Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
165 komentara

Naknade: Gotovina bi mogao dobiti 10, a Markač 7 mil. kuna

Budući da su proveli nedužni 4595 dana iza rešetaka, odgovornost i isplatu naknada treba preuzeti hrvatska država jer je sklopila ugovor s Haaškim sudom

Jurica Galoić/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
165 komentara

Prema procjenama pravnih stručnjaka general Ante Gotovina bi mogao dobiti 10 milijuna kuna, a Mladen Markač 7 milijuna za vrijeme provedeno u haaškom zatvoru. Budući da su proveli nedužni 4595 dana iza rešetaka, smatraju kako bi odgovornost i isplatu naknada trebala preuzeti hrvatska država jer je sklopila ugovor i suradnju s Haaškim sudom, a time je preuzela rizik da taj sud nekome nanese štetu, smatra poznati splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, piše Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, Međunarodni sud u Haagu ne isplaćuje odštete za osobe nepravedno lišene slobode. Gotovina je u pritvoru proveo 2535 dana, a Markač  2060. 

Po uobičajenoj sudskoj praksi iznos odštete je 300 kuna po danu, te bi Gotovina trebao dobiti najmanje 760.500 kuna, a Markač 618.000 kuna. To su samo polazni iznosi koji bi se mogli uvećati za niz stavki poput kamata 13-15% po godini. 

Također, generali mogu  tražiti i naknadu imovinske i neimovinske štete.  U imovinsku štetu spada i gubitak zarade od posla dok su bili u zatvoru, dok neimovinska šteta u cijelosti ovisi o procjeni suda. 

- S obzirom na status i njihove generalske činove, interes javnosti te strašne optužbe kojoj su bili nepravedno podvrgnuti i učestala javna prozivanja s kojima su bile izložene njihove obitelji, naknada štete bi morala biti iznimni visoka. Visina štete ne određuju se matematički, ali Ante Gotovina za svojih sedam godina ima pravo na više od 10 milijuna kuna, a Markač najmanje sedam - kazao je neimenovani odvjetnik za Slobodnu Dalmaciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message