Obavijesti

News

Komentari 15

'Nakon poroda proglasili su me muškarcem i 'udali' za brata...'

Begzada Dada Avdić iz Zenice živi život kao u skeču iz „Nadrealista“. Nju je sustav u BiH proglašavao muškarcem, suprugom vlastitog brata a policija ju je zamijenila i za naoružanog čovjeka s tjeralice...

VIDEO

Naljutile su me greške sustava i njihova nonšalantnost. Da je greška do nas, snosili bismo posljedice. No, kada oni zakažu, pravdaju se sa „događa se“ i opet ispaštaju nedužni ljudi, a ne dobiju ni kurtoaznu ispriku, ispričala je za Dnevni avaz Begzada Dada Avdić iz Zenice. 

Sve je počelo u ožujku prošle godine, kada je otpuštena s odjela ginekologije zeničke bolnice.
- Rodila sam mrtvorođenče. Kada sam ugledala otpusno pismo, imala sam šta i vidjeti. Registrirali su me kao muškarca. Doživjela sam ogromni šok jer sam, eto, u teškim životnim trenucima, još saznala da sam i muško – ogorčena je ona.

Samo što se nekako oporavila od te neugodnosti, u rujnu kontaktira Matični ured u Zavidovićima da podigne potvrdu o bračnom statusu.

- Tada je uslijedio novi šok. Kazali su mi da sam, prema njihovim papirima, već udata, odnosno oženjena za vlastitog brata, i to već šest godina - priča ona, dodajući da rasprava s radnikom putem telefona nije bila uspješna. Otišla je u Zavidoviće, gdje su joj rekli da je u pravu i da postoji grešku u sustavu. Za sve su okrivili stariju zaposlenicu i slegnuli ramenima.

No, apsurdi za Begzadu nisu prestajali. 

- Nedavno sam dobila poziv iz Policijske uprave Novi Grad Sarajevo. Kažu da sam izvjesni muškarac koji nosi oružje i za kojim traga policija - govori ona. 

Ističe da je ovu situaciju, kao i prethodne, uspjela nekako riješiti suočavajući se s neugodnostima i duševnom boli.

- Sada moram nositi sve dokumente, da bih ljudima dokazala da sam to ja – kaže nam Begzada.

- Ružne su situacije, itekako. Više ne znam šta raditi. Preostaje mi jedino napraviti sebi majicu s natpisom „Ja sam žensko“ i tako se boriti protiv sistema – govori ona, dodajući da je zbog tuđeg nemara morala plaćati brojne pristojbe da ispravi propuste administracije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava