News

Komentari 4

Naoružani stočari upali u crkvu u Nigeriji, pucali i ubili 16 ljudi

Naoružani stočari upali u crkvu u Nigeriji, pucali i ubili 16 ljudi

Nasilni sukobi između pastira Fulana, koji su uglavnom muslimani, i poljoprivrednika koji su pretežno kršćani, u središnjem dijelu države datiraju do 2013. godine

Između 16 i 19 osoba ubijeno je u utorak u središnjem pojasu Nigerije nakon što su naoružani muškarci otvorili vatru u crkvi , priopćila je policija.

Polunomadski stočari ubili su iz vatrenog oružja 16 ljudi u napadu na jednu crkvenu u središnjoj državi Nigerije koju je zahvatilo opće nasilje, javio je Reuters pozivajući se na policiju, dok CNN prenosi izjavu glasnogovornika državne policije Tervera Akasea da su dvojicu svećenika i 17 vjernika u katoličkoj crkvi ubili naoružani muškarci za koje se smatra da su stočari, muslimani, pripadnici etničke skupine Fulana.

"Stočari su spalili gotovo 50 kuća tijekom napada i opljačkali cijelu zajednicu", rekao je Akase CNN-u. Prema Akaseu, napadači su nekoliko dana prije ovoga napada ubili 10 stanovnika toga sela.

Nasilni sukobi između pastira Fulana, koji su uglavnom muslimani, i poljoprivrednika koji su pretežno kršćani, u središnjem dijelu države datiraju do 2013. godine, izvijestili su lokalni mediji koje prenosi CNN. 

Napade su provodile obje strane.

Sukobi su povezani s pravom na ispašu i gubicima plodne zemlje, rečeno je.

Glasnogovornik policije u državi Benue Mojsije Yamu izjavio je da se napad dogodio oko šest sati (0500 GMT) u selu Ayar Mbalom, u lokalnoj samoupravi Gwer East.

"Šesnaest osoba potvrđeno je da je ubijeno, uključujući i dva svećenika", rekao je Yamu.U središnjem dijelu države poznatom kao "Srednji pojas" u prvim danima 2018. godine ubijeno su oko 73 osobe, što je dovelo do masovnog pokopa u glavnom gradu države Benue Makurdiiju.

Sukobi su pritisak na predsjednika Muhammada Buharija manje od godinu dana prije izbora na kojima želi pobijediti i postavili su pitanje sposobnosti vlade da održava sigurnost u zemlji.

Buhari, 75-godišnji bivši vojni zapovjednik koji je obećao poboljšati sigurnost kada je stupio na dužnost u svibnju 2015. godine, najnovija ubojstva nazvao je gnusnima.

"Kršenje mjesta bogoštovlja, ubijanje svećenika i štovatelja nije samo bijedno, zlo i sotonistično, nego je jasno sračunato na poticanje religijskog sukoba i guranje naše zajednice u beskrajno krvoproliće", izjavio je Buhari.

Najčitaniji članci