Obavijesti

News

Komentari 59

Nakon 13 godina iza rešetaka: Opačak kasnio na sud i nije čuo presudu, Čolak u šoku zaplakao

Nakon 13 godina iza rešetaka: Opačak kasnio na sud i nije čuo presudu, Čolak u šoku zaplakao
3

Marin Čolak i Dalibor Opačak proglašeni su krivima za prometnu nesreću iz studenog 2010. godine u kojoj je život izgubila Ivana Obad (20). Nakon 13 godina tromog suđenja po prvi puta će se naći iza rešetaka

VIDEO

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivima, nakon dugogodišnjeg suđenja zbog kobne prometne nesreće iz studenog 2010. godine u kojoj je smrtno stradala 20-godišnja dubrovačka studentica Ivana Obrad, Marina Čolaka (38) i Dalibora Opačka (45). 

Prvooptuženi Čolak nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora od šest godina, a Opačak na kaznu od pet godina. Okrivljenici su odmah predani pravosudnim policajcima i prevezeni su u istražni zatvor Remetinac u Zagrebu, a prije toga u zatvoru nisu proveli niti sat vremena. 

Nakon što je čuo koliko godina zatvora ga čeka, Čolak je počeo nervozno uzdisati, a po završetku suđenja je, nakon što su mu policajci stavili lisice na ruke, zaplakao te se pozdravio sa stricem koji je došao u pratnji.

Zagreb: Marin Čolak nepravomoćno osuđen na 6 godina zatvora

Dalibor Opačak, koji je kasnio na suđenje i nije prisustvovao izricanju presude, prvo je upitao koliko je godina dobio, a zatim kad je čuo da odmah odlazi u istražni zatvor u šoku je odvjetnici predao ključeve kombija s kojim je došao kako bi ga preparkirala i osobne stvari. Pravosudni policajci su mu stavili lisice na ruke, a kako saznajemo, nije htio potpisati odluku o istražnom zatvoru. 

- Hvala Vam - sarkastično se Opačak po završetku suđenja obratio sutkinji Željki Skomeršić koja je detaljno obrazložila presudu te okolnosti fatalne prometne nesreće. 

Ovo je treće suđenje nakon što je Visoki kazneni sud ukinuo prvostupanjsku presudu iz lipnja 2021. godine kojom je automobilist Čolak osuđen na dvije godine zatvora, a Opačak oslobođen krivnje. Na prvom suđenju iz 2015. godine na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu obojica su osuđeni nepravomoćno na tri godine zatvora, ali tu presudu je 2018. godine ukinuo Županijski sud u Rijeci. 

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Prvooptuženi Marin Čolak je, dana 5. studenog 2010. godine oko 12.20 na autocesti A6 u smjeru Zagreb-Rijeka, upravljao vozilom marke Ferrari u kojem se kao suvozač nalazila Ivana Obad, a drugooptuženi Dalibor Opačak je upravljao vozilom Nissan 350. Prilikom prolaska čvora Bosiljevo prvooptuženi se kretao lijevom prometnom trakom brzinom od 181.5 km/h, a drugooptuženi se kretao desnom trakom brzinom od 205.3 km/h. Marin Čolak je započeo prelazak iz lijeve u desnu prometnu traku, a da se nije se nije uvjerio da tu radnju može poduzeti bez opasnosti za druge sudionike - kazala je sutkinja Skomeršić.

Prilikom divljanja na autocesti, sudarili su se te je Ferrari kojeg je vozio Čolak, a u kojem se nalazila Ivana Obad izletio s ceste i više puta se prevrnuo, zatim se i zapalio. Ivana je pretrpjela višestruke teške povrede te je preminula na mjestu nesreće.

Naime, vještak Zvonko Ivašić je utvrdio  brojne nepravilnosti i propuste tijekom policijskog očevida na mjestu nesreće. Vještak je na temelju novih podataka HAC-a je ucrtao novu skicu te je utvrđeno kako se Čolak kretao lijevom trakom, a Opačak desnom iako je Čolak u svom iskazu više puta potvrdio da se kretao desnom prometnom trakom. 

Davor Višnjić/Pixsell

- Prvooptuženi u svom iskazu tvrdi da se kretao desnom trakom, ali njegove tvrdnje ne potkrepljuju tragovi kočenja i zanošenja njegovog vozila. Prilikom skretanja u desnu traku došlo je do okrznuća prednjeg lijevog kotača vozila Nissan 350 i stražnjeg desnog kotača Ferrarija - rekla je sutkinja.

Obojica optuženika osporavali su da bi brzina kretanja bila kriva za uzrok prometne nesreće, ali analizom dinamike utvrđeno je da bi Čolak uspio izbjeći prometnu nesreću da je provjerio preglednost te smanjio brzinu najmanje do 163 km/h. Također, analizom je utvrđeno da je nesreća mogla biti izbjegnuta da je Opačak smanjio brzinu na 200 km/h. 

- Prekomjerna brzina i propusti pri pregledu prohodnosti su uzročnici ove prometne nesreće koja je imala kobni ishod. Svi čimbenici ukazuju da su optuženici imali neizravnu namjeru te da su izazvali smrtnu posljedicu iz nehaja - kazala je sutkinja. 

Kao olakotne okolnosti sutkinja je navela da optuženici nisu prethodno osuđivani te da je Čolak i sam ozlijeđen u prometnoj nesreći, a kao otegotnu okolnost dodala je da je Čolak prekršio dvije blanketne norme. 

Sud donio odluku 13 godina od nesreće: Čolak plakao na sudu, ide 6 godina u zatvor, Opačak 5
Sud donio odluku 13 godina od nesreće: Čolak plakao na sudu, ide 6 godina u zatvor, Opačak 5

Čolak i Opačak su se tog dana zaputili na Grobnik gdje se održavala utrka, a kako kaže sutkinja, divljanje na autocesti im je bilo svojevrsno zagrijavanje za nadolazeću utrku. Jedan od slučajnih svjedoka njihovu vožnju je opisao kao da su vozili utrku Formule 1. 

Izbjegavanje ove nesreće takvom vožnjom bilo je gotovo nemoguće, a Čolak je ranije potvrdio da i inače tako vozi. Također, dvojica automobilista su iznadprosječni vozači te su se međusobno poticali na velike brzine. 

- Ugašen je život mlade djevojke gotovo na samom početku života. Ne postoji kazna za nadomjestiti ljudski život - kazala je sutkinja opisujući izraženo žaljenje obojice optuženih kao kurtoazno da bi si priskrbili bolju poziciju na suđenju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda