Obavijesti

News

Komentari 16

'Napad na Novom Zelandu bio je dio operacije protiv Turske...'

'Napad na Novom Zelandu bio je dio operacije protiv Turske...'
1

Erdogan koji želi potaknuti svoju nacionalističku i religioznu bazu nepuna dva tjedna prije lokalnih izbora koji će biti neizvjesni, načinio je od tog napada središnju temu svojih skupova posljednjih dana

VIDEO

Napad desničarskog ekstremista na dvije džamije na Novom Zelandu dio je šire "operacije" protiv Turske, ocijenio je u ponedjeljak njezin predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"To nije izoliran čin, to je organizirano", rekao je Erdogan u govoru u Canakkaleu, na zapadu Turske. "Ispituju nas s pomoću poruka koje nam šalju s Novog Zelanda, 16.500 km odavde".

Hrvati na Novom Zelandu: "Svi smo doživjeli šok, bojimo se"
Hrvati na Novom Zelandu: "Svi smo doživjeli šok, bojimo se"

Turska je oštro osudila pokolj u dvjema džamijama u petak u Christchurchu, na Novom Zelandu u kojima je poginulo 50 ljudi, rekavši da on svjedoči o "porastu islamofobije".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Erdogan koji želi potaknuti svoju nacionalističku i religioznu bazu nepuna dva tjedna prije lokalnih izbora koji će biti neizvjesni, načinio je od tog napada središnju temu svojih skupova posljednjih dana.

Usto je napao zapadne zemlje zamjerajući im da ne govore o "kršćanskom terorizmu" a "govore o islamskom terorizmu" kada je neki napad počinjen u ime islama.

Istraga o boravku terorista u Hrvatskoj: 'Tragovi postoje...'
Istraga o boravku terorista u Hrvatskoj: 'Tragovi postoje...'

U vezi s napadom koji se u ponedjeljak dogodio u Utrechtu, u Nizozemskoj, turske obavještajne službe prikupljaju informacije o toj pucnjavi čije je počinitelj navodno rođen u Turskoj, rekao je također Erdogan.

"Naše obavještajne službe promatraju sve to. Naš obavještajni čelnik mi je rekao da će doći k meni kad prikupi informacije. Sada čekam", rekao je turski predsjednik za tursku televiziju Ulke TV.

"Neki kažu da je (pucnjava) obiteljska svađa, a drugi da je teroristički čin", dodao je.

Najmanje su tri osobe ubijene u ponedjeljak u Utrechtu kada je napadač otvorio vatru na više mjesta, pa tako i u tramvaju, objavile su nizozemske vlasti.

Glavni osumnjičenik Gokmen Tanis rođen u Yozgatu, u središnjoj Turskoj, uhićen je tijekom večeri.

'Možda je želio biti na zlu glasu, ali nećemu mu dati ništa. Čak ni ime'

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u utorak je istaknula hrabrost vjernika u džamijama nakon oružanog napada na njihove članove obitelji i prijatelje te rekla da je nacija uz ožalošćenu muslimansku zajednicu u "najcrnjim danima".

Dok se pripremaju prvi pogrebi za 50 ljudi ubijenih prošli petak u Christchurchu u masovnoj pucnjavi u džamijama, Ardern je izdvojila jednu od prvih žrtava napada.

- Hati Mohemmed Daoud Nabi (71) je otvorio vrata džamije Al Noor i rekao - 'Dobrodošao, brate' - i to su bile njegove zadnje riječi, rekla je Ardern.

- Naravno nije imao predodžbu o mržnji koja je čekala iza vrata, ali njegova dobrodošlica nam toliko mnogo govori - da je bio pripadnik vjere koja želi dobrodošlicu svim svojim članovima, što pokazuje otvorenost, i brigu, rekla je.

Ardern je rekla da nikad nije mislila da će morati izražavati žalost nacije i završila govor arapskim pozdravom Selam alejkum (Mir s tobom).

- Obitelji ubijenih trebaju dobiti pravdu - rekla je Ardern te dodala da nikada neće izgovoriti ime napadača.

- Možda je želio biti na zlu glasu, ali mi na Novom Zelandu nećemu mu dati ništa. Čak ni ime.

Žrtve, ubijene u dvjema džamijama za vrijeme molitvi petkom, najvećim dijelom su muslimanski migranti, izbjeglice i stanovnici Pakistana, Bangladeša, Indije, Turske, Kuvajta i Somalije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!