Obavijesti

News

Komentari 52

'Zadovoljan sam presudom, ali samo želim normalan život...'

'Zadovoljan sam presudom, ali samo želim normalan život...'
14

Sutkinja Ida Vrančić nepravomoćnom je presudom naložila Republici Hrvatskoj i Gradu Šibeniku da Lučiću solidarno isplate 1,750 milijun kuna s pripadajućim kamatama

VIDEO

Na Općinskom sudu u Zagrebu izrečena je presuda u tužbi Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca s Kornata u tužbi protiv države i grada Šibenika. Odlučili su da će odšteta biti milijun i 750.000 kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

U rutinskoj intervenciji gašenja požara na otoku Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Frane Lučić dobio 1,75 mil. kn odštete za kornatsku tragediju
Frane Lučić dobio 1,75 mil. kn odštete za kornatsku tragediju

Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Lučić je jedini koji je preživio na Kornatima 2007. godine, a u gašenju požara poginulo je čak 12 njegovih kolega vatrogasaca.

'Zavidim vam što i ja nisam s vama stradao' 

- Drage moje kolege, slava vam i zavidim vam što i ja nisam s vama smrtno nastradao, odnosno, kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako nije dolazila - rekao je Lučić na 11. obljetnici pogibije vatrogasaca. 

-  Nastradao sam spašavajući državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izruguje se mojom žrtvom i ozljedama, i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima. Zato pozivam tu istu vlast da mi objasni zašto mi to radi i da prestane s tim. Ako ne želi objasniti zašto, molio bih ih da se prestanu izrugivati mojim fizičkim ozljedama te naruženosti i strahu koji sam zadobio stradavajući - poručio je. 

Trebaju mu isplatiti 1,75 milijuna kuna 

Frane Lučić spor je dobio nakon skoro dvanaest godina od tragedije. 

Sutkinja Ida Vrančić nepravomoćnom je presudom naložila Republici Hrvatskoj i Gradu Šibeniku da Lučiću solidarno isplate 1,750 milijun kuna s pripadajućim kamatama.

Frane Lučić još traži odštetu: Slavica nije došao na ročište
Frane Lučić još traži odštetu: Slavica nije došao na ročište

Postane li presuda pravomoćna tuženici će Lučiću morati isplatiti i nešto manje od 570 tisuća kuna s kamatama za tuđu pomoć te mu ubuduće mjesečno za pomoć plaćati 4500 kuna. Sud je također presudio da su država i grad Lučiću dužni isplatiti i nešto više od 383 tisuće kuna s osnove izgubljene zarade.

Osim toga, morat će mu nadoknaditi oko 200 tisuća kuna i kamate kamate za troškove vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata i u buduće mu plaćati mjesečnu rentu za te troškove u od 1500 kuna.

Lučić traži nagodbu: Odštetu želi od države, a ne od Tisnog
Lučić traži nagodbu: Odštetu želi od države, a ne od Tisnog

Kad se zbroje sve te stavke i pridodaju kamate ukupan iznos koji država i grad Šibenik trebaju isplatiti Lučiću penje se na više milijuna kuna.

Ostali dio tužbenog zahtjeva Općinski radni sud je obio.

Četiri mjeseca se borio za život, dobio i sepsu 

Lučić je u tužbi naveo da je 30. kolovoza 2007. stradao u nesreći na radu kao vatrogasac pri gašenju požara te je zadobio višestruke ozlijede opasne po život, uključujući opekline lica i vrata, prsa i trbuha, gornjih i donjih udova. Preko četiri mjeseca borio se život, a preživio je i sepsu.

F. Lučić se liječi u toplicama, a u slobodno vrijeme uči za ispit
F. Lučić se liječi u toplicama, a u slobodno vrijeme uči za ispit

Dugotrajno liječenje se uz brojne operacijske procedure sastojalo od reguliranja metabolizma, odstranjivanja odumrlog tkiva pokrivanju nastalih defekata umjetnom i preostalom zdravom kožom.

Vještak je pregledom medicinske dokumentacije utvrdio da je Lučić u cijelosti radno nesposoban te da mu je zbog ozljeda nastupilo 80-postotno umanjenje životne aktivnosti i 25 posto psihičke.

Ponovljeno suđenje

Riječ je o ponovljenom suđenju s obzirom da je ranija presuda od 8. srpnja 2015. kojom je odbijen Lučićev tužbeni zahtjev ukinuta u veljači 2018. rješenjem zagrebačkog Županijskog suda te je predmet vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Lučić istodobno pred šibenskim sudom vodi spor za naknadu štete protiv općine Tisno i lokalnog DVD-a.

Osam godina nakon tragedije: Lučiću 2,4 milijuna kn odštete
Osam godina nakon tragedije: Lučiću 2,4 milijuna kn odštete

Zbog stradavanja vatrogasaca na Kornatu 2007. sudilo se vatrogasnom zapovjedniku iz Šibenika Draženi Slavici no on je lani, 27. travnja u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru po drugi put nepravomoćno oslobođen krivnje.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo u žalbi protiv te presude kojom je Slavica oslobođen krivnje za stradavanje vatrogasaca, predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijanu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku.

Zadovoljan presudom 

- Zadovoljan sam ovom današnjom presudom koju sam čekao 10 godina. I eto, želim živjeti kao svaki normalan čovjek, kao i vi svi - komentirao je u petak presudu Lučić za Novu TV. 

- Presudom smo relativno zadovoljni. Poglavito imajući na umu da čekamo odluku preko 10 godina. Drago mi je da smo u ovome ponovljenom postupku uspjeli dokazati da su RH i grad Šibenik odgovorni mom klijentu Frani za plaćanje odštete. Glavnica ili glavnog potraživanja imamo negdje oko 2 i pol milijuna kuna i smatram da ima toliko kamata minimalno - rekao je Lučićev odvjetnik Šime Savić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk