Obavijesti

News

Komentari 93

Maras Plenkoviću: "Nemojte glumiti Sanadera oko HEP-a"

Maras Plenkoviću: "Nemojte glumiti Sanadera oko HEP-a"
13

HEP u ovom trenutku definitvno nije spreman za prodaju, trebat će barem dvije godine. Nećemo dozvoliti da preko leđa INA-e otimate vrijednost HEP- a, rekao je šef SDP-a

VIDEO

Nakon mjesec dana praznika, u utorak je počela treća plenarna sjednica, a zastupnici su se u vratili u saborske klupe. Na dnevnom redu sjednice je aktualno prijepodne na kojoj će zastupnici postavljati pitanja ministrima i premijeru, a nakon himne i minute šutnje kojom su odali počast poginulim braniteljima, zastupnici su utvrdili da tri prijedloga Zakona; izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prijedlog Zakona o potvrđivanju ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka te izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje predlaže SDP  idu u hitnu u proceduru. Protiv toga se pobunio Ivan Pernar iz Živog zida jer smatra da svi Zakoni koji idu u hitnu proceduru trebaju ići u redovnu proceduru. 

Plenković: Prodaja HEP-a je najprimjereniji model

Šef SDP- a Davor Bernardić zatražio je od premijera Andreja Plenkovića odgovor namjerava li održati obećanje koje je dao na Badnjak o kupnji dionica INA- e i na koji način to namjerava učiniti.

- Tražim jasan, nedvosmislen i sadržajan odgovor namjeravate li održati obećanje dato na Badnjak i povesti državu u kupnju dionica INA- e od MOL- a koji joj je do sad napravio puno štete?  Možete li garantirati da ćete održati to obećanje i danas ovdje hrvatskoj javnosti reći jasan plan kako to namjeravate učiniti - upitao je Bernardić.

Premijer Plenković odgovorio mu je kako smatra da je prodaja HEP- ovih dionica za otkup INA- e najbolje rješenje.

- Želimo da nakon presude arbitražnog suda svi zajedno postignemo široki politički konsenzus o otkupu udjela MOL- ovih dionica u INA- i. Smatramo da je u političkom smislu to najbolje rješenje i za međudržavne odnose Hrvatske i Mađarske. Od svega što smo čuli u javnoj raspravi proteklih tjedana, ja još nisam čuo ni jedan bolji, učinkovitiji model, bez stvaranja javnog duga od ideje inicijalne javne ponude 25 posto minus 1 dionice HEP- a. Upravo na taj način Hrvatska kao 100 postotni vlasnik HEP- a i sa 75 plus jednom dionicom zadržava sva ključna prava u upravljanju HEP- om bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva, kako se to često moglo čuti proteklih dana. To je ideja i smatram da o njoj možemo razgovarati, spremni smo saslušati sve prijedloge, ali od svega što sam čuo u stručnoj i političkoj raspravi, ovo nam se u ime Vlade čini najprimjereniji model -  odgovorio je Plenković. 

'Možda postoji još jedan tajni plan političara HDZ-a i premijera RH s Mađarima'

Bernardić mu je odgovorio da taj model otkupa INA- e ne drži vodu te da HEP nije spreman za prodaju. Smatra da će se novcem od prodaje dionica HEP- a kako bi se otkupila INA, a onda, kako su to najavili, preprodala strateškom partneru, ustvari krpati državni proračun.

- Za novac koji možete dobiti od prodaje četvrtine HEP- a, ne može se kupiti pola INA- e i to je svima jasno. Ali ako vi i dalje vjerujete da to možete napraviti, onda nešto više znate od nas i cijele javnosti i s pravom možemo sumnjati da možda postoji još jedan tajni plan političara HDZ-a i premijera RH sa Mađarima. HEP u ovom trenutku definitivno nije spreman za prodaju, trebat će barem dvije godine da bude spreman za IPO. Nećemo dozvoliti da preko leđa INA-e otimate vrijednost HEP- a i ukoliko je riječ o pretprodaji INA- e, onda de facto s tim novcem krpate državni proračun za koji smo vas upozorili da je prenapuhan- rekao je Bernardić.

'Da li će i ova hrvatska vlada provoditi mađaronsku politiku prema INA- i?'

Nezavisni Željko Lacković pitao je Plenkovića da li će i ova hrvatska Vlada provoditi mađaronsku politiku prema INA- i. Podsjetio je na odnosu prema INA- i u bivšim Vladama, od Ivice Račana, Ive Sanadere do Jadranke Kosor i Ivana Šukera. 

- Da li će i ova hrvatska vlada provoditi mađaronsku politiku prema INA- i? Kako je moguće da u vrijeme kad postoje pravomoćne presude koje su ukinute odlukama Ustavnog suda,  koji zapravo i nije sud, i kada imate optužnicu protiv Hernadija, vi najavljujte da ćete otkupiti udio MOL- a u INA- i? Na taj način kao da šaljete poruku pravosuđu da ne treba raditi svoj posao. Prije nego što kažete da ćete nešto kupiti, trebate reći i po kojoj cijeni ćete to kupiti - rekao je Lacković.

Predsjednik Vlade pokazao mu je dokument koji je napravljen za vrijeme Kukuriku koalicije, a u kojem je predmet studije bio upravo IPO HEP- a napravljen prije dvije godine.

Plenković: Najmanje odgovornom smatram moju Vladu

- Toliko o vremenskoj potrebi da se napravi IPO HEP- a- "bocnuo" je Plenković  oporbu i šefa SDP- a Bernardića.
Dodao je i kako se kod ovako kompleksne transakcije kao što je otkup MOL- ovog udjela u INA- i, taj postao ne pregovara kroz medije i na način da je baš sve javno i transparentno nego uz pomoć najstručnijih savjetnika koji su specijalisti u tom području. 

- Ono što je važno, a to je da postoji volja mađarske strane i MOL-a da proda svoje dionice. Bez te činjenice, uvjeravam vas da bilo koja vlada RH ne bi išla s ovakvim strateškim političkim odlukama o kojima govorimo danas. O tome tko je i kakvu ulogu imao u procesu privatizacije INA- e, to je priča koja ima puno odgovornih, a najmanje odgovornom smatram moju Vladu- rekao je Plenković.

SDP- ov Gordan Maras pitao je premijera koliko vrijede mađarski udio u INA- i te 25 dionica HEP- a ili da kaže da li je sve to "grosse Spiele" kako je rekao Ivo Sanader.

'Na taj način možete prodati i Nacionalni park Krku, Brijune...'

- Na Badanjak ste ad hoc odlučili kupiti Inu što je dočekano s početnim odobravanjem, ali i rezervom. Nekoliko dana kasnije ste odlučili prodati HEP kompaniju koji je imao dobit 2015. godine u iznosu od dvije milijarde kuna. Nemojte mi odgovoriti na način da je to još uvijek naše ako prodamo samo 25 posto jer na taj način možete prodati i Nacionalni park Krku, Brijune, Hrvatske ceste. To je za mene ista stvar. Iako građani žele referendum, vi ne želite. Iako građani ne žele ovakvu privatizaciju HEP- a, vi želite. Iako u kampanji niste govorili o privatizaciji HEP-a, sad je želite. Kad imate tako veliku želju prodati HEP, recite mi koliko vrijedi mađarski udio u Ini i koliko vrijedi 25 dionica HEP-a? Ili je to, kao što je to rekao bivši premijer Sanader, jedna grosse Spiele- pitao je Maras.

Premijer Plenković ponovno je "bocnuo" oporbu.

- Da li ste vi bili član Vlade kada se radila priprema za IPO HEP-a? Ja mislim da jeste. Ne sjećam se tada dramatičnih apela s vaše strane da nam treba referendum, da ćemo rasprodati nacionalno bogatstvo i da je to grozno i strašno- odgovorio je Marasu. 

'Ne glumite Sanadera'

- Govoriti ovako javno o cijeni kompanija čije su dionice izlistane na burzama, znate i sami, bili ste ministar poduzetništva i obrta, nije osobito mudro- dodao je Plenković. 

Na "bockanje" je bio spreman i Maras. Istaknuo je kako je dobro što je i njihov koalicijski partner Most rezerviran prema HDZ- u te poručio Plenkoviću da ne glumi Sanadera.

- Kada nema transparentnosti ni rasprave, kada ne znamo koliko što košta i koje su namjere iza toga, onda je teško steći povjerenje pogotovo ako ste već dva puta na tome pali. I na Sanaderu i Karamarku. Sada, osam mjeseci nakon toga, vi bi htjeli da vam svi u Hrvatskoj vjeruju. Dobro je da je i vaš koalicijski partner rezerviran prema vama jer to garantira da ćemo neku raspravu imati. Nemojte oko ovoga glumiti Sanadera, ponašajte se odgovorno i nemojte misliti da su vaša rješenja jedina i najbolja opcije - poručio je Maras.

Plenković je odgovorio kako dogovor sa sindikatima javnih službi još nisu postigli pa je nabrojao što je njegova Vlada u kratkom razdoblju učinila. Istaknuo je kako su povećali minimalne plaće više nego vlada Kukuriku koalicije, isplatili božićnice bez rebalansa proračuna, postigli dogovor sa sindikatima državnih službi....

- Nudili smo rješenje koje je bilo korektna gesta, no sa sindikatima javnih službi nismo postigli dogovor. Nastaviti ćemo dijalog s njima, tražit ćemo rješenje- rekao je Plenković.

Marić: O INA-i i HEP-u treba odlučiti država

SDP- ov Peđa Grbin vratio se na pitanje oko INA- e i HEP- a. Njega je zanimalo da li ministar državne imovine Goran Marić podržava privatizaciju HEP- a.

- Prošle godine u svibnju rekli ste kako za određene odluke tadašnje Vlade donesene na telefonskoj sjednici ne samo da ne bi digli ruku, već da Vladi poručujete da makne ruke od Podravke. Kao saborski zastupnik i znanstvenik stalno ste govorili o privatizacijama. No danas ste ministar državne imovine. Danas ste vi zaduženi za privatizaciju. Kada se najavljuje najveći pojedinačni slučaj privatizacije, od vas resornog ministra nije čuti glasa. Kada ne odgovarate na upite novinara i na zahtjeve za informacijama onda vjerujem da ćete meni odgovoriti na jednostavno pitanje - da li podržavate privatizaciju HEP- a radi nacionalizacije INA- e- direktno je pitao Grbin Marića.

Ministar Goran Marić najprije ga je ispravio kako se nije radilo o Podravki nego o Končaru. Istaknuo je kako je tada bio protiv prodaje Končara zbog brzine, metodologije i zbog toga što se mogla postići znatno veća cijena.

- Što se tiče INA- e i HEP- a, INA je oduvijek bila gigantski subjekt od strateške važnosti. No, naglašavam odgovornost prema tvrtki, prema radnicima i odgovornost prema državi. Nažalost, u INA- i i na INA- i su nedorasli pojedinci i skupine izvršavali vježbe projektiranih šteta. INA je traumatizirana ne od 2003., nego više od 25 godina. Ova Vlada se nije odrekla INA- e i to je jasno rekao predsjednik Vlade- rekao je Marić te dodao kako je njegov stav o otkupu dionica INA- e poznat.

- Moj stav o otkupu dionica INA- e je poznati, kao što je poznat i o HEP-u. Sve odluke oko HEP- a, proces odlučivanja treba biti u rukama države, ali podržavam uključivanje HEP-a i drugih poslovnih subjekata u proces reotkupa INA- e. No moramo brinuti o nekoliko pojedinosti, o informacijama koje dajemo dioničarima, o povlaštenim informacijama. Svako moje komentiranje bi moglo dovesti u zabludu investicijsku zajednicu- odgovorio je Marić.

Na to ste pitanje trebali dogovoriti samo s "da" ili "ne"

No, Grbin nije bio zadovoljan odgovorom. Poručio mu je da je trebao odgovoriti vrlo jednostavno sa "da" ili "ne", a potom ga "bocnuo" kako kako kao ministar radi nešto što bi kao zastupnik osuđivao.

- Moje je pitanje bilo jasno da jasnije nije moglo biti, a glasilo je podržavate li privatizaciju HEP- a radi nacionalizacije INA- e. Na to ste pitanje trebali dogovoriti samo s "da" ili "ne". Odgovorili ste mi litanijom o pogrešnom načinu upravljanja INA- om. Iz vašeg izbjegavanja odgovora ja ću izvući zaključak da vi očito namjeravate provesti odluku predsjednika Vlade i namjeravate napraviti sve da se privatizira HEP. Radite kao ministar nešto što bi kao zastupnik osuđivali. U svibnju ste iz ove dvorane sasuli paljbu kakve se ni mi iz oporbe ne bi postidili-  poručio je Grbin.

HDZ- ov zastupnik Mato Čičak upitao je ministra državne imovine Gorana Marića je li točna informacija iz medija da se protiv predloženog predsjednika Uprave Hrvatske lutrije vodi kazneni postupak.

- Zanima me, ministru Mariću, što mislite poduzeti kako bi trgovačka društva u vlasništvu RH bila učinkovitija te kako se ne bi događale incidentne situacije u pojedinim tvrtkama za koje se na kraju ispostavi da u Vladi nitko nije znao? Kako je moguće da se ugovaraju višemilijunski iznosi , a da vlasnik o tome ništa ne zna? Također, u medijima su se pojavile spekulacije kako se protiv predloženog predsjednika uprave HL vodi kazneni postupak. Ministre, je li to točno- pitao je Čičak.

Ministar Goran Marić na konkretno pitanje o predsjedniku Uprave Hrvatske lutrije nije odgovorio. Rekao je kako do sada u trgovačkim društvima nije bilo jasnih kriterija pa je državna revizija svašta našla. Stoga Ministarstvo državne imovine provodi analizu svih ugovora, a istaknuo je kako u nekim ugovorima pojedinih članova niti algoritamske tablice ne bi pomogle u izračunu kako su došli do visine plaće. 

- Do sada, nažalost, nismo imali kriterije. Sada se ti kriteriji utemeljuju. Kroz biranje članova Nadzornih odbora i uprava, država šalje jasnu poruku kako i što želi od trgovačkih društava. Do sada niti jedan član uprave Nadzornog odbora nije imenovan putem javnog natječaja iako je to bila zakonska obveza. Upravo danas je otkazana sjednica Nadzornog odbora u jednom trgovačkom društvu jer su uprava i Nadzorni odbor pripremili odluku o rekapitalizaciji toga društva, a da o tome nisu uopće upoznali ministarstva i vlasnika, a kamoli tražili suglasnost. Ovih dana se radi analiza svih ugovora koje imaju članovi uprava u trgovačkim društva i ta analiza pokazuje toliku šarolikost i neujednačenost, neobjašnjivih sadržaja. U nekim ugovorima ni uporaba algoritamskih tablica ne bi pomogla kako doći do visine plaća članova. Uvodi se postupak standardizacije u postupku rada i odlučivanja. Svaka tri mjeseca će morati sva trgovačka društva dostavljati izvješća o izvršenju plana poslovanja i stanju i poslovanju društva- odgovorio je Marić.

Kada ćete razriješiti ministra plagijatora?

SDP- ov zastupnik Damir Tomić postavio je pitanje premijeru vezano za ministra obrazovanja Pavu Barišića. Zanimalo ga je hoće li mu, odnosno kada dati ostavku obzirom na odluku Odbora za etiku u znanosti da je svoj znanstveni rad plagirao, a oko čega se proteklih dana digla prava prašina, kako od strane političara, javnosti, ali i znanstvenika.

- Prošli puta pitao sam vas kada ćete razriješiti ministra plagijatora. Stali ste u njegovu obranu unatoč dokazima i činjenici da je i sam nekoliko dana prije mog pitanja priznao plagiranje. U međuvremenu je i Odbor za etiku u znanosti utvrdio njegovu krivnju. Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Ivan Đikić poslao je priopćenje s dokumentima koji pokazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje je pronašao u znanstvenom radu gospodina Barišića. Sve dokumente je poslao i vama te predsjedniku Sabora. S obzirom da ministar nema dovoljno poštenja za podnošenja ostavke, hoćete li ga vi razriješiti, ustvari kada ćete ga vi razriješiti - pitao je Tomić.

Premijer Plenković odgovorio mu je kako je ovaj problem prenapuhan, a da tema ne zaslužuje da se toliko bave njome. On ministra Barišića pozna, kaže, i vjeruje mu. Što se njega tiče, jedna mala tiskarska pogreška neće dovesti do destabilizacije Vlade. Preporučio je zastupniku Tomiću da pročita sporni članak.

Plenković brani ministra plagijatora

- Da li ste vi čitali pregledni članak ministra Barišića? Bilo koju varijantu? Ne znam da jeste, ali ja vam savjetujem da ga pročitate. Ja sam detaljno proučio taj članak, metodologiju pisanja tog članka, vidio sam koliko fusnota postoji u onom izvornom tekstu objavljenom u časopisu 2008. Sve ostale fusnote imaju referencu na izvor pojedinih misli i ideja, osim jedne u tom članku koju je ministar, tada znanstvenik i autor, sam uočio prije nego što je bilo tko pokrenuo bilo kakav proces provjere ili verifikacije navodnog citiranja jednog drugog autora, a bez navođenja izvora. Ministar je o tome dao jasna pojašnjenja. Bez obzira što u javnosti postoji očito prijepor jednog dijela znanstvenika u akademskoj zajednici s drugim dijelom,  pitanje jedne male reference u jednoj fusnoti, danas je dignuto na razinu ljudskog, znanstvenog, političkog, moralnog integriteta prof. dr. Pave Barišića - poručio je Plenković te dodao kako ministar Barišić svoj posao obavlja sa srcem.

- Ja ga poznam, dao sam mu povjerenje, ima iskustva u radu ministarstva u kojem radi, ima važne zadaće koje treba obavljati. Ono što radi u protekla tri mjeseca, radi predano, stručno, angažirano, sa srcem, želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna takva mala, da li tiskarska ili druga greška, njemu nanese osobnu grešku, a da pridonese destabilizaciji Vlade. Što se mene tiče, neće i to vam kažem vrlo jasno i odgovorno. Mislim da je ovaj problem apsolutno prenapuhan, a tema ne zaslužuje da se njome toliko bavimo- odgovorio je Plenković.

 

Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida postavio je pitanje premijeru Plenkoviću vezano za putovanje predjednice Kolinde Grabar- Kitarović u SAD.

- Obzirom da je premijer izvjestio javnost da ga je predsjednica Republike upoznala sa detaljima svoga puta u SAD, pitam premijera da li je predsjednica dobila službeni poziv za put u SAD? Također, zašto javnost nije bila unaprijed obaviještena o tom putu? I da li je veleposlanik SAD- a pričekao predsjednicu prilikom njezina dolaska? Naime, u javnosti se spominje da je veleposlanik SAD bio na godišnjem odmoru tri tjedna dok je predsjednica boravila tamo. S obzirom na ove činjenice, opravdano je postaviti pitanje da li je predsjednica u posjetu SAD- u bila privatno, službeno ili privatno- službeno- pitao je Bunjac.

'Ne bih volio da se javnost previše lovi za put predsjednice u SAD'

Premijer Plenković i na to pitanje odgovorio je kako ne bi volio da se javnost previše lovi oko tog putovanja. Smatra da je predsjednica dovoljno sama objasnila s kim je razgovarala, o čemu je razgovarala i zašto je išla u SAD.

- Ja sam bio upoznat da će predsjednica posjetiti SAD prije nego što je išla, razgovarao sam s njom nakon što se vratila. Mislim da niste, pretpostavljam, razmišljali o veleposlaniku SAD- a nego veleposlaniku RH u SAD- u. On je, temeljem informacija koje imam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, obavijestio Ministarstvo da dolazi u Zagreb zbog zdravstvenih razloga članova njegove obitelji. Prema tome, bio je opravdano odsutan. Predsjednica je vodila razgovore sa sugovornicima u vrijeme tranzicije američke administracije i mislim da je sama dovoljno rekla u javnosti što je i s kim razgovarala. Niti se ikada do sada detaljno tražilo uvid u sastanke niti u kakva pozivna pisma. U posjete možete ići temeljem telefonskih dogovora, ovo je moderno vrijeme, vrijeme brze komunikacije. Ne bih volio da se javnost za to previše lovi. Meni je bilo sasvim dovoljno ono što mi je kazala - rekao je Plenković.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa