News

Komentari 5

Nakon rušenja vođe Moamera Gadafija, brod dovezli u Lenac

Nakon rušenja vođe Moamera Gadafija, brod dovezli u Lenac

Američki ratni brod Mount Whitney uplovio je u srijedu u riječko brodogradilište. Tamo će biti dva mjeseca na remontu nakon što je sudjelovao u akcijama u Libiji

Američki ratni brod Mount Whitney uplovio je u srijedu u riječko brodogradilište “Viktor Lenac”. Tamo će provesti dva mjeseca na remontu nakon što je sudjelovao u akcijama SAD-a i saveznika u Libiji. Mount Whitney izgrađen je 1971. u Italiji i otad je dio američke ratne mornarice. Jedan je od najsofisticiranijih obavještajnih ratnih brodova ikad napravljen. Bio je iznimno važan tijekom hladnog rata kao prva linija obrane. Poslije je, 1989. godine, bio mjesto susreta sovjetskih i američkih dužnosnika. Sudjelovao je i u brojnim NATO-ovim akcijama. Primjerice, u Jomkipurskom ratu 1973. godine te akciji uspostavljanja demokracije na Haitiju 1994. godine, u Afganistanu osam godina poslije te u rusko-gruzijskom sukobu 2008. godine.

Naoružan je mamcima za odvraćanje raketa, dvjema strojnicama od 20 i 25 mm te teškim strojnicama od 50 mm. U Libiji je Mount Whitney bio glavni zapovjedni i kontrolni brod američke mornarice te je koordinirao nosače aviona.

Akcija UN-a u Libiji je posljednja u nizu...

Mount Whitney je bio glavni zapovjedni brod američke ratne mornarice u akciji svrgavanja Gadafijeva režima u Libiji ove godine. Koordinirao je dva nosača aviona te su s njega marinci kontrolirali zračne napade.

- 17,5 tisuća tona je najveća moguća težina tereta koju brod može prenijeti

- 194 metara je dug ovaj ratni brod, a najveća brzina koju postiže je 23 čvora

Najčitaniji članci