Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
37 komentara

Nakon zahlađenja: Čeka li nas najtoplija veljača u povijesti?

Čak je bilo i tuče, grmljavine, nevremena, a i više od 10 cm snijega blizu Sljemena. I sjevernjak i bura su zapuhali, i dodatno nam zahladnjenje dali, navodi Vakula kroz pjesmu

Pixsell/24sata
Foto: Pixsell/24sata
37 komentara

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula ponovno je odlučio pjesmom otkriti kakvo je vrijeme bilo i što nas čeka. Evo što poručuje Vakula:

'I bi promjena - olakšanje meteoropatima,
ali i kojekakve nove nevolje nekim' drugima.
Južina je prestala, 
i temperatura pala, 
ali i kiša, ponegdje i ne mala.
Čak je bilo i tuče, grmljavine, nevremena,
a i više od 10 cm snijega blizu Sljemena.
I sjevernjak i bura su zapuhali,
i dodatno nam zahladnjenje dali.

Uz vjetrovito vrijeme i daljnje jačanje anticiklone
i sljedećih će dana neki trebati zaklone.
Ne i ljubitelji vedrine i sve toplijih sunčevih zraka,
s kojima će nam svakodnevno biti i 2-4 minute manje mraka.
Atmosfera će se stabilizirati,
oborine gotovo posvuda izostati,
ali ne i na kopnu jutarnji "minusi".
Srećom, znatno manji od onih na koje su navikli Rusi.
(A ne tako davno i neki Ameri...)'

Nakon prognoze kroz pjesmu, Vakula je naveo kako je temperatura zraka u ponedjeljak diljem Hrvatske bila niža od nedjeljnje, ponegdje i za više od 5 °C. Barem malo kiše palo je posvuda, a mjestimice je bilo i izraženijih pljuskova, čak i na kopnu praćenih munjama i gromovima.

- U Gorskome kotaru je, primjerice, u samo nekoliko sati palo i više od 50 litara po četvornome metru, u Begovom Razdolju čak i 97! I susnježica i snijeg su mjestimice padali i zadržali se kratkotrajno i u nekim nizinama, a na Puntijarki i Zavižanu, na meteorološkim postajama DHMZ-a, motritelji su već u 7 sati izmjerili 10 cm novoga snijega, a na Zavižanu je u 19 sati bilo 70 cm - čak 20 cm više nego u nedjelju navečer - navodi Vakula. 

Naravno, dodaje, pritom je južina prestala, tlak zraka porastao i još raste, sve do srijede, do kada će nam u više slojeve atmosfere dolaziti još hladniji zrak. 

- Na vrijeme će sljedećih dana sve više djelovati anticiklona pa će se atmosfera stabilizirati. Oborine može biti još rijetko gdje, uglavnom u u gorskim i istočnim krajevima. Na kopnu će ponovno, već od utorka - biti jutarnjih "minusa" pa je u prometu nužan oprez zbog moguće poledice, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti jaka i olujna bura i tramontana, i to čak češće u južnijim krajevima nego u sjevernijima - navodi Vakula i zaključuje: 'Za vikend i početkom novoga tjedna velika je vjerojatnost novog zamjetnog porasta temperature pa se već sada može gotovo pa tvrditi da će ova veljača biti ne samo znatno toplija od prošlogodišnje, nego i od prosječne'.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message