Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Nakon "proze u trapericama", danas je in "proza u lisicama"

Žene su se bojale priznati da čitaju erotsko štivo. Čini se da im se trebalo dogoditi nešto, pa da kažu - da, ja to čitam, pa što onda. Ta je granica prijeđena...

Fotolia
Foto: Fotolia
48 komentara

Za mjesec dana rasprodano je skoro 10 tisuća primjeraka hita "Tri boje - crna", a od subote na kioske dolazi i novi nastavak -  "Tri boje - crvena". Seks, lisice, bičevi, sado-mazo odnos, eksperimenti, sloboda, to su izgleda formule za kojima vapi tržište domaćih bestselera. Nakon "proze u trapericama", danas se nosi "proza u lisicama", što je dakako dio globalnog trenda.

Zašto je došlo do pomame za ovim tipom literature? Sada je OK čitati erotiku, zapravo sada je to cool, kaže autorica K.D Grace, spisateljica koja je nedavno objavila roman Surogati. 

- Žene su se bojale priznati da čitaju erotsko štivo. Čini se da im se trebalo dogoditi nešto, pa da kažu  - da, ja to čitam, pa što onda. Ta je granica prijeđena, žene su se oslobodile, kaže ona. 

- E.L. James je erotsku fikciju uvela u mainstream. Nije da to žene i ranije nisu čitale ali jednostavno takve knjige nisu bile dostupne u velikim samoposlugama, kaže nakladnica  Gillian Greene.

- Sada kao da smo dobili dozvolu da uživamo u tome a James je postala prihvatljivo lice škakljive fikcije.

Na anglosaksonskom tržištu to je proizvelo revoluciju: rade se reprinti starih erotskih romana, sa zaboravljenih naslova skida se prašina, idu ponovo u čitanje... Veliki izdavači, koji su se bojali erotike, uključuju se u priču.

- Više nema tabua, kaže jedan nakladnik. Žene su danas navikle na to da na kiosku kupe svoju porciju erotike. Nakladnik "Mischief" godišnje želi objaviti 60 novih erotskih naslova dok je "Random house", pokrenuo novu ediciju koja će ponovo objavljivati klasike erotske književnosti. Hrvatska će, kako se čini, slijediti trend.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message