Obavijesti

News

Komentari 4

Napeto u Hong Kongu: 'Čuvali snagu' za današnji prosvjed

Napeto u Hong Kongu: 'Čuvali snagu' za današnji prosvjed
4

Policija u subotu navečer nije ispalila suzavce u kratkom sukobu s prosvjednicima ispred policijske postaje u četvrti Mong Kok, što je iznenađujuće nakon sve nasilnijih sukoba u posljednjih jedanaest tjedana

VIDEO

Hong Kong se priprema za još jedan veliki prosvjed protiv vlade u nedjelju nakon neuobičajeno mirne subotnje večeri u posljednjih nekoliko mjeseci nasilnih prosvjeda u tom azijskom financijskom središtu.

Nakon nasilja tijekom prosvjeda na gradskom aerodromu ranije ovog tjedna, prosvjedi su djelomično oslabili, no nedjeljni prosvjed mogao bi dokazati kako pokret još uvijek ima široku podršku naroda.

Policija u subotu navečer nije ispalila suzavce u kratkom sukobu s prosvjednicima ispred policijske postaje u četvrti Mong Kok, što je iznenađujuće nakon sve nasilnijih sukoba u posljednjih jedanaest tjedana. Iz policije su rekli da su ispalili jedan gumeni metak.

Neki od prosvjednika su u subotu rekli da čuvaju snagu za nedjelju kada se očekuje prosvjed u parku Victoria, u trgovačkoj četvrti Causeway Bay na hongkonškom otoku. Prosvjed je organizirala prodemokratska Fronta za građanska i ljudska prava koja je organizirala mirne milijunske prosvjede u lipnju.

Prosvjedi su u lipnju započeli zbog ogorčenosti sada već suspendiranim zakonom koji bi omogućio izručenje osumnjičenih i suđenje u Kini. No, sve veće nezadovoljstvo potaknula je i zabrinutost zbog ograničavanja sloboda koje jamči dogovor o "jednoj zemlji i dva sustava" kojim je Hong Kong dobio određenu autonomiju, nakon što ga je Velika Britanija predala Kini 1997.

Prosvjednici zahtijevaju provođenje demokratskih reformi i ostavku čelnice grada Carrie Lam koja ima podršku Pekinga.

Prosvjedi su jedan od najvećih izazova s kojima se suočava predsjednik Xi Jinping otkako je došao na vlast 2012. Nemiri se odvijaju u izrazito osjetljivo vrijeme, posebice jer će vladajuća Komunistička partija 1. listopada obilježiti 70. godišnjicu utemeljenja Narodne Republike Kine.

Peking ima izrazito oštar stav prema prosvjednicima, a strane zemlje poput SAD-a optužuju za poticanje nemira.

Kina je izvođenjem vojnih vježbi paravojnih postrojbi na stadionu u Shenzhenu, koji graniči s Hong Kongom, poslala jasno upozorenje da postoji mogućnost vojne intervencije u Hong Kongu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik