News

Komentari 180

Kako smo otkrili pravu istinu o čovjeku bez identiteta s Raba

Kako smo otkrili pravu istinu o  čovjeku bez identiteta s Raba

Novinar 24sata Hajrudin Merdanović donosi detalje ekskluzivnog razgovora s bratom bezimenog čovjeka iz rapske bolnice, koji je nakon 36 godina konačno pronašao obitelj

Kako doznaje 24sata, Perica s Raba, 'kišni čovjek' nakon punih 36 godina ima identitet. Zove se Said Kešić, a izgubljen je prije 36 godina. Tri sestre i brat su ga bezuspješno tražili. 

- Uzbuđen sam ne mogu još vjerovati napokon smo našli svog brata. Ne krivim nikoga, ali netko je kriv - rekao nam je Nisvet Kešić (55) iz Zagreba.

Obitelj je jučer dobila potvrdu DNK analize koja potvrđuje da je on njihov izgubljeni brat.

Podsjećamo, Pericu, kako su mu dali ime u bolnici, su našli u Drnišu kako izgubljen luta. Prvo je završio u bolnici u Splitu, a potom su ga smjestili na Rab u psihijatrijsku bolnicu gdje proveo više od pola života. Nitko do sada nije znao tko je on. 

24sata su prvi, još krajem kolovoza, otkrili ovaj nevjerojatan slučaj i pokrenuli veliku akciju potrage za njegovom obitelji.

U bolnicu je dovezen još 9. rujna 1980. godine, sanitetskim vozilom iz splitske bolnice, od kada gotovo četiri desetljeća nije kročio izvan bolničkog parka. Bez ikakvih dokumenata pronašli su ga krajem kolovoza 1980. godine kako luta negdje na području Drniša. Tek se nagađalo da ima između 16 i 18 godina, dakle sada je prešao pedesetu.

S njim se tada, zbog duševne zaostalosti, teško uspostavljao bilo kakav kontakt, pa ga je tadašnja prihvatna stanica Centra za socijalni rad Drniš  25. kolovoza 1980. smjestila u splitsku Kliniku za psihijatriju. Nekoliko tjedana kasnije je prebačen na Rab, u psihijatrijsku bolnicu. Zaprimljen je kao NN muška osoba, nepoznatog imena, datuma rođenja i adrese. U bolničkim dokumentima su mu kasnije unijeli ime Perica Matas.

Kada je Perica (kako ćemo ga i mi u ovome tekstu nadalje nazivati) pronađen prije 36 godina, splitska ga je policija prvi put pokušala identificirati. Tada su ga fotografirali, uzeli otiske prstiju, ali identifikacija nije dala nikakve rezultate. U godinama što su slijedile iz rapske bolnice je upućeno više zahtjeva da se mladiću još koji put pokuša utvrditi identitet, ali pomaka nije bilo.

Sav apsurd u kafkijanskoj sudbini Perice Matasa možda najbolje ocrtava prošlogodišnji dopis kojim je iz MUP-a odgovoreno na zahtjev pomoćnice ministrice socijalne politike Ive Prpić, koja je tražila utvrđivanje Peričina identiteta. Ukratko, MUP joj je odgovorio da se za utvrđivanje identiteta obrati - MUP-u!