Obavijesti

News

Komentari 729

Pelosi: 'Trump je opasan, treba ga odmah smijeniti s vlasti'

Pelosi: 'Trump je opasan, treba ga odmah smijeniti s vlasti'

Zgrada kongresa je sinoć proglašena sigurnom, nekoliko sati nakon što su u nju provalili podivljali pobornici Donalda Trumpa. Joe Biden potvrđen je kao novi predsjednik, a Trump je obećao mirno predati vlast

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.09

Pelosi traži smjenu

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u četvrtak je pozvala da se predsjednika Donalda Trumpa odmah makne s dužnosti na temelju 25. amandmana, dan nakon što su Trumpove pristaše provalile u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena, prenose agencije.

"Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike", rekla je Pelosi na konferenciji za medije, dodavši da je Trump time počinio "čin pobune".

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju.

"Ne mislim da se treba dugo čekati na odgovor" potpredsjednika Mikea Pencea, rekla je Pelosi, a u slučaju da se to ne dogodi Pelosi ne isključuje mogućnost da demokrati u Zastupničkom domu pokrenu postupak za Trumpov opoziv. 

25. amandman ustava SAD-a predviđa da potpredsjednik preuzima dužnost ako je predsjednik nije u stanju obavljati i dođe do njegove smjene.

Izabrani predsjednik Biden je u četvrtak kazao da je Trump poticao nasilje u američkom Kongresu u srijedu, te dodao da je to bio "jedan od najmračnijih dana u povijesti zemlje i napad na demokraciju". Trumpove pristaše koji su upali u zgradu Kongresa nazvao je "domaćim teroristima", prenosi Reuters.

"Nemojte ih ni slučajno zvati prosvjednicima. To je bila nasilna rulja, pobunjenici, domaći teroristi. To je ta baza", rekao je Biden. "U posljednje četiri godine imali smo predsjednika koji je u svemu što je radio pokazivao prijezir prema našoj demokraciji, prema našem ustavu, vladavini prava ... jučer je bila kulminacija tih napada", rekao je Biden.

Ranije u četvrtak je čelnik demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer pozvao potpredsjednika Pencea da na temelju 25. amandmana američkog ustava odmah s položaja smjeni predsjednika Donalda Trumpa i napomenuo da bi, ako on to ne učini, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres.

"Ono što se jučer dogodilo u Kapitolu SAD-a bio je ustanak protiv Sjedinjenih Država potaknut od predsjednika", napisao je Schumer. "Ovaj predsjednik ne bi više smio biti na dužnosti".

"Ako potpredsjednik i vlada odbiju reagirati Kongres bi se trebao sastati kako bi izglasao opoziv predsjednika", dodao je.

Dio članova Trumpove administracije i njegovih bliskih suradnika je u četvrtak, dan nakon što su Trumpove pristaše provalile u zgradu Kongresa, dao ili najavio ostavke, a njegov ministar domovinske sigurnosti zatražio ga je da osudi nasilje svojih pristalica. Ryan Tully, glavni savjetnik predsjednika Trumpa za odnose s Rusijom, u četvrtak je dao ostavku a očekuju se ostavke još članova Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je viši dužnosnik američki administracije.

Dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan, također je rekao da je Trumpovo obećanje "urednog prijenosa vlasti" izabranom predsjedniku Joeu Bidenu 20. siječnja, dijelom za cilj imalo zaustaviti još ostavki ali vjerojatno neće spriječiti odlaske nekih dužnosnika.

Vršitelj dužnosti ministra domovinske sigurnosti Chad Wolf pozvao je Trumpa da osudi nasilje svojih pristaša koj su pokušali spriječiti potvrdu Bidenove izborne pobjede u Kongresu koju Trump neutemeljeno osporava.

"Vidjeli smo da su neke predsjednikove pristaše pokušale nasiljem ostvariti svoje političke ciljeve. To je neprihvatljivo", rekao je Wolf. Ostavku je u srijedu popodne nakon nereda, među ostalima, dala i Stephanie Grisham, predstojnica ureda "prve dame" Melanije Trump i bivša tajnica Bijele kuće za odnose s medijima.

 

20.04

Demokrati u Senatu traže hitnu smjenu Trumpa

Čelnik demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer u četvrtak je pozvao potpredsjednika Mikea Pencea da na temelju 25. amandmana američkog ustava odmah s položaja smjeni predsjednika Donalda Trumpa i napomenuo da bi, ako on to ne učini, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres.

"Ono što se jučer dogodilo u Kapitolu SAD-a bio je ustanak protiv Sjedinjenih Država potaknut od predsjednika", napisao je Schumer. "Ovaj predsjednik ne bi više smio biti na dužnosti".

"Ako potpredsjednik i vlada odbiju reagirati Kongres bi se trebao sastati kako bi izglasao opoziv predsjednika", dodao je.

Trump se suočava sa sve brojnijim zahtjevima da ga se makne s predsjedničkog položaja a, dan nakon što je rulja potaknuta njegovim neutemeljenim tvrdnjama o izbornim prijevarama, provalila u Kongres, napušta ga i dio njegovih suradnika i administracije.

Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smijeniti predsjednika ako utvrde da nije sposoban obavljati dužnost a, po izvoru upoznatom sa situacijom, članovi Trumpove administracije su raspravljali o toj mogućnosti.

Na takav korak pozvali su najmanje jedan republikanac i 19 demokrata u Zastupničkom domu. 

"Sve ukazuje da je predsjednik izgubio vezu sa stvarnošću, a ne samo sa svojom dužnošću pa i prisegom", rekao je republikanski zastupnik Adam Kinzinger u snimci objavljenoj na Twitteru.

Demokratska senatorica Amy Klobuchar rekla je da članovi Trumpove administracije trebaju biti spremni djelovati jer bi Trump mogao izazvati još kaosa u 13 dana do inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena koliko će još ostati na dužnosti.

"Ako se ovo nastavi oni to trebaju biti spremni učiniti jer ne možete imati predsjednika koji, u biti, vodi ustanak protiv naše vlastite vlade", rekla je Klobuchar za televiziju CBS.

Izvor agencije Reuters upoznat sa situacijom ocijenio je da nastojanje da se aktivira 25. članak ustava vjerojatno neće uspjeti jer većina republikanaca u Kongresu nije pokazala spremnost da izvrše pritisak na administraciju da to učini. 

U međuvremenu sve više dužnosnika Bijele kuće najavljuje ostavke, uključujući izaslanika za Sjevernu Irsku Micka Mulvaneya, bivšeg predstojnika Trumpovog ureda, i glavnog savjetnika za odnose s Rusijom Ryana Tullyja.

Američki Kongres, koji je u srijedu navečer zbog upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, u četvrtak ujutro odbacio je prigovore na pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim u studenom.

Biden je osvojio 306 glasova izbornog kolegija prema 232 koliko je osvojio Trump.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, izravno je za nasilje i upad u Kongres Trumpovih pristaša okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora.

Trump je u govoru svojim pristašama u Washingtonu nekoliko sati prije početka sjednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje zastupnike u Kongresu da odbiju rezultate predsjedničkih izbora i da se "bore".

20.00

Johnson osudio Trumpa

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je "bezrezervno osudio" stajalište američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog poticanja nasilja koje su počinili njegovi pristaše na Kapitolu, sjedištu američkog Kongresa. 

"Oštro osuđujem poticanje ljudi na sramotno ponašanje poput onoga na Kapitolu", izjavio je Boris Johnson na konferenciji za novinare. 

"Cijelog mog života, Amerika predstavlja važne stvari: ideju slobode i ideju demokracije", izjavio je britanski čelnik koji je u dobrim odnosima s republikanskim milijarderom i također pobornikom brexita.

On je ocijenio da je Donald Trump "potpuno pogriješio kada je poticao ljude na opsadu Kapitola i neprestano sumnjao u rezultat slobodnih i pravednih izbora".

Boris Johnson je rekao da je "oduševljen" što je američki Kongres u četvrtak potvrdio izbor demokrata Joea Bidena sljedećim predsjednikom Sjedinjenih Država i tako omogućio "prevagu" demokracije.  

Suočen s nasiljem, Donald Trump je kratko u srijedu u video snimci pozvao prosvjednike da se vrate kući ali je ponovio, opet bez dokaza, da su izbori "ukradeni".

U kratkom priopćenju obvezao se na "uredan" prijenos vlasti i ponovio svoje potpuno neslaganje s rezultatom izbora.

17.22

Trump blokiran na društvenim mrežama

Donald Trump blokiran je na najvećim svjetskim društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Twittera, a prvi čovjek Facebooka i Instagrama Mark Zuckerberg oglasio se i objasnio svoju odluku:

- Šokantni događaji u posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava iskoristiti svoje preostalo vrijeme na funkciji kako bi potkopao miran i zakonit prijelaz vlasti na svog izabranog nasljednika Joea Bidena.

Njegova odluka da se svojom platformom oprosti, a ne da osudi postupke svojih pristaša u zgradi Kapitola, s pravom je uznemirila ljude u SAD-u i širom svijeta. Ove smo izjave uklonili jučer jer smo procijenili da će njihov učinak - i vjerojatno njihova namjera - biti izazivanje daljnjeg nasilja.

Nakon potvrde izbornih rezultata od strane Kongresa, prioritet za cijelu zemlju sada mora biti osigurati da preostalih 13 dana i dani nakon inauguracije prođu mirno i u skladu s utvrđenim demokratskim normama - rekao je Zuckerberg.

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Objavljuje Mark ZuckerbergČetvrtak, 7. siječnja 2021.
16.54

Nekolicina uhićenih Trumpovih pristaša pred sudom

Očekuje se podizanje optužnice protiv nekoliko uhićenih pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa koji su u srijedu upali u Kapitol, a policija širi potragu za ostalim nasilnicima.  

Na kasnonoćnoj konferenciji za medije šef policije u Washingtonu Robert Contee rekao je kako se 47 od ukupno 52 uhićenja odnosi na kršenje policijskog sata koji počinje u 18 sati, a da je u zgradi parlamenta uhićeno 26 ljudi.

Nekoliko ih je uhićeno zbog posjedovanja oružja bez dozvole ili zbog toga što je taj tip oružja zabranjen. 

Contee je dodao kako su u sjedištima republikanske i demokratske stranke pronađene dvije eksplozivne naprave, a na Kapitolu je otkriven spremnik s molotovljevim koktelima. 

U sukobima prosvjednika i policije ubijena je žena, a još troje ljudi je umrlo zbog pogoršanja zdravstvenog stanja u nemirima. Ozlijeđeno je 14 policajaca od kojih su dvojica hospitalizirana.

Nije poznato jesu li druge savezne ili lokalne policijske agencije, uključujući policiju Kapitola, provele dodatna uhićenja. 

Iako se očekuje da će broj uhićenih rasti, početni broj je puno manji u usporedbi s više od 300 uhićenih na prosvjedima 1. lipnja zbog ubojstva crnca Georgea Floyda.

U tom incidentu su policija i savezni agenti bacali dimne bombe, omamljujuće granate i gumene metke kako bi rastjerali prosvjednike od Bijele kuće i omogućile Trumpu da se prošeta tadašnjim Trgom Lafayette s Biblijom u ruci. 

Iako su snage sigurnosti tada kritizirane jer su bile previše agresivne, policija Kapitola sada se suočava s pitanjima zašto nije učinila više da osigura Kapitol i zašto je pustila mnoge izgrednike iz zgrade bez uhićenja.

Gradonačelnica je rekla da policija planira pozvati javnost da joj pomogne u identificiranju izgrednika, među kojima su se mnogi fotografirali u Kapitolu i može ih se vidjeti bez maske na viralnim videima na društvenim mrežama.

"Bit ćemo na oprezu. Mislimo da bi neki od njih trebali odgovarati za pokolj", rekla je Bowser.

FBI je također zatražio od javnosti da im se dostave materijali poput fotografija, videa i drugih informacija i pomogne agentima da identificiraju ljude koji su "aktivno poticali na nasilje".

Bowser je također produljila policijski sat na 15 dana kako bi se ograničilo kretanje ljudi po gradu. Izabrani američki predsjednik, demokrat Joe Biden preuzet će ured 20. siječnja, za 13 dana.

Komentari 729