Obavijesti

News

Komentari 31

Nakon oca i brata i Jeb Bush planira biti predsjednik SAD-a

Nakon oca i brata i Jeb Bush planira biti predsjednik SAD-a
1

Jeb Bush je mlađi brat Georgea W. Busha koji je u dva mandata od 2001. do 2009. bio u Bijeloj kući te sin Georgea H. W. Busha koji je bio 41. američki predsjednik

VIDEO

Bivši guverner Floride republikanac Jeb Bush, koji je prema istraživanjima javnog mnijenja među vodećim potencijalnim republikanskim kandidatima za sljedeću američku predsjedničku utrku, najavljuje da će odluku o kandidaturi donijeti krajem ove godine, nakon izbora za Kongres, ili početkom sljedeće godine.

Jeb Bush je mlađi brat 43. američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je u dva mandata od 2001. do 2009. bio u Bijeloj kući te sin Georgea H. W. Busha koji je bio 41. američki predsjednik u mandatu od 1989.-1993.

Dvojbe oko Busha (61) vezane su za nekoliko pitanja među kojima su i ona može li ponuditi program koji bi ujedinio Amerikance. Jedno od najspornijih pitanja za same republikance je njegov liberalni stav prema rješavanju pitanja ilegalnih imigranata.

Suprotnost starijem bratu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I dok traje neizvjesnost oko njegove odluke New York Times ocjenjuje kako se Jeb Bush proteklih godina nastoji definirati kao suprotnost starijem bratu gradeći ugled intelektualca koji traži nove ideje, koji cijeni žive rasprave i uspješnog menadžera koji se u pušta u sve birokratske detalje.

Prema pisanju lista Bushevi saveznici kažu da se ta reputacija, koju republikanski strateg Karl Rove naziva "najdubokoumnijim misliocem na našoj strani", može pokazati presudnom u 'prodavanju' Busha kao predsjedničkog kandidata američkom izbornom tijelu koje se još oporavlja od ožiljaka koje su ostavili skupi ratovi koje je vodio George W. Bush i ekonomsko nazadovanje zemlje.

Zbog neodlučnosti Jeba Busha da se izjasni o uključivanju u predsjedničku utrku za izbore za Bijelu kuću u 2016. njegovi stranački kolege čak i nisu sigurni da je spreman upustiti se u taj izazov. Bushev otac počeo je pripreme za utrku 1988. tri godine prije. Njegov brat George W. Bush 1998. aktivno je planirao predsjednički utrku koja se održavala 2000.

''To je važna odluka koja se tiče i obitelji''

Za razliku od drugih republikanaca poput guvernera New Jerseya Chrisa Christiea koji su svoje ambicije već objavili, Bush u javnosti još uvijek izražava nesigurnost.

Pitanje hoće li se uključiti u predsjedničku utrku postavlja mu se svakodnevno dok putuje po Sjedinjenim Državama lobirajući za republikanske kandidate koji se natječu na izborima za Kongres ili guvernere saveznih država 4. studenoga ove godine.

U četvrtak je bio u gradu Greenvilleu u Južnoj Karolini gdje se guverner Nikki Haley natječe za novi mandat.

"To je važna odluka", kazao je novinarima u Greenvilleu. "Tiče se i obitelji."

Otac i brat su ga javno pozvali da se kandidira

Njegov otac i brat javno su ga potaknuli da se uključi u utrku, a krugovi bliski dvojici bivših američkih predsjednika tvrde da im nisu poznati planovi Jeba Busha, piše agencija Reuters, a list Washington Post piše da je ovog mjeseca dobio i potporu supruge.

"Mislim da je više nego vjerojatno da o tome ozbiljno razmišlja i kreće se prema tome", kazao je njegov sin George P. Bush u nedjelju za jednu od američkih televizija. "Obitelj će ga sto posto podržati ako se odluči."

- Postoje naznake aktivnosti vezane uz pripremu ozbiljne kandidature što uključuje mnogo kontakata s donatorima i stratezima -  kaže republikanski strateg s Floride Rick Wilson. 

Oprezan je s kandidaturom

Prijatelji Jeba Busha kažu kako je njegov oprez rezultat promišljenog načina i iskustva koje je stekao promatrajući oca i brata kako prolaze nešto što se može usporediti sa žrvnjem. Oni dodaju kako ne očekuje da ga se uvjerava ili regrutira jer to nije njegov stil.

- To nije osoba koja provodi besane noći buljeći u strop i razmišljajući treba li se ili ne uključiti u predsjedničku utrku - kaže njegova prijateljica i republikanski strateg Ana Navarro.

- On je disciplinirana osoba i donijet će odluku na način na koji donosi većinu drugih važnih odluka kroz ozbiljni proces promišljanja u kojem važe argumente za i protiv. To je odluka koju će donijeti on sa suprugom i djecom - kaže on.

Ako se odluči natjecati Bush će se uključiti u republikansku utrku koja je u međuvremenu skrenula udesno od kada je prestao obavljati dužnost guvernera 2006.

U braku je s meksičkom imigranticom

Bush koji je 40 godina u braku s Columbom, rođenom u Meksiku, ima pozitivniji stav prema imigraciji od mnogih stranačkih konzervativaca koji kritiziraju njegovu potporu sveobuhvatnoj reformi koja bi omogućila put do legalnog statusa imigrantima bez ikakvih američkih isprava.

Ako osvoji stranačku nominaciju trebao bi uvjeriti većinu Amerike da vrijedi dati povjerenje trećem Bushu za ulazak u Bijelu kuću.

Ako se odluči Bush bi, smatraju donatori kampanja, mogao relativno brzo prikupiti potrebni novac za kampanju koristeći postojeće mreže koje su izgradili njegovi saveznici kao i oni njegova oca i brata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora