bilježnice su potrebne'
5

Nakladnici su iznijeli svoje nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima, dok su iz ministarstva poručili da je reforma uključuje i promjene nastavnih materijala

VIDEO

Neke bi stvari bi htjele preskočiti. Ne može se s prvog doći na treći kat bez da se prođe drugi. Jer, sada udžbenik odobrava radna skupina, a radnu bilježnicu Agencija. Gdje je logika da jedno povjerenstvo odobrava udžbenik, a drugo radnu bilježnicu?, zapitao je Zdenko Ljevak iz grupacije nakladnika školskih udžbenika.

Divjak povodom Dana učitelja: 'Znamo da vam nije lako...'
Divjak povodom Dana učitelja: 'Znamo da vam nije lako...'

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je okrugli stol o prijedlogu Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima u osnovnoj i srednjoj školi na kojem su nakladnici iznijeli svoje nezadovoljstvo prijedlogom, dok su iz ministarstva poručili da je provedba obrazovne reforme nužna te da ona uključuje i promjene nastavnih materijala.

Dosadašnja je praksa bila da ministarstvo radne bilježnice odobrava zajedno s pripadajućim udžbenicima, a prema novom prijedlogu ministarstva, radne bilježnice više ne bi ulazile u katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

- Dobili smo 190 komentara na zakon od dvadesetak članaka, što nam je prilika da napravimo još jedan napor, da razmotrimo kakva je uloga udžbenika u obrazovanju. Smanjenje cijene udžbenika razveselilo je roditelje, ali ne i nakladnike koji su tražili mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja - rekla je ministrica Blaženka Divjak te se pohvalila da je Agencija presudila kako mi ministarstvo može propisati najvišu cijenu udžbenika.

Glavni savjetnik u ministarstvu dr. sc. Marko Košiček naglasio je da neke države uopće ne reguliraju udžbenike, ali da ministarstvo nije htjelo ulaziti u takvu krajnost.

- Za 25% smo smanjili masu udžbenika te taj dio može bit zamijenjen sadržajem u digitalnom obliku - objasnio je Košiček.

Nastavnica Đurđa Trupinić, inače članica stručne radne skupine, nahvalila je rad ministarstva.

- Htjela sam izreći svoje opće zadovoljstvo kao hrvatska državljanka što se događa ovakva promjena, a potom i kao učiteljica te kao majka - rekla je Trupinić te naglasila kako učenik reformom postaje aktivni sudionik, koji istražuje i propituje, dok su učitelji dobili slobodu.

- Reforma učiteljima vraća povjerenje da su sposobni sami stvarati sadržaje - poručila je Trupinić.

Ljevak je ustvrdio da nije zadovoljan načinom komuniciranja ministarstva s nakladnicima.

- Na vašu sam inicijativu postao član radne skupine nakon što je prijedlog zakona već bio gotov, što nije dobra praksa - zamjerio je ministrici.

Divjak je odgovorila da pojedini dionici sustava imaju svoje interese, a interes ministarstva je kvalitetno obrazovanje.

- Postoje različiti interesi, ali ne mogu nakladnici pisati zakone o udžbenicima - uzvratila je ministrica.

Poručila i da nisu autori udžbenika odgovorni za kurikularnu reformu, već učitelji. 

- Hoćemo li opet doživjeti kakvo iznenađenje kao u listopadu kad smo dobili informaciju da ne trebate udžbenike, a onda u ožujku da trebate? - pitala je jedna od nakladnica, na što je Divjak odgovorila da je iskrivila dosta stvari pa tako i komunikaciju oko plana te ponovila da nakladnici ne mogu pisati zakone. 

'Udžbenike moramo predati do 1. ožujka, a još ne znamo koje'
'Udžbenike moramo predati do 1. ožujka, a još ne znamo koje'

Edukatorica Željka Babić pak smatra da radne bilježnice djeca ni ne koriste.

- Jedan učenik se žrtvuje i riješi zadaću pa drugima pošalje mobitelom. Ja bih sjela i plakala kad vidim da moja djeca ne koriste TedED i slične servise. Nitko ne uči ako je pod stresom, tako i djeca uče kroz igru - ustvrdila je Babić.

Profesor Goran Hajdin s Fakulteta organizacije i informatike istaknuo je da nam, bez dodatne vrijednosti koju nam nudi digitalizacija, tehnologija omogućuje da udžbenike ažuriramo, umjesto da kupujemo nove.

- ICT nije rješenje nego mogućnost, a na nama je da odlučimo kako ćemo iskoristiti taj izazov. Ako ga krivo iskoristimo, ostat će samo problemi koje nećemo moći riješiti - upozorio je profesor.

Odbili zakon o udžbenicima jer su imenice u ženskom rodu
Odbili zakon o udžbenicima jer su imenice u ženskom rodu

Košiček misli da radne bilježnice ne moraju biti usklađene s udžbenicima.

- Logično je da oni koji imaju udžbenik engleskog po Oxfordu ne uzmu radnu po Cambridgeu, već isto Oxfordu. Ali, možemo imati i radne bilježnice A, B i C razine pa da svi učenici u istom razredu nemaju istu radnu - zaključio je savjetnik.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'