Obavijesti

News

Komentari 16

Nakon referenduma: Erdoganu čestitao Putin, zvao ga i Pahor

Nakon referenduma: Erdoganu čestitao Putin, zvao ga i Pahor
1

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u utorak turskome kolegi Recepu Tayipu Erdoganu na pobjedi na referendumu o jačanju predsjedničkih ovlasti

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u utorak turskome kolegi Recepu Tayipu Erdoganu na pobjedi na referendumu o jačanju predsjedničkih ovlasti, objavila je provladina agencija Anadolija.

Putin je telefonirao Erdoganu da mu čestita, navela je agencija pozivajući se na izvore turskog predsjedništva.

Američki predsjednik Donald Trump čestititao je Erdoganu u ponedjeljak i nije spominjao suzdržanosti u vezi referenduma i postupka prebrojavanja glasova za koji oporba kaže da je obilježen nepravilnostima. 

Anadolija navodi da su Putin i Erdogan naglasili potrebu normaliziranja tursko-ruskih odnosa, napetih nakon što su Turci iznad Sirije 2015. srušili jedan ruski zrakoplov.

Dvije strane su također naglasile važnost očuvanja primirja koje su dogovorile u Siriji, navodi Anadolija.

Neke analize drže da bi napetosti između Ankare i Europske unije, pojačane rezultatom referenduma u nedjelju, trebale potaknuti zbližavanje Turske i Rusije.

Pahor telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je telefonski razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o europskoj perspektivi Turske i referendumu kojim su u nedjelju turski birači izglasali ustavne promjene.

O razgovoru s Erdoganom Pahor je izvijestio na svom Twitter profilu, a ured slovenskog predsjednika nije otkrio detaljniji sadržaj niti Pahorovu ocjenu nedjeljnog referenduma na kojem Erdogan dobio tijesnu potporu za uvođenje predsjedničkog sustava sa širokim ovlastima, a koji su Europska unija i međunarodna zajednica primili sa zabrinutošću.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u reakciji na turski referendum navelo da je to legitiman način provjere volje birača, ali očekuje da će turske vlasti u provedbi ustavnih promjena voditi računa o međunarodnim normama i prihvaćenim obvezama.

Slovenski predsjednik Pahor posjetio je Tursku sredinom prosinca kao prvi europski čelnik nakon neuspjela puča u Turskoj 2016. Pahor je nakon razgovora s Erdoganom izjavio da je nastavak dijaloga EU-a i Turske u europskom i slovenskom interesu kako bi se održao sporazum Europske unije i Turske s ciljem zadržavanja migranata i izbjeglica koji su u vrijeme migracijske krize preko Turske dolazili u Europu tzv. balkanskom rutom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...