Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
91 komentara

Nakon mjesec dana pitonke Linda i Lisa opet sikću u duetu

Odmor obitelji iz Slovenije u Maredu kod Novigrada pretvorio se u noćnu moru. Iz terarija u dvorištu iskrale su se njihove ljubimice, kraljevski pitoni Linda i Lisa

24sata
Foto: 24sata
91 komentara

Strah me bilo da su pojele divlje mačke, da ju je netko ubio ili ukrao. Nisam mislila da ćemo je ikad više pronaći. No opet smo na okupu. Nakon Lise našli smo i Lindu, priča presretna Judita Potočnik iz Ljubljane.

Slovenska obitelj u srpnju je stigla na godišnji odmor u Maredu kraj istarskog Novigrada. No za koji dan odmor se pretvorio u pravu noćnu moru. Iz terarija u dvorištu vikendice iskrale su se njihove ljubimice, kraljevski pitoni Linda i Lisa.

Obitelj Potočnik danima je tugovala, ali nakon mjesec dana svi su opet na okupu. Najsretniji su blizanci Enej i Leja (9), koje nestašni pitoni nagrađuju placakanjem jezika i čvrstim “zagrljajem” oko vrata ili ruku. Njihov otac Andrej kaže da je to prava sreća.

Teže je pronaći zmije, i to još dvije, negoli odlutale pse ili mačke

- Teže je pronaći zmije, i to još dvije, negoli odlutale pse ili mačke - kaže nasmijani Andrej dodavši kako je ovo prvi put u sedam godina da su im pitoni odlutali. Egzotične zmije stare oko sedam godina duže su od metra, pa su se vlasnici bojali da će ih netko iz straha ubiti. Samo nekoliko dana nakon nestanka pronašli su Lisu. Početkom kolovoza, oko ponoći, uočili su je turisti. Isprva su se prestravili, a potom pozvali porečkog veterinara Branka Jurića. On je odmah prepoznao plemenitog i bezopasnoga kućnog ljubimca iz redova kraljevskog pitona. Kako je odlutala zmija bila iscrpljena i dehidrirana, tim porečkih veterinara spasio ju je infuzijom.

Tako se nestašna Lisa vratila kući, a potraga za Lindom trajala je sve do prije dva dana. Tad su je susjedi u Maredi našli samo 20-ak metara dalje od kuće.

Lindu smo tražili posvuda, a ona je stalno bila u blizini

- Lindu smo tražili posvuda, a ona je stalno bila u blizini. Svuda smo ostavljali posude s vodom ne bismo li je namamili. Pronašla je rupu u koju se pritajila sve dok nije ogladnjela. Tad se počela micati iz skloništa, a onda su je ugledali naši dobri susjedi. Bila je preplašena i gladna. Odmah je pojela dva miša i sad izgleda zdravo - presretna je vlasnica egzotičnih pitona Judita.

Kraljevski pitoni, poput Lise i Linde, sve su češće kućni ljubimci. Prirodna staništa su im u srednjoj Africi, a narastu do 1,5 metara. Životni vijek im je oko 30 godina. Hrane se glodavcima. Nisu otrovni.

Nakon mjesec dana straha obitelj iz Ljubljane opet je na okupu

Zmije Linda i Lisa još su u srpnju izgmizale iz terarija. Njihovi vlasnici, slovenska obitelj koja ljetuje u istarskom Novigradu, u panici su tragali za njima. Lisu su pronašli početkom kolovoza. Kako je vrijeme odmicalo, strahovali su da se njezina sestra Linda nikad neće vratiti kući.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message