Obavijesti

News

Komentari 235

Napad medvjeda kraj Fužina: 'Skočio je na haubu. Zubima i šapama trgao je dijelove Škode'

Napad medvjeda kraj Fužina: 'Skočio je na haubu. Zubima i šapama trgao je dijelove Škode'

Igor Perković vozio se cestom i ugledao medvjeda te stao, no ovaj se pomahnitalo zaletio na auto. To jutro medvjed je napao još pet vozača. Morali su ga ubiti jer je nasrnuo i na lovce koji su ga htjeli uspavati

VIDEO

Inače živim u Gorskom kotaru i najmanje sam 10-ak puta imao bliske susrete s medvjedima dok sam pješačio ili biciklirao i nikad nije bilo problema, medvjedi bi se uglavnom udaljili kada bi me vidjeli i nikad nije bilo neugodnih situacija. No ovo što se jutros dogodilo je nečuveno, pamtit ću ovaj susret cijeli život - kaže još šokirani Igor Perković, na čiji automobil je danas oko 6.30 sati  nasrnuo ogroman medvjed.

POGLEDAJTE VIDEO: Napad medvjeda kraj Fužina

Pokretanje videa...

Medvjed 01:17

Naime, dok se vozio na posao starom cestom DC-3 Rijeka - Zagreb, u blizini skretanja prema Fužinama (predio Kraljev Jarak),  na udaljenosti od oko 25 metara uočio je medvjeda kako prelazi cestu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaustavio sam auto na sigurnoj udaljenosti, s namjerom da pričekam da se medvjed udalji u šumu, kamo je i krenuo. Nisam paničario jer ni u snu nisam očekivao ono što je uslijedilo. No umjesto u šumu, on se odjednom okrenuo i svom brzinom jurnuo prema meni. Sve se odvijalo u sekundama i radili su refleksi. Sad već u panici, potrubio sam u nadi da će ga zvuk prestrašiti, no ništa. Kao pomahnitao skočio mi je na haubu i počeo zubima i šapama trgati dijelove Škode. Refleksno sam mjenjač prebacio u rikverc i naglo dao gas te ga tako uspio baciti s haube. Pao je na cestu, a ja se dao u "bijeg", no kad je ponovo stao na noge trčao je za mnom još jedno 30 metara. Nemojte me ni pitati kako sam se osjećao, to je bio nemili adrenalin i strah. Mislim, to vam je bila mrcina od oko 200 kg - još u nevjerici prepričava Igor, koji se cijeli dan pokušava smiriti.

Medvjed u Gorskom kotaru napao i oštetio 5 automobila: 'Grizao je, bio sam u šoku!'
Medvjed u Gorskom kotaru napao i oštetio 5 automobila: 'Grizao je, bio sam u šoku!'

No, Perković je bio tek jedan od ukupno pet vozača čije automobile i jedan kamion je jutros uništio medvjed, koji je na navedenom području razjaren haračio od 6 do 13 sati.

O svemu je obaviještena policija, koja je kontaktirala Lovačko društvo u Delnicama, a oni Ministarstvo koje je hitno naložilo interventan odstrel.

- Izašli smo na teren s namjerom da medu uspavamo, no to nažalost nije bilo moguće. Kolega veterinar je imao injekcijsku pušku, no nije stigao reagirati jer se radilo o agresivnom medvjedu koji je krenuo i na nas. Uočili smo ga oko 13 sati kada je izletio iz šikare i krenuo prema nama. Prvo smo pucali u zrak ne bi li ga prestrašili, no on nije reagirao i pohitao je do nas na udaljenosti od oko tri metra. Sve se odvijalo velikom brzinom, nije bilo vremena reagirati injekcijom i morali smo ga odstrijeliti. Zašto je napadao ne znamo, to će pokazati analiza, ali mogu vam reći da se ovako nešto nikad, ali baš nikad nije dogodilo u našem kraju. Jednom, prije 20-ak godina, imali smo slučaj da je medvjed teturao po cesti, ali nije napadao - kaže lovnik Slavko Starčević.

Medvjedić luta Drenovcima: 'Vjerojatno je preplivao Savu i došao iz BiH. Neće tu ostati'
Medvjedić luta Drenovcima: 'Vjerojatno je preplivao Savu i došao iz BiH. Neće tu ostati'

Njegove riječi potvrđuje Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji kaže da do sad nije zabilježen slučaj u kojem je medvjed na cesti ciljano išao za autom.

- Nečuveno i opasno, ovako nešto ne pamte ni stari lovci iz Gorkog kotara. Naime, vrlo je neuobičajeno da medvjedi napadaju osim ako ne brane mlade, a i tada je to rijetko jer se uglavnom udalje kada ugledaju čovjeka. Ovdje možemo samo pretpostavljati uzrok ovako čudnog ponašanja, a on bi mogao biti taj da je medo možda bio ranjen, ozlijeđen ili ga je udario auto pa je bio u šoku zbog kojeg je napadao. No, moguće je i da je imao bjesnoću kao i medvjed koji je prije 20-tak godina nađen da tetura po cesti. U svakom slučaju uzeti su uzorci koji su poslani na analizu. Rezultate očekujemo u petak, kada će nam biti jasnije što je bilo po srijedi - zaključuje Reljić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda