News

Komentari 1

Nakon pet mjeseci, Kapitol više ne čuva Nacionalna garda

Nakon pet mjeseci, Kapitol više ne čuva Nacionalna garda

Budući da je zadaća zaštite Kongresa službeno završena, posljednjih 2149 vojnika sastavnice u kojoj je isprva bilo čak 26.000 ljudi, napustili su Washington tijekom vikenda

Prvi put nakon gotovo pet mjeseci Capitol u Washingtonu, sjedište američkog Kongresa, u ponedjeljak nisu štitile snage Nacionalne garde pošto je oslabila prijetnja nasilja krajnje desnice nakon napada koji se dogodio 6. siječnja.

Budući da je zadaća zaštite Kongresa službeno završena, posljednjih 2149 vojnika sastavnice u kojoj je isprva bilo čak 26.000 ljudi, napustili su Washington tijekom vikenda.

Na Capitolu su na snazi bile stroge sigurnosne mjere nakon 6. siječnja kada su se tisuće pristaša Donalda Trumpa okupile ispred zgrade američkog parlamenta nakon njegova govora. Tadašnji predsjednik ih je pozvao da spriječe zastupnike da proglase pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima. 

Stotine njegovih pristaša upali su u zgradu stvarajući kaos. Pet osoba, među kojima policajac, izgubilo je život.

Zbog straha od novih prijetnji tijekom inauguracije Joea Bidena 20. siječnja raspoređene su tisuće vojnika Nacionalne garde i podignuta bodljikava žica oko Capitola, koji se činio kao da je pod opsadom.

Vojnici su ostali u američkom glavnom gradu nekoliko mjeseci nakon inauguracije dok se vodila istraga o izgredu koji su mnogi nazvali "pobunom".

Donald Trump koji je u Kongresu optužen za napad a zatim oslobođen krivnje, rekao je poslije da napadači nisu bili "nikakva prijetnja" zastupnicima i htio je umanjiti težinu događaja.

FBI je nakon 6. siječnja uhitio i kazneno gonio oko 440 ljudi umiješanih u napad, među kojima je nekoliko desetaka bilo povezano s naoružanim milicijama.

"Želimo izraziti našu iskrenu zahvalnost i odati priznanje ženama i muškarcima u Nacionalnoj gardi koji su gotovo pet mjeseci štitili američki Capitol", istaknuo je Joe Biden u priopćenju u ponedjeljak navečer.

Vojnici "Nacionalne garde su američki junaci i branitelji demokracije. Njihova nazočnost u našem hramu demokracije nakon 6. siječnja, jednog od najbolnijih i najstrašnijih dana u našoj povijesti, donijela je sigurnost i mir u Kongres i u čitavu zemlju", istaknula je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

Najčitaniji članci