Obavijesti

News

Komentari 617

Napad na Petrinju: Gađali su vrtić, školu, bolnicu, crkvu...

Napad na Petrinju: Gađali su vrtić, školu, bolnicu, crkvu...
1

Prije 25 godina Petrinja je pretrpjela jedno od najvećih razaranja u povijesti. Grad je napala JNA pod zapovjedništvom potpukovnika Slobodana Tarbuka

VIDEO

Iz vojarne u Petrinji tog 2. rujna 1991. izašli su tenkovi i oklopna vozila koja su ušla u središte grada. Uslijedila je paljba i rušenje svega na što su nailazili. Pričuvni sastav ZNG-a Petrinje pozvao je sve muškarce u dobi od 18 do 50 godina da se jave na raspolaganje jedinicama za obranu Petrinje. Hrvatski branitelji najjače su se odupirali na Taborištu, Peckima i drugim točkama koje su bile prilaz gradu.

Potpukovnik JNA Slobodan Tarbuk u 12.18 sati zaprijetio je hrvatskim snagama i naredio ispaljivanje pet do šest granata prema vili "Gavrilović". Time je počinio otvoreni napad JNA na mještane Petrinje, tijekom kojega je grad pretrpio jedno od najvećih razaranja u svojoj povijesti. Borbe su trajale do 19.50 sati. 

Tenkovskim projektilima razarani su dječji vrtić, crkva sv. Lovre, srednjoškolski centar, općinski sud, zgrada Općine,
nekoliko privrednih objekata među kojima radionica "Slavijatransa", silos hrane "Gavrilovića", tvornica obuće, zgrada
bolnice, te više stambenih i stambeno - poslovnih zgrada. JNA  pod Tarbukovim zapovjedništvom razarala je sve ispred sebe.

Ubijeno više od 250 civila, među njima i djeca

U sisačku bolnicu dovezeno je 11 civila i trojica pripadnika ZNG. Poginuli su Nikola Lokner, Andrija Rokić i Stjepan Bučar. Nizali su se srpski napadi na grad, a sljedeći dan su nastavljeni još većim intenzitetom. Nakon 20 dana krvave borbe srpske snage su Petrinju i okupirale.

Nakon što su zauzeli grad 21. rujna, ubili su veliki broj civila i tim se civilima izgubio svaki trag. Zločine su počinili i nad zarobljenim vojnicima. Mjesta pokolja bili su i u Petrinji i u okolnim selima. U mjesecima koji su uslijedili ubili su više od 250 civila (samo u studenome 1991. stotinjak), mahom starije dobi, ali i djece u dobi od 10 do 13 godina.

 Nova masovna grobnica ubijenih civila (na slici gore) pronađena je 2012. kod sela Taborište kraj Petrinje

Neki su pronađeni brutalno ubijeni, obezglavljeni, kao što je to slučaj sa jednim tijelom u Graberju, desetak kilometara od Petrinje. Iskopavanjima poslije rata nađene su masovne grobnice kod Petrinje, jedna na petrinjskom groblju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 617
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u